Ανοίγει ακόμη η βεντάλια για τις επιχειρήσεις που θα μπορούν να λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή, που υπολογίζεται σε 14 δις.

Έτσι με χθεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή, να κάνουν την σχετική αίτηση. Στην σχετική λίστα περιλαμβάνονται ιδιοκτήτες Ταξί, φαρμακείων, ψιλικών, περιπτέρων κλπ.

Παράλληλα δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων μέχρι και την προσεχή Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Περισσότεροι δικαιούχοι

Ειδικότερα όπως προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ανοίγει ακόμα περισσότερο η περίμετρος των εν δυνάμει δικαιούχων και θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να λάβουν χαμηλότοκο κρατικό δάνειο πολύ μικρές επιχειρήσεις ακόμη και αν ήταν προβληματικές στο τέλος του 2019. Να σημειωθεί ότι μέχρι χθες περισσότερες από 102.000 επιχειρήσεις είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Στον πρώτο κύκλο, σημείο-κλειδί ήταν η μείωση τζίρου τον Μάρτιο. Πλέον υπολογίζεται η πτώση τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Επιπλέον ζητούνται στοιχεία για το σύνολο του 2020 που θα πρέπει να συμπληρώνει κάθε μήνα ο επιχειρηματίας.

Σημειώνεται ότι στον δεύτερο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή όπως παντοπωλεία, καταστήματα ψιλικών, περίπτερα, είδη δώρων, φαρμακεία, αρτοποιεία, ανθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, κομμωτήρια, και κάθε κατάστημα λιανικής που διαθέτει ταμειακή μηχανή.

Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν οι πωλητές λαϊκών αγορών, όσοι εκμεταλλεύονται ταξί, καθώς και οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους στους χώρους της εστίασης, του καφέ, της παροχής ποτών, σε καντίνες κτλ.

Ειδικότερα με σχετική απόφαση τροποποίησης της ΚΥΑ ΓΔΟΥ131/13.6.2020 για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 2 – Α΄ φάση (εκδήλωση ενδιαφέροντος), που υπεγράφη σήμερα από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

• παρατείνεται η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι την Παρασκευή 26/6/2020 και

• τροποποιείται η παρ. 3 του άρθρου 1 αναφορικά με τη δυνατότητα υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος με βάση το Προσωρινό Πλαίσιο, δεδομένου ότι αναμένεται να εγκριθεί η τρίτη τροποποίηση του Προσωρινού Πλαισίου από την Ε.Ε., επιτρέποντας την ένταξη σε αυτό μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ακόμα και αν ήταν προβληματικές κατά την 31η/12/2019

Πηγή:www.newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΑισιοδοξούν οι οινοποιοί της Ανατολικής Μακεδονίας
Επόμενο άρθροΕπιδόματα ανεργίας: Παρατείνονται για ακόμη δύο μήνες – Πότε θα καταβληθούν