Μία προεκλογική δέσμευση υλοποιείται και εντός του Φεβρουαρίου ξεκινάει η χορήγηση του επιδόματος γέννησης για 80.000 περίπου παιδιά που θα γεννηθούν εντός του 2020. Το είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και υλοποιείται σε λίγες μέρες. Είναι το πλέον σημαντικό επίδομα για τις οικογένειες και θα χορηγηθεί αναδρομικά από 1.1.2020, σε δύο δόσεις. Το επίδομα είναι ακατάσχετο για χρέη τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες.

67567

Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, «στην πενταετία 2020-2024 θα επωφεληθούν περίπου 400.000 οικογένειες με ισάριθμες νέες γεννήσεις. Το κόστος για το 2020 του επιδόματος είναι 160 εκατομμύρια ευρώ, για 80.000 νέες γεννήσεις».

Με το επίδομα αυτό εισάγεται, κατά τη δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου, το κριτήριο νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην ελληνική επικράτεια, ενώ για πολίτες τρίτων χωρών απαιτείται 12ετής διαμονή. Το επίδομα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση. Επίσης, δεν συμψηφίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής. Προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος, όπως και της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου από τον έναν ή και τους δύο γονείς.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Να δούμε τις λεπτομέρειες:

ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ Ο δικαιούχος γονέας θα πρέπει να υποβάλει αίτηση ηλεκτρονικά στο Υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή στην εφαρμογή του διαδικτυακού τόπου του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ Με την κατάθεση και αποδοχή της αίτησης, το επίδομα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των χιλίων (1.000) ευρώ.

ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ Για την πληρωμή του επιδόματος λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, ανάλογα ποιο είναι μεγαλύτερο, με βάση τη φορολογική δήλωση και την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος. Βάση τα 60.000 ευρώ εισοδήματος.

ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ

Δίδεται για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, αν η μητέρα τους, ή, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, ο πατέρας τους ή άλλο πρόσωπο που ασκεί την επιμέλειά τους, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια και έχει την ιδιότητα:

α) Έλληνα πολίτη,

β) ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς,

γ) πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

δ) πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, καθώς και πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας,

ε) πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία δώδεκα (12) έτη πριν από το έτος γέννησης του παιδιού.

Όμως, κατ’ εξαίρεση, για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους, ως πολίτης τρίτης χώρας της παρούσας περίπτωσης, διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το έτος 2012 και εντεύθεν. Για τα ξένα ζευγάρια που δεν ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες δικαιούχων και αποκτούν παιδί στην Ελλάδα προβλέπεται χορήγηση επιδόματος με προϋπόθεση είτε ο ένας γονέας να είναι Ελληνας, είτε, αν δεν υφίσταται η προϋπόθεση αυτή, να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα μια 12ετία, που θα αποδεικνύεται από φορολογικές δηλώσεις.

Προηγούμενο άρθροΚοροναϊός: Ο ιός διαδόθηκε περνώντας από τα ζώα, σε έναν και μόνο άνθρωπο – Νεότερα δεδομένα
Επόμενο άρθροΟι 20 αλλαγές στον νόμο Κατσέλη