Τη σταδιακή επαναλειτουργία της χώρας φαίνεται να προετοιμάζουν κυβέρνηση και ειδικοί με την προϋπόθεση ότι ο ημερήσιος απολογισμός των κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων θα είναι διαρκώς πτωτικός.

Κυβέρνηση και λοιμοξιολόγοι συμφωνούν ότι θα δοθεί παράταση του lockdown και πέρα από τις 30 Νοεμβρίου καθώς τα κρούσματα δε φαίνεται ότι θα καταφέρουν να φτάσουν στον επιθυμητό στόχο των 500.

Πάντως ειδικοί και κυβέρνηση κάνουν λόγο για επαναλειτουργία της οικονομίας, προσπαθώντας να βρούνε τον ιδανικότερο τρόπο για να υπάρχουν τα καλύτερα πιθανά αποτελέσματα. Οι απόψεις διχάζονται, καθώς δύο φαίνεται να είναι τα επικρατέστερα σενάρια: το σύστημα «ακορντεόν» και η σταδιακή άρση των μέτρων όταν τα ημερήσια κρούσματα το επιτρέψουν.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης παν. Δυτικής Αττικής, και Στράτος Μαυροειδάκος, Γενικός Γραμματέας Ειδικών Φρουρών, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, τα όσα αναμένονται σήμερα, αλλά και τους κινδύνους που κρύβει υγειονομικά αυτή η κατάσταση.

«Έξι χιλιάδες συνάδελφοί μου ταλαιπωρούνται, κόπηκαν οι άδειες. Αλλά όταν ο κόσμος πεθαίνει δίπλα μας και εμείς ασχολούμαστε με την αντιπαράθεση για τις συναθροίσεις, ο κόσμος γελάει. Θα είναι μαζεμένοι οι συνάδελφοί μου σε αστυνομικά τμήματα, και στα σημεία που φοβούνται ότι θα συγκεντρωθούν άτομα. Εκεί δεν υπάρχει μετάδοση του ιού; Οι άνθρωποι που κάνουν τους ελέγχους της ομάδας ΔΙΑΣ είναι υγειονομικές βόμβες, δεν τους έχει γίνει κανένα τεστ. Ζητάμε να γίνουν rapid tests στους συναδέλφους μου, που δεν έχει γίνει ούτε μία φορά. Όσοι έχουν κάνει με δικό τους έξοδα. Εμείς κάναμε μια έκκληση, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί ο κ. Πατούλης από την περιφέρεια Αττικής που θα χορηγήσει κάποιες χιλιάδες rapid tests στους συναδέλφους μου. Γίνονται μόνο rapid tests σε αυτούς που πάνε σε πολυιατρεία της αστυνομίας, αλλά μόνο αν πάνε να εξεταστούν. Έστω και από την τσέπη τους φοράνε οι συνάδελφοί μου μάσκες», σημείωσε ο κ. Μαυροειδάκος.

Αναφορικά με το αν κινδυνεύουν οι αστυνομικοί σε αυτές τις συνθήκες, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι «Οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Είναι απολύτως σαφές ότι πρέπει να αποφεύγονται οποιουδήποτε είδους συγκεντρώσεις. Οι αστυνομικοί φορούν μάσκα νομίζω».

Πότε περιμένουμε το εμβόλιο και την άρση του lockdown

«Θα είναι πριν την αλλαγή του χρόνου ή μετά την αλλαγή το εμβόλιο στην Ελλάδα, είναι δύσκολο να το πει κανείς από τώρα. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι δοκιμές, να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, να κατασκευαστούν και να μοιραστούν. Είναι θέμα ουσιαστικής ανάλυσης των δεδομένων που θα παρουσιάσουν οι εταιρείες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα εγκριθούν και ότι θα μπορέσουν από το νέο έτος να διατεθούν. Μακάρι και πριν τα Χριστούγεννα. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι τη φετινή χρονιά θα τη βγάλουμε με μάσκες και περιορισμούς. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», συνέχισε ο ίδιος αναφορικά με το εμβόλιο και όσα θα πρέπει να περιμένουμε.

Σε ό,τι αφορά στο πότε πρέπει να περιμένουμε το τέλος του lockdown, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «τώρα διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα. Πρέπει σιγά σιγά να δούμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ελαττώνονται τα κρούσματα. Οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις δε θα μειωθούν ακόμα. Δεν πρόκειται 1η Δεκέμβρη να είναι ανοιχτά τα πάντα. Αυτό θα γίνει σταδιακά».

«Υπάρχει το ποσοστό θετικότητας που είναι ακόμα σχετικά υψηλό. Ο ρυθμός ελάττωσης κ.ά. Ας δούμε πόσα θα είναι τα κρούσματα σήμερα, πόσα αύριο, το πάμε μέρα μέρα. Μας ζητάτε να κάνουμε προβλέψεις που πλησιάζουν τις ικανότητες της Πυθίας. Δεν είναι τόσο εύκολο. Υπάρχουν στατιστικά μοντέλα τα οποία εξαρτώνται από τη συμπεριφορά του κόσμου. Πρέπει να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Έχουμε πει ότι θα δούμε πως θα πάνε τις επόμενες δύο εβδομάδες τα κρούσματα, και θα κάνουμε τη εισήγησή μας για το άνοιγμα», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Σχολιάζοντας τις εικόνες από την κηδεία του Μητροπολίτη Λαγκαδά, ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι «Και οι κηδείες όπως και κάθε κοινωνική εκδήλωση υπόκειται στον κανόνα του κατά το δυνατόν λιγότερου συνωστισμού. Καλό είναι να μην πλησιάζει κανείς πολύ κοντά στο φέρετρο. Υπάρχει κίνδυνος τις πρώτες ώρες ή τις πρώτες μέρες κίνδυνος μετάδοσης από νεκρό. Για αυτό γίνεται και με ειδικό τρόπο η ταφή. Πρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ακόμα και με τους νεκρούς».

Μιλώντας για το τι θα ισχύσει σήμερα στην Αθήνα, ο κ. Μαυροειδάκος είπε ότι «Στους δρόμους της Αθήνας θα υπάρχουν απαγορεύσεις κυκλοφορίας όπως έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια λόγω της πορείας. Είναι και για εμάς πρωτόγνωρο ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις για πάνω από τέσσερα άτομα. Υπάρχουν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που θα είναι στο πεδίο, θα είναι εκεί. Έχουμε σε όλη την Ελλάδα συναδέλφους που είναι στην πρώτη γραμμή. Για αυτό βλέπετε και αυτό παράπονο. Δίπλα μας πεθαίνουν άνθρωποι και εμείς ασχολούμαστε αν θα πρέπει να γίνει μια πορεία. Μπορούμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου να τους τιμήσουμε με άλλο τρόπο. Υπάρχουν αγωνιστές του Πολυτεχνείου που γελάνε βλέποντας αυτά τα πράγματα».

Αν, όμως, κατέβουν βουλευτές στην πορεία, τότε ποιες είναι εντολές που έχει η αστυνομία; «Υπάρχουν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, ανώτεροι αξιωματικοί. Υπάρχουν εντολές να υπάρχει ήπια κλιμακωτή αντίδραση ώστε με παραινέσεις να διαλυθούν. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιβληθούν και πρόστιμα. Οι συνάδελφοί μου θα κάνουν το καθήκον τους, νομίζω ότι θα επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους συνωστίζονται. Αλλά είναι πρωτόγνωρο και για εμάς. Καταλαβαίνω και αυτούς που θα έχουν το πρόσταγμα για την επιχειρησιακή δράση ότι θα έρθουν σε δύσκολη θέση. Οι συνάδελφοί μου δε θέλουν επεισόδια. Εμείς έχουμε κουραστεί», απάντησε ο κ. Μαυροειδάκος.

Σύψας: Κυλιόμενα lockdown ως την άνοιξη

«Ακόμη και αν ανοίξουμε θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μια ή δύο εβδομάδες» είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη.

Ο καθηγητής μίλησε στον ΣΚΑΪ για την τεράστια πίεση που ασκείται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας στο σύστημα υγείας και τα στοιχεία που ανησυχούν τους ειδικούς

Εξήγησε ότι μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000 ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται νοσούν το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%. Σύμφωνα με τον καθηγητή σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%. Επιπλέον ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4.

Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στην Ιταλία.

«Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν», «δεν είναι καθόλου αστείο, ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο», τόνισε ο καθηγητής.

Ο εγκλεισμός, τόνισε, είναι το μόνο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε, τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν και πρόσθεσε ότι προσωπικά δεν πιστεύει ότι στις 30 Νοεμβρίου θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown. Ο Μάρτιος, πρόσθεσε έδειξε ότι ο εγκλεισμός ρίχνει απότομα την επιδημία και αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί όσο χρειαστεί για να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, όταν σταματήσει η τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας και υπάρχει διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες αλλά και σε ΜΕΘ, μόνο τότε μπορούμε να σκεφτούμε να ελαττώσουμε τα μέτρα.

Δημόπουλος: Μέχρι την Παρασκευή θα δούμε τα αποτελέσματα του lockdown

Στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων αναφέρθηκε και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Δημόπουλος.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο OPEN TV «για να μπορούμε να μιλήσουμε για χαλάρωση των μέτρων, θα πρέπει ο δείκτης του Rt όχι να σταματήσει να αυξάνεται ή ακόμη και να επιπεδωθεί, αλλά να αρχίσει να μειώνεται και να πέσει κάτω από το 1».

«Εάν υπάρξει θετική εξέλιξη ίσως να μην πάμε σε κυλιόμενα lockdown… Στόχος των μέτρων η μείωση της μετάδοσης», τόνισε ο καθηγητής. Όπως είπε, διαπιστώνεται μια μικρή κάμψη στη Θεσσαλονίκη και εκτίμησε ότι μέχρι την Παρασκευή θα μπορέσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα του lockdown.

Ο κ. Δημόπουλος σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες αυξάνεται η ηλικία των ατόμων που μολύνονται, κάτι που ανέφερε στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείο Υγείας και ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Η ηλικιακή ομάδα των 40 με 65 παρουσιάζει πλέον τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19 έως 39», σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως «τα παιδιά κάτω των 10 ετών δεν είναι σημαντική πηγή διασποράς της νόσου. Δεν αποτελούν ομάδα κινδύνου».

Τέλος, ο κ. Δημόπουλος χαρακτήρισε ως «ενθαρρυντικά» τα νέα για τα εμβόλια του κορονοϊού από Pfizer και Moderna, σημειώνοντας πως αναμένεται και τρίτο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς την 1η Δεκεμβρίου

Από την 1η Δεκεμβρίου σχεδιάζεται το άνοιγμα της αγοράς, αρχικά με το λιανεμπόριο και την εστίαση, ανέφερε σε συνέντευξή του, χτες, στο ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι εξετάζονται και εναλλακτικά σχέδια.

Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε ότι η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει σοβαρή μείωση της διασποράς του ιού.

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι υπάρχουν κι άλλα σενάρια και ότι δεν μπαίνει στη ζυγαριά η δημόσια υγεία, ενώ υπογράμμισε ότι κανείς δεν είπε ότι θα ανοίξει η αγορά χωρίς αυστηρά μέτρα ή πριν την 1η Δεκεμβρίου.

«Η επιστημονική πρόταση της επιτροπής επιδημιολόγων ήταν για 3 εβδομάδες, 3 εβδομάδες εφαρμόζουμε.»

Εμείς ακούμε την επιστημονική γνώση» συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε «eίναι πολύ νωρίς, θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη».

Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε ότι το σχέδιο θα βασίζεται στην εμπειρία της άνοιξης, οπότε η επανεκκίνηση έγινε με το άνοιγμα αρχικά των μικρών καταστημάτων, μια εβδομάδα μετά το λιανικό εμπόριο, σε δύο εβδομάδες ξεκίνησε η εστίαση και στις τρεις εβδομάδες, άνοιξαν οι εσωτερικοί χώροι.

Τόνισε ότι στην παρούσα φάση μπορεί να υπάρξει σύμπτυξη της επανεκκίνησης με αυστηρά μέτρα και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ξεχυθεί ο κόσμος στους δρόμους.

Στην ερώτηση εάν θα έχουμε ανοιχτά καταστήματα και υποχρέωση αποστολής SMS για την μετακίνηση των πολιτών, είπε ότι αυτό θα απαντηθεί την τελευταία εβδομάδα.

Τόνισε ότι αυστηρότερα μέτρα μπορεί να εφαρμοστούν σχετικά με την πυκνότητα των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται μέσα στα καταστήματα, στην εστίαση ή στα εμπορικά κέντρα.

Για το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς θερμαστρών για εξωτερικούς χώρους, είπε ότι αναμένεται η έγκρισή του από την επιτροπή έως το τέλος της εβδομάδος.

Προηγούμενο άρθροΛειτουργία Παραρτημάτων Λιμεναρίων και Πρίνου της προσωρινής υποστηρικτικής δομής κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης Δήμου Θάσου
Επόμενο άρθροΘετικός στον κορονοϊό ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης