Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021 προβλέπεται αύξηση των εσόδων κατά 3,6 δις ευρώ, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν παρεμβάσεις που μειώνουν την φορολογική επιβάρυνση.

Ένα μέρος αυτής της αύξησης θα προέλθει από την επιστροφή της προκαταβολής φόρου στο 100% για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που θα καταφέρουν εν μέσω της πανδημίας να παρουσιάσουν κέρδη για την χρήση του 2020.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν βασίσει τον σχεδιασμό τους στην εκτίμηση ότι η υγειονομική κρίση θα διαρκέσει έως και το τέλος του πρώτου 3μηνου του επόμενου έτους. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να επαναφέρει μέτρα τα οποία έλαβε προκειμένου να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία.

Στο πλαίσιο αυτό αν και τα μέτρα έδωσαν ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, θεωρείται πρακτικά αδύνατο να διατηρηθεί το «κούρεμα» 30% έως 100% της προκαταβολής φόρου και το 2021, υπό την προϋπόθεση βέβαια η πανδημία μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα είναι παρελθόν και οι επιπτώσεις της θα έχουν περιοριστεί σημαντικά. Το μέτρο εφαρμόστηκε για φυσικά και νομικά πρόσωπα που είδαν το τζίρο τους να μειώνεται πάνω από 5% στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Όλα αυτά βέβαια αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου και τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν από την πορεία της πανδημίας. Στο υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων και μέτρων στήριξης επιχειρήσεων, νοικοκυριών και εργαζόμενων σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού και υπάρξει νέος κύκλος παρενεργειών στην οικονομία από την έξαρση της υγειονομικής κρίσης.

Προβλέψεις προϋπολογισμού

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται ότι οι φορολογούμενοι με έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα και εφόσον δηλώσουν το 2021 κέρδη από τα φετινά εισοδήματα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν επιπλέον 1,6 δις. ευρώ για προκαταβολή φόρου εισοδήματος καθώς το ποσό αυτό σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών ήταν το συνολικό όφελος που είχαν από τις φετινές κλιμακωτές μειώσεις ή και την πλήρη απαλλαγή από το φόρο.

Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος υπολογίζεται με συντελεστή 100% επί του κύριου φόρου που αναλογεί στο καθαρό εισόδημα.

Με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, τα καθαρά φορολογικά έσοδα θα διαμορφωθούν φέτος στα 44,5 δισ. ευρώ και το 2021 θα αυξηθούν στα 49,5 δισ. ευρώ. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων, παρά τις προσωρινές φοροελαφρύνσεις (κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων) που θεσπίζονται, θα στηριχθεί, με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, σε τρεις πυλώνες:

Το επόμενο έτος θα καταγραφεί ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων, καθώς θα εμφανιστούν έσοδα τα οποία είχαν ανασταλεί το 2020 στο πλαίσιο των μέτρων καταπολέμησης των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα έχει σημαντική θετική επίπτωση στα κρατικά έσοδα, αφού με δεδομένο ότι θα επιτευχθεί ανάπτυξη 7,5% το εθνικό εισόδημα θα ενισχυθεί κατά περίπου 10 δισ. ευρώ.

Θα εισρεύσουν στην οικονομία τα πρώτα 5-6 δισ. ευρώ από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι ελαφρύνσεις του 2021

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του νέου προυπολογισμού το ύψος των παρεμβάσεων για το 2021 το οποίο στο σύνολό του προκαλεί δημοσιονομική επίπτωση ανέρχεται στο ποσό των 2,688 δισ. ευρώ.

Ειδικά για το 2021 οι παρεμβάσεις που επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα αφορούν:

τη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, με κόστος 816 εκατ. ευρώ,

την αναστολή καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, με κόστος 767 εκατ. ευρώ,

την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και την επιδότηση 200 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, για περίοδο 6 μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με κόστος 302 εκατ. ευρώ για το 2021,

το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, που αφορά στην επιδότηση της πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19, με κόστος 280 εκατ. ευρώ για το 2021,

την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών κλάδων που πλήττονται από την πανδημία έως τον Απρίλιο του 2021 και την αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, με συνολικό κόστος 113 εκατ. ευρώ για το 2021.

Προηγούμενο άρθροΔίκη Χρυσής Αυγής: Ώρα αποφάσεων έπειτα από 5,5 χρόνια – Οι κατηγορούμενοι και το χρονικό
Επόμενο άρθροΈτσι μεταδίδεται ο κορονοϊός – Τα νεότερα δεδομένα