Πάνω από 50.000 συνταξιούχοι περιμένουν από τα μέσα του 2016 να πάρουν το δεύτερο κομμάτι της σύνταξης για τα διπλά ένσημα που πλήρωναν.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις δε από τις καταγγελίες που έχουν φτάσει στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, υπάρχουν συνταξιούχοι με διπλά Ταμεία που δεν έχουν πάρει καμία σύνταξη αλλά μόνον τη προσωρινή πάλι εξαιτίας του λογισμικού όπως του μεταφέρουν οι υπάλληλοι. Πολλοί εξ αυτών κινδυνεύουν με κατασχέσεις από δάνεια γιατί το κράτος τους χρωστά συντάξεις 3 ετών που αν τις είχαν θα πλήρωναν τις δόσεις τους.

Το λογισμικό είναι έτοιμο σήμερα από τον ΕΦΚΑ, ενώ το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει εκδώσει τη νέα εγκύκλιο για το πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση. Παρά ταύτα, οι υπηρεσίες δεν έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τις αποφάσεις ώστε να πάρουν οι συνταξιούχοι τις αυξήσεις τους.

Ταλαιπωρία

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” πολλοί πολίτες περιμένουν μετά τις 13/5/2016 να βγει η προσαύξηση σύνταξης για την παράλληλη ασφάλιση.

Περίπτωση 1:

– Ασφαλισμένος (με αρχικά Π.Α.) σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ-ΤΣΑ έκανε αίτηση Ιούλιο 2017 για σύνταξη.

-Παίρνει απόφαση με σύνταξη ΙΚΑ Νοέμβριο του 2017.

-Περιμένει ως και σήμερα τη σύνταξη του ΟΑΕΕ για την οποία έχει βεβαίωση χρόνου παράλληλης ασφάλισης για 25 έτη και 10 μήνες υπογεγραμμένη από τον Οκτώβριο του 2017.

-Στην ίδια βεβαίωση του Ταμείου, του λένε ότι οφείλει ούτε σεντ.

-Τρία χρόνια μετά περιμένει ακόμη να πάρει την αύξηση για τα διπλά χρόνια.

Περίπτωση 2:

-Ασφαλισμένος (με αρχικά Τ.Ν.) σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ πήρε τη σύνταξη από το ΙΚΑ την 1η/12/2018 .

-Έχει 42 έτη και από αυτά τα παράλληλα χρόνια με τον ΟΑΕΕ είναι από 1ης/12/95 έως 30/9/18, δηλαδή 22 έτη και 10 μήνες.

-Από τον ΟΑΕΕ δεν έχει πάρει τίποτε μέχρι σήμερα.

-Ο ΕΦΚΑ του απάντησε μάλιστα ότι είναι έτοιμο το πληροφοριακό σύστημα, αλλά η σύνταξή του δεν έχει υπολογιστεί!

Σχεδόν 19 μήνες μετά την αποχώρησή του και παρότι του λένε από τον ΕΦΚΑ ότι το λογισμικό… ήρθε, ο συνταξιούχος είναι ακόμη στο περίμενε, προφανώς γιατί κάποιοι είτε μπλοκάρουν την εφαρμογή ή αδιαφορούν να τη θέσουν σε λειτουργία!

Οι προσαυξήσεις που θα ξεπαγώνουν

“Δεν νοείται καμία κωλυσιεργία από εδώ και στο εξής αναφορικά με τις συντάξεις που έχουν παράλληλο χρόνο ασφάλισης”, είπαν στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξηγώντας ότι από τη στιγμή που έχουν εκδοθεί οι οδηγίες με τη νέα εγκύκλιο δεν μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις.

Το κρίσιμο στοιχείο της εγκυκλίου που θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα είναι ότι θα δίδεται απευθείας προσαύξηση για τον διπλό χρόνο ασφάλισης αφού συμφέρει περισσότερο από το να ξαναγίνεται υπολογισμός για το αν συμφέρει η δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη.

Για παράδειγμα:

1. Μηχανικός με 32 χρόνια ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ, εκ των οποίων τα 25 παράλληλα με το Δημόσιο, παίρνει σύνταξη Δημοσίου 811,80 ευρώ γιατί εκεί έχει θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης πριν από τα 67. Τα 32 χρόνια ΤΣΜΕΔΕ θα τα πάρει ως προσαύξηση με ποσό 1.143,26 ευρώ μηνιαίως και η συνολική σύνταξη θα ανέλθει στα 1.955 ευρώ μικτά προ κρατήσεων και προ φόρου.

2. Μηχανικός με 36 έτη ασφάλισης στο Δημόσιο που βγήκε το 2018 με το Νόμο Κατρούγκαλου και μέσο όρο συνταξίμων αποδοχών 2.158,63 ευρώ παίρνει πλήρη σύνταξη Δημοσίου 1.153,60 ευρώ. Εχει παράλληλο χρόνο με ΤΣΜΕΔΕ και δικαιούται προσαύξηση σύνταξης 1.576,69 ευρώ μηνιαίως. Αν έπαιρνε δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη αντί προσαύξησης, θα είχε 1.056,81 ευρώ μηνιαίως. Επομένως συμφέρει να πάρει την προσαύξηση και σε αυτή την περίπτωση θα έχει συνολική σύνταξη 2.730,30 ευρώ μικτά (1.153,60+1.576,69=2.730,30) για τη διπλή ασφάλιση σε Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ

3. Γιατρός με 36 έτη ασφάλισης στο Δημόσιο παίρνει πλήρη σύνταξη Δημοσίου 1.352,90 ευρώ, ενώ δικαιούται και 507 ευρώ από την προσαύξηση για τον παράλληλο χρόνο στο δικό του Ταμείο (ΤΣΑΥ), δηλαδή συνολικά 1.860 ευρώ από σύνταξη και προσαύξηση. Αν αντί της προσαύξησης διάλεγε να πάρει δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη, το ποσό θα ήταν 332,42 ευρώ και η συνολική σύνταξη 1.685 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 200 ευρώ λιγότερα από όσα θα πάρει με την προσαύξηση σύνταξης λόγω διπλών ενσήμων.

Πηγή:www.enikos.gr

Προηγούμενο άρθροΠρο των πυλών ο ανασχηματισμός: Οι “αμετακίνητοι” υπουργοί, η υπουργοποίηση Μακάριου Λαζαρίδη και οι εκπλήξεις
Επόμενο άρθροΕπίδομα 534 ή 300 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες: Η προθεσμία αιτήσεων και οι δικαιούχοι