Μετά από 3 για τη Θεσσαλονίκη και 2 για την υπόλοιπη Ελλάδα εβδομάδες lockdown, η επιδημιολογική καμπύλη δεν επιπεδώνεται με το ρυθμό που ανέμεναν οι επιστήμονες, βάσει των δεδομένων του Μαρτίου. Τα χθεσινά 2.581 κρούσματα σημειώνουν μια πτώση εν συγκρίσει με αυτά της Πέμπτης, χωρίς αυτό να σημαίνει αναγκαστικά βελτίωση του επιδημιολογικού τοπίου.

Η Αττική και η Θεσσαλονίκη σημειώνουν μία σταθερότητα στη μετάδοση του ιού, με 582 και 673 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, στο πικ της πανδημίας βρίσκεται η Θεσσαλία, με Λάρισα και Βόλο να ξεπερνούν τα 100 κρούσματα.

Οι 519 διαδωληνωμένοι «γονατίζουν» το ΕΣΥ καθώς, κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλη τη χώρα, με την πληρότητα να φτάνει το 82%.

Αναγκαστική έγινε μάλιστα η επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών αλλά και η μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Ο κ. Επαμεινώνδας Ζακυνθινός, Εντατικολόγος, Διευθυντής ΜΕΘ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, μίλησε στο MEGA για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη και την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Σοβαρή χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε όλη τη Θεσσαλία καθώς οι κλίνες covid στα νοσοκομεία της Λάρισας έχουν πληρότητα 100%. Ο κ. Επαμεινώνδας Ζακυνθινός, εντατικολόγος, διευθυντής ΜΕΘ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας μίλησε για την τραγική κατάσταση στην πόλη.

Έκανε λόγο για πολύ δύσκολη κατάσταση, όπως τόνισε ίσως στη Λάρισα να ειναι και χειρότερα. «Έχουμε 14 γεμάτες κλίνες ΜΕΘ γεμάτες και το άλλο νοσοκομείο της πόλης έχει σοβαρά περιστατικά. Γιατροί και νοσηλευτές είναι με εξαντλητικά ωράρια και συνεχόμενες εφημερίες», ανέφερε. «Είχε γίνει ήδη εξάπλωση», πριν από το lockdown τόνισε ερωτηθείς για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων παρά το lockdown.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.220 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 1.000 είναι κατειλημμένες και 220 κενές (ποσοστό 18%).

Πιέζεται το σύστημα υγείας σε όλη την Ελλάδα, τη στιγμή που τα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος έχουν φτάσει στο «κόκκινο».

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 569, οι 445 είναι κατειλημμένες και οι 124 κενές (ποσοστό 22%), ενώ οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 651. Από αυτές, 555 είναι κατειλημμένες και 96 κενές (ποσοστό 15%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 218. Από αυτές, 210 είναι κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 4%).

Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 218. Από αυτές, 173 είναι κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 20,5%).

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει, προς το παρόν, μέτρα που εφαρμόστηκαν στην πόλη Γουχάν της Κίνας, παρά το γεγονός ότι ήδη κάποιοι επιστήμονες τα ζητούν, μιας και όπως όλα δείχνουν το δεύτερο lockdown δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα στις δύο εβδομάδες εφαρμογής του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, από την κυβέρνηση εφιστούν την προσοχή στην επόμενη εβδομάδα, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσιμη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.Αυτός είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση σχεδιάζουν να εντείνουν τους ελέγχους ώστε να διασφαλίσουν ότι τηρούνται τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.

Από αύριο το πρωί θα ξεκινήσουν ακόμα πιο εντατικοί έλεγχοι στη Θεσσαλονίκη και εν γένει τη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα ήδη είναι καθοδόν αστυνομικές δυνάμεις από την Αθήνα για να ενισχύσουν τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη.

Σε συζητήσεις στελεχών της κυβέρνησης, δόθηκε έμφαση στους ελέγχους που διενεργήθηκαν σήμερα στη Λαχαναγορά της συμπρωτεύουσας όπου το 70% όσων ελέγχθηκαν είχαν παραβιάσει τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό.

Την ίδια στιγμή ένας δικηγόρος στην Αθήνα, έκανε πάρτι στο γραφείο του δίνοντας ψεύτικα χαρτιά κυκλοφορίας στους πελάτες του.

Χαρδαλιάς: Όταν πολίτες και πολιτεία συνεργάζονται το κάθε μέτρο αποδίδει

«Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί ακόμα, με ιδιαίτερα υψηλούς δείκτες θετικότητας να παρατηρούνται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα. Όπως είπε, το γεγονός αυτό καθιστά απαραίτητη τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δεδομένου ότι οι μετακινήσεις συμβάλλουν σημαντικά στην εξάπλωση της νόσου, από σήμερα το πρωί ισχύουν τα ακόλουθα όσον αφορά στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας μας, δηλαδή στα βόρεια σύνορά μας.

Πιο συγκεκριμένα:

• Από τον Προμαχώνα εισέρχονται Έλληνες πολίτες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

• Από την Κακαβιά εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται στους ιδιώτες από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές και σε αυτή την περίπτωση διέρχονται όλο το 24ωρο.

Επιπρόσθετα, οι εισερχόμενοι από την Κακκαβιά, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην Αλβανία, μπαίνουν υποχρεωτικά σε επταήμερη καραντίνα, στους χώρους που έχουν δηλώσει κατά την συμπλήρωση του PLF τους.

• Από τους Ευζώνους και τους Κήπους εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση και σε αυτή την περίπτωση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

• Τέλος, το Νυμφαίο, το Ορμένιο και η Εξοχή είναι ανοιχτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το εικοσιτετράωρο μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο στη χώρα εξακολουθεί να απαιτείται PLF και η επίδειξη αρνητικού τεστ PCR το οποίο να έχει διεξαχθεί μέχρι και 72 ώρες πριν, ενώ πλέον όλοι οι εισερχόμενοι υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ για να επαληθευτεί η ορθότητα του τεστ. Επιπλέον, στους οδηγούς των εμπορευματικών μεταφορών θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Να σημειωθεί ότι το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής είναι από σήμερα το πρωί κλειστό.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό σε κάποιες περιοχές.Από τις 9 Νοεμβρίου μέχρι και χθες έχουν πραγματοποιηθεί από την διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τη Δημοτική Αστυνομία, τις Περιφέρειες και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας 43.051 έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί 399 παραβάσεις. Έχουν επιβληθεί 712 πρόστιμα, συνολικού ύψους 293.850 ευρώ και έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 315 συνολικά ημερών. Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούν στη μη χρήση μάσκας και τη μη τήρηση των σχετικών με τις μετακινήσεις μέτρων.

Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί από μικτά κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) συνολικά 204 ειδικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις όπως βιομηχανικές μονάδες, βιοτεχνίες, τράπεζες, μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και χώρους γραφείων (το δείγμα περιλάμβανε επιχειρήσεις από 5 έως 839 εργαζόμενους) στους Δήμους Αγ. Παρασκευής, Ν. Σμύρνης, Μοσχάτου-Ταύρου, Χαϊδαρίου. Ελληνικού -Αργυρούπολης, Μάνδρας, Τανάγρας (Οινόφυτα), Ρεθύμνου, Λάρισας, Πατρέων και Σερρών.

Ελέγχθηκαν ως προς την τήρηση των μέτρων του επιδημιολογικού συναγερμού και ειδικότερα για:

1) τη χρήση μάσκας και την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων,
2) την εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας με διακρίβωση των αναγραφόμενων στο Έντυπο 4.1 του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ,
3) την εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου για COVID -19 σύμφωνα με της οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Εργασίας,
4) την τήρηση του δηλωθέντος ωραρίου,
5) την τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής και χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, έγινε σχετική ενημέρωση και δόθηκαν οδηγίες στους ελεγχόμενους αναφορικά με την αξιολόγηση του κινδύνου από τον κορονοϊό sars-cov-2, τον σχεδιασμό και τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων προστασίας και πρόληψης με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και των ειδικότερων οδηγιών του ΕΟΔΥ, του υπ. Εργασίας -Σ.ΕΠ.Ε και του υπ. Υγείας. Ειδικότερη αναφορά έγινε για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, από τους ελέγχους διαπιστώθηκε υψηλός βαθμός συμμόρφωσης με τα μέτρα επιδημιολογικού συναγερμού, ενώ στις περιπτώσεις (μεσοσταθμικά κυμάνθηκαν στο 4%) που καταγράφηκαν παραβάσεις επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις
«Η συνεργασία με τους ελεγχόμενους ήταν αρκετά καλή και η αντιμετώπιση του ελέγχου ήταν θετική. Οι ειδικοί αυτοί έλεγχοι θα συνεχιστούν σαρωτικά, εντατικά και τα επόμενα εικοσιτετράωρα και ειδικά την επόμενη εβδομάδα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τέλος απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση προς τους πολίτες για πιστή εφαρμογή των μέτρων. «Γιατί όσο πιο συνεπείς είμαστε στην εφαρμογή τους, τόσο πιο γρήγορα θα αποδώσουν. Όπως αποδεικνύει και η περίπτωση των Ιωαννίνων, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουμε τις πρώτες ενδείξεις μείωσης του επιδημιολογικού φορτίου. Φαίνεται, λοιπόν, ότι όταν πολίτες και πολιτεία συνεργάζονται, τα μέτρα αποδίδουν και η διασπορά του ιού μπορεί να περιοριστεί», κατέληξε.

Ερωτηθείς αν η άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι καθολική ή ανά περιοχή και κατά πόσο είναι εφικτό αυτό με τα σημερινά δεδομένα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «με βάση τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση σταδιακά και με προσεκτικό τρόπο, με απόλυτο σεβασμό στην κατάσταση που επικρατεί την επιδημιολογική θα ξεκινήσουμε με βάση τα δεδομένα την σταδιακή άρση του lockdown», ενώ προσέθεσε ότι «η πρόθεση είναι να πάμε σε μια σταδιακή καθολική, σε κάθε περίπτωση όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια», αλλά, «είναι κάτι που θα αξιολογηθεί αποκλειστικά και μόνο με τα δεδομένα που θα έχουμε την άλλη εβδομάδα».

Ακόμη τόνισε πως το σημαντικό είναι να «κάνουμε όλοι υπομονή και να συμφωνήσουμε ότι δεν πρέπει ούτε ένα βήμα πίσω να κάνουμε, ούτε μισή έκπτωση στην προσπάθεια που κάνουμε γιατί θα αδικήσουμε την τεράστια προσπάθεια που γίνεται αυτές τις εβδομάδες και αυτούς τους μήνες από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού». «Με επιμονή και υπομονή που έχουμε αποδείξει ως ελληνικός λαός όλους αυτούς τους μήνες ας περιμένουμε την εξέλιξη των δεδομένων μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να έχουμε πολύ πιο σίγουρες ενδείξεις σε σχέση με το σχέδιό μας και την στρατηγική μας», σημείωσε.

Σχετικά με το αν υπάρχει εισήγηση της επιτροπής για επιβολή σκληρού lockdown τύπου Κίνας κι αν στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να κλείσουν μεγάλοι χώροι συνάθροισης όπως τα δικαστήρια, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε: «Ας μείνουμε στο μέρα με τη μέρα, βήμα- βήμα ας το αξιολογούμε κάθε μέρα κι ας προχωράμε στην επόμενη». Σχετικά με έρευνα που δείχνει ότι τα σχολεία και τα σούπερ μάρκετ είναι οι μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης κορονοϊού κι ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν επιπλέον μέτρα για τα σούπερ μάρκετ ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «καμία ένδειξη δεν προκύπτει από τους ανθρώπους που έχουμε ιχνηλατήσει για συρροές ή για επιδημιολογικά clusters στα σούπερ μάρκετ ή στα σχολεία», ενώ συμπλήρωσε ότι οι έλεγχοι συνεχίζουν να γίνονται.

Προηγούμενο άρθροΑρνητικό βγήκε το τέστ για κορονοϊό που έκανε ο Δήμαρχος Καβάλας
Επόμενο άρθροΕλάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Πότε θα το λάβουν οι δικαιούχοι