Οι χθεσινές 2.198 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού, μπορεί να απέχουν αρκετά από το αρνητικό ρεκόρ των 3.316 κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στις 12 Νοεμβρίου, αλλά είναι ένας αριθμός που φανερώνει ότι η υπερμετάδοση του ιού εξακολουθεί να αποτελεί πραγματικότητα κι ότι τα μέτρα έχουν ακόμη χώρο για να φέρουν αποτελέσματα.

Οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έχουν πλέον αγγίξει τους 400, γονατίζοντας το σύστημα υγείας και προκαλώντας έντονη ανησυχία στους υγειονομικούς.

Ντέρμπι Αθήνας Θεσσαλονίκης για την αρνητική πρωτιά στα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού, με 492 και 491 αντίστοιχα.

Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι μικρότερες πληθυσμιακά πόλεις σπάνε κι αυτές το φράγμα του τριψήφιου αριθμού καθημερινών κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, χθες Δευτέρα, 147 κρούσματα εντοπίστηκαν στη Δράμα, 110 στη Λάρισα, 122 στη Πέλλα και 105 στις Σέρρες.

Δεδομένου του πληθυσμού τους, οι παραπάνω αριθμοί είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για τις συγκεκριμένες περιοχές, καθώς και το τοπικό τους σύστημα υγείας είναι σαφώς πιο περιορισμένο από αυτό των μεγαλουπόλεων.

Ελάχιστες οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ – Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Οι κλίνες ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι 192. Από αυτές, 182 είναι κατειλημμένες και 10 κενές (ποσοστό 5%).

Την ίδια στιγμή, στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 212, 148 εκ των οποίων είναι κατηλλημένες με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη 64 (ποσοστό 30%).

Την ίδια στιγμή ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ δεν έχει παραμείνει διαθέσιμο στη Λάρισα, εκτοξεύοντας το ποσοστό πληρότητας στο απόλυτο 100%.

Οι ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια:

1η ΥΠΕ (Αττικής): 163 κλίνες, εκ των οποίων 111 κατειλημμένες και 52 κενές (ποσοστό 32%)
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 31 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 41,5%)
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 125 κλίνες, εκ των οποίων 118 κατειλημμένες και 7 κενές (ποσοστό 6%)
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 110 κλίνες, εκ των οποίων 98 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 12%)
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 60 κλίνες, εκ των οποίων 56 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 7%)
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 25 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 47%)
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 12 κατειλημμένες και 6 κενές (ποσοστό 33%)
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 12 κλίνες, όλες κατειλημμένες

Όλο και πιο νέοι οι βαριά νοσούντες

Μπορεί καθημερινά το μεγαλύτερο μέρος των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους να ξεπερνούν τα 70 έτη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι νεότερες ηλικιακά ομάδες είναι άτροτες και δεν τους αγγίζει ο κοροναϊός.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, η ηλικιακή ομάδα των 40 με 65 παρουσιάζει πλέον τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19 έως 39.

«Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, συμπεραίνουμε ότι εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου ο ιός πολλαπλασιάστηκε εκθετικά εντός της ομάδας 19 – 39 με δυναμική υπερμετάδοσης και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στις ηλικιακές ομάδες των 40 και άνω, οι οποίοι, δυστυχώς, έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στα βαριά περιστατικά» τόνισε ο καθηγητής.

«Αυτό πιθανόν θα οδηγήσει σε μια επιπλέον επιβάρυνση σε βαριά κρούσματα από συμπολίτες μας που είναι άνω των 40 ετών εντός της τρέχουσας εβδομάδας», σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Η μείωση της επίπτωσης των 19 έως 39 συμπίπτει χρονικά με τα μέτρα κλεισίματος διαφόρων επιχειρήσεων, αλλά και του lockdown», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος για την αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 40-65 συμπλήρωσε ότι «φαίνεται να ακολουθείται και από τη σχετική αύξηση» στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω «και πιθανώς οφείλεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση».

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών)

Προηγούμενο άρθροΕξοικονομώ – Αυτονομώ: Αναβολή στην υποβολή αιτήσεων – Οι νέες ημερομηνίες ανά Περιφέρεια
Επόμενο άρθροΠολυτεχνείο: Drones, ελικόπτερα και πτυσσόμενοι φραγμοί στο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για σήμερα – Έκκληση Μητσοτάκη για αυτοσυγκράτηση