Σε μια δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 ποντάρει η κυβέρνηση, που αισιοδοξεί ότι τελικά θα επικρατήσει το «καλό» σενάριο για την οικονομία.

Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2021 που κατατέθηκε χθες εξετάζονται δύο βασικά σενάρια, ανάλογα με τη εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Στο θετικό, αλλά βάσιμο όπως εκτιμάται στα κυβερνητικά κλιμάκια σενάριο, υπολογίζεται πως η ύφεση για το σύνολο του 2020 θα είναι 8,2%, ενώ το 2021 θα έχουμε ανάπτυξη 7,5%, με μεγάλη ώθηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU.

Στην περίπτωση ωστόσο που η πανδημία επεκταθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2021, η ανάπτυξη το 2021 θα περιοριστεί στο 4,5% και το πρωτογενές έλλειμμα θα φτάσει στο 3% του ΑΕΠ.

Μείζονος σημασίας θεωρείται για την κυβέρνηση η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα τόσο στις αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων της, γεγονός που αντανακλάται στην πολύ καλή απόδοση των ελληνικών ομολόγων, η οποία όπως τονίζουν σχετικά αρμόδιες πηγές είναι σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Υψηλές προσδοκίες υπάρχουν και για αύξηση των ξένων επενδύσεων, με την απόφαση της Microsoft να δημιουργήσει data center στην Αττική, επενδύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, να είναι τροχιοδεικτική προς την κατεύθυνση αυτή.

Πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ευρωπαϊκοί πόροι που διασφάλισε η χώρα στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου και θα εισρεύσουν το 2021, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι οι πόροι αυτοί θα ενισχύσουν την ανάκαμψη της χώρας προσθέτοντας δύο ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη το 2021. Έτσι η ανάπτυξη θα φτάσει από το 5,5% (σενάριο βάσης) στο 7,5%. Στο δυσμενές σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας, θα περιοριστεί στο 4,5% με 5% του ΑΕΠ.

Βέβαιο επίσης θεωρείται ότι η ανάκαμψη θα διευκολυνθεί από τα μέτρα μείωσης του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους και της έμπρακτης ενθάρρυνσης για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που ανάμεσα στα άλλα αφορούν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες από την 1η Ιανουαρίου του 2021, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που προέρχονται από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα και την εφαρμογή του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας με επιδότηση του ασφαλιστικού κόστους.

Χθες εξάλλου κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαιώθηκε σχετικά με τη χώρα μας η πρόοδος, παρά τη δυσμενή συγκυρία, στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, με θετική επίδραση στο επενδυτικό περιβάλλον και το οικονομικό κλίμα.

Προηγούμενο άρθροΕΟΦ: Απαγόρευση για αντισηπτικό gel χεριών – Δείτε ποιο είναι
Επόμενο άρθροΕπίδομα θέρμανσης: Στη Ζώνη Α’ και φέτος Έβρος και Δράμα, Β’ η Καβάλα