Η πτωτική τάση των κρουσμάτων που σημειώθηκε τη Δευτέρα, ανετράπη με τα χθεσινά 2.135 κρούσματα, αριθμός σαφώς ενισχυμένος, αλλά όχι στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας. Βέβαια, για ακόμη μία μέρα οι συμπολίτες μας που έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό ξεπερνούν τους 100, ενώ το ΕΣΥ συνεχίζει να δοκιμάζεται με 562 διασωληνωμένους.

Η επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης, είναι το χαρακτηριστικό αυτό που πρέπει να παρατηρήσουν οι επιστήμονες, για να μπορέσουν κοινωνία και οικονομία να επαναλειτουργήσουν. Βέβαια, ο υψηλός αριθμός των επιβεβαιωμένων ημερήσιων κρουσμάτων δεν επιτρέπει την άρση του lockdown στα τέλη του Νοεμβρίου, γι’αυτό και η εικόνα που μας μεταφέρεται είναι για μία εβδομάδα παράτασης του lockdown.

Ημερομηνία κλειδί φαίνεται να είναι η 7η Δεκεμβρίου, στην οποία θα πραγματοποιηθεί η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων . Αμέσως μετά σειρά έχουν λιανεμπόριο και εστίαση, ενώ μακρινό σενάριο φαίνεται να είναι η δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό.

Τα φετινά Χριστούγεννα πρέπει να τα περάσουμε σιωπηλά, επισημαίνουν οι ειδικοί, για να μπορέσουμε να ευχαριστηθούμε αυτά του 2021, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι την κυκλοφορία του εμβολίου, το μόνο όπλο είναι η αυξημένη ατομική ευθύνη.

Τα πιθανά σενάρια για τον φετινό εορτασμό των γιορτών περιλαμβάνουν κάθε πιθανή επιδημιολογική εξέλιξη: από το πιο δυσάρεστο σενάριο που είναι Χριστούγεννα με lockdown αν ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μειωθεί αρκετά, μέχρι και την «σιωπηλή» πραγματοποίηση τους αν τα κρούσματα έχουν πέσει στον πολυπόθητο στόχο των 500.

Το σενάριο της «σιωπηλής» πραγματοποίησης τους, περιλαμβάνει διαφορετικά ενδοχόμενα για μετακινήσεις κι εστίαση, ενδεχόμενα που θα επανεξεταστούν την επόμενη εβδομάδα, και θα επανεξετάζονται με κάθε νέο επιδημιολογικό δεδομένο,

Την ίδια ώρα, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σημείωσε ότι «Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να μειώνεται, ωστόσο ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων από την Covid-19 παραμένει υψηλός στη χώρα. Απαραίτητη η ανυπαρξία όλων των θεωριών που μας χάιδευαν τα αυτιά και μας έκαναν να χαλαρώνουμε».

Αναφερόμενος στον αριθμό των κρουσμάτων, ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι «εφόσον συνεχίσουμε αν βλέπουμε τέτοιους αριθμούς τότε θα πούμε ότι μπαίνουμε σε μια φάση σταθεροποίησης η οποία έρχεται για πρώτη φορά 10 ημέρες μετά το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τόνισε ότι ο μειωμένος αριθμός κρουσμάτων οφείλεται εν μέρει στο κλείσιμο των σχολείων, ενώ αν υπάρξει «άρση των μέτρων πρόωρα, θα έχουμε μια υποτροπή, δε θα είναι καθόλου ευχάριστη».

Το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου φαντάζει πρόωρο σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, ενώ σημείωσε ότι ένας τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων θα οδηγήσει στο άνοιγμα των σχολείων σε συνάρτηση φυσικά με άλλους παράγοντες.

Οι τέσσερις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν να χαλαρώσουν προσωρινά τα μέτρα για την Covid-19, ώστε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, για διάστημα πέντε ημερών, να είναι δυνατόν να συγχρωτιστούν τα μέλη τριών νοικοκυριών.

Η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις στη διαχείριση της πανδημίας, όμως σήμερα οι ηγέτες τους κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση για τους κανόνες που θα ισχύσουν παντού την περίοδο των εορτών.

Τρία νοικοκυριά θα μπορούν να σχηματίσουν μια «χριστουγεννιάτικη φυσαλίδα», δηλαδή ένα «προστατευμένο περιβάλλον» ώστε τα μέλη τους να συναντιούνται μεταξύ τους στο σπίτι, σε χώρους λατρείας ή σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους. Δεν θα μπορούν όμως να επισκεφθούν μαζί εστιατόρια, μπαρ και χώρους ψυχαγωγίας. Το σχέδιο αυτό θα ισχύσει από τις 23 μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου.

«Οι άνθρωποι θέλουν να είναι με τους αγαπημένους τους στη σημαντικότερη γιορτή του χρόνου», είπε ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ.

Θα αρθούν επίσης οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, ώστε όλοι να μπορούν να ταξιδέψουν. Οι ταξιδιώτες από και προς τη Βόρεια Ιρλανδία θα έχουν στη διάθεσή τους άλλη μία ημέρα.

Το λοκντάουν στην Αγγλία πρόκειται να αρθεί την επόμενη εβδομάδα, όμως στη συνέχεια θα εφαρμόζονται κατά τόπους περιοριστικά μέτρα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

«Ο ιός δεν κάνει διακοπές, για αυτό σας παρακαλούμε να είστε προσεκτικοί. Αν μπορείτε, μείνετε στο σπίτι με τους δικούς σας ανθρώπους», είπε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 18.633 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 961.320, δείχνουν σήμερα Τετάρτη τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Παράλληλα, 410 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 14.771 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.

Δύσκολη η μετακίνηση από νομό σε νομό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι είναι δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι εναρμονισμένο από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Για το άνοιγμα της εστίασης, ανέφερε πως όταν γίνει, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιορισμοί. Σίγουρα δεν θα υπάρχει η δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης. Δεν θα υπάρχουν όρθιοι, θα τηρούνται αποστάσεις και ο αριθμός των θαμώνων θα είναι περιορισμένος.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως θα εξακολουθήσει να υπάρχει στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με στόχο να μην αυξηθεί η ανεργία, προκειμένου να υπάρξει γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει η σκέψη να δοθεί δώρο Χριστουγέννων ή κάποιας μορφής οικονομική ενίσχυση σε γιατρούς και νοσηλευτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε με τον στίχο ενός τραγουδιού: «Αν μας αντέξει η σκηνή, θα φανεί στο χειροκρότημα…».

Άνοιγμα της εστίασης

Για το άνοιγμα της εστίασης, ανέφερε πως όταν γίνει, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιορισμοί. Σίγουρα δεν θα υπάρχει η δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης. Δεν θα υπάρχουν όρθιοι, θα τηρούνται αποστάσεις και ο αριθμός των θαμώνων θα είναι περιορισμένος.

Ψώνια με click away;

Εν τω μεταξύ, ένα άλλο ζήτημα που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι να ανοίξουν νωρίτερα ορισμένα μαγαζιά στο λιανεμπόριο, όπως αυτά με εποχιακά είδη και παιχνίδια. Επίσης ένα άλλο μέτρο που πιθανότατα να εφαρμοστεί θα είναι τα ψώνια με… click away.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο ο καταναλωτής θα παραγγέλνει το προϊόν διαδικτυακά ή τηλεφωνικά, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον υπεύθυνο του καταστήματος και στον προκαθορισμένο χρόνο θα μεταβαίνει στο κατάστημα για δοκιμή του προϊόντος και ολοκλήρωση της αγοράς.

Αισιοδοξία Βατόπουλου για τα Χριστούγεννα

Στο θέμα των εορτών αναφέρθηκε μιλώντας στο MEGA και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Αν ελαττωθούν τα κρούσματα θα αρχίσει να ελαττώνεται και η πίεση στο σύστημα υγείας. Έχουμε ένα μήνα ακόμα, θέλω να πιστεύω ότι τα Χριστούγεννα θα είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση.

Τα 500-600 κρούσματα είναι ένας αριθμός, όπως είναι και η θετικότητα των κρουσμάτων στα τεστ που γίνονται που τώρα είναι γύρω στο 10%, και η εξάπλωση του ιού σε όλη την Ελλάδα. Φοβάμαι ότι ενώ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τα μέτρα τηρούνται πιο σοβαρά, δεν είμαι σίγουρος αν στην επαρχία έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση».

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι τον χειμώνα θα τον περάσουμε – όπως είπε – κάπως κλειστά.

«Ευελπιστούμε όλοι στο εμβόλιο αλλά αυτό το χειμώνα οι μετακινήσεις πρέπει να είναι πολύ περιορισμένες και με όλες τις προφυλάξεις», συνέχισε ο ίδιος.