Υπέρ της παράτασης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού τάσσεται ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ επεσήμανε ότι θεωρεί κατάλληλη ημερομηνία για την άρση του lockdown την 21η Δεκεμβρίου, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη.

Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς «με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα».

«Όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο για τις 7 Δεκεμβρίου, μάλλον θα έλεγα να ξεχάσουμε τις 7 Δεκεμβρίου», είπε συμπληρώνοντας ότι δεν βλέπει πιθανό ούτε το άνοιγμα των σχολείων εκείνη την ημέρα. «Μάλλον κινούμαστε προς 14 και ιδανικά προς 21 Δεκεμβρίου», επεσήμανε ο κ. Σύψας.

«Την ημέρα που θα ανοίξουμε την κοινωνία, τα σχολεία ή το λιανεμπόριο σε πρώτη φάση, αμέσως θα αρχίσει και διασπορά του ιού. Ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα και ο καιρός ευνοεί τη διασπορά που σημαίνει ότι την ίδια ημέρα που ανοίγουμε αρχίζει ξανά η διασπορά. Τα κρούσματα θα αρχίσουν πάλι να ανεβαίνουν», πρόσθεσε.

«Η δική μου άποψη σαν επιδημιολόγος είναι ότι πρέπει να ανοίξουμε την άνοιξη, αλλά αυτό δεν γίνεται γιατί οι καταστροφές στην οικονομία θα είναι τρομακτικές. Το σωστό θα είναι να ανοίγουμε και όταν παρατηρούμε αύξηση στις καμπύλες να παρεμβαίνουμε», σημείωσε.

Επιπλέον ο καθηγητής τόνισε ότι με την άρση των μέτρων, δεν θα πρέπει να διακοπεί η αποστολή των sms στο 13033 για μετακίνηση.

«Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα», είπε ο καθηγητής.

Πάντως, για την περίοδο των Χριστουγέννων προειδοποίησε ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα». Επίσης παραδέχθηκε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε καν προβλέψεις, κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου».

Επίσης, κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση, εστία διασποράς είναι τα σπίτια. «Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας», ανέφερε.

Οι ημερομηνίες για την επανέναρξη της αγοράς

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων.

Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο.

Για την εστίαση, τα γυμναστήρια και τους υπόλοιπους κλάδους, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. «Δεν μπορούμε να κάνουμε καν προβλέψεις, κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου», διευκρίνισε.

Πότε θα έλθει το τέλος της πανδημίας

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, θα οδηγήσει σε μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Παράλληλα, θα υπάρξουν και τουρίστες που θα έχουν εμβολιαστεί, κάτι ικανοποιητικό για τον τουρισμό.

Το πρόβλημα, ανέφερε, είναι αυτοί που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο. Μάλιστα, επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι μεγάλη επιφυλακτικότητα υπάρχει και στους επαγγελματίες υγείας.

«Αν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε μέχρι το τέλος του 2021 το 70% του πληθυσμού, θα σημάνει το τέλος της πανδημίας στην Ελλάδα», τόνισε.