Η Alphabet, μητρική της Google, δημιούργησε την Isomorphic Labs, μια νέα βρετανική εταιρεία που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Επικεφαλής θα είναι ο Ντέμης Χασάμπης, ο οποίος είναι επίσης ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Deep Mind, η οποία πλέον είναι θυγατρική της Google και θεωρείται πρωτοπόρος στην τεχνητή νοημοσύνη παγκοσμίως.

Η Isomorphic Labs θα βασιστεί στις έρευνες της Deep Mind, εστιάζοντας στο πεδίο της φαρμακευτικής, με στόχο, όπως δήλωσε ο Χασάμπης, σύμφωνα με τους “Financial Times” και τους “Times” της Νέας Υόρκης, “να επιταχυνθεί η ανακάλυψη νέων φαρμάκων και τελικά να βρεθούν θεραπείες για μερικές από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες της ανθρωπότητας”.

Το πιο πρόσφατο βιοϊατρικό επίτευγμα της Deep Mind ήταν τον Ιούλιο, με την ανάπτυξη του νέου “έξυπνου” συστήματος AlphaFold 2 που μπορεί να προβλέψει με σχεδόν τέλεια ακρίβεια το σχήμα κάθε πρωτεΐνης μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Η Isomorphic Labs θα συνεργαστεί με φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρίες και ήδη προσλαμβάνει προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων. Πρόκειται να αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη πέρα από το σύστημα AlphaFold 2 (το οποίο έχει καταστεί ευρέως διαθέσιμο σε άλλους επιστήμονες και δεν έχει κρατηθεί ως εμπορικό μυστικό) για να προβλέψει την εξέλιξη πολύπλοκων φαινομένων. Ωστόσο δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τις μελλοντικές δραστηριότητές της.

Ντέμης Χασάμπης
Ο Ντέμης Χασάμπης χαρακτηρίζεται ως “Αϊνστάιν” της τεχνητής νοημοσύνης
“Στο πιο θεμελιακό επίπεδό της, νομίζω πως η βιολογία μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σύστημα επεξεργασίας πληροφοριών, αν και ένα που είναι εντυπωσιακά πολύπλοκο και δυναμικό. Με βάση αυτή την οπτική γωνία, μπορεί να υπάρξει μια υποκείμενη δομή ανάμεσα στη βιολογία και στην επιστήμη των πληροφοριών – μια ισομορφική χαρτογράφηση μεταξύ τους – εξ ου και το όνομα της νέας εταιρείας” δήλωσε ο Ντέμης Χασάμπης.

Ο όμιλος της Google έχει και άλλες εταιρείες που εστιάζουν στην υγεία, όπως τη Verily, οι δράσεις της οποίας περιλαμβάνουν από χειρουργικά ρομπότ έως έξυπνους φακούς επαφής μέτρησης του σακχάρου για διαβητικούς, και την Calico με αντικείμενο την αντιμετώπιση της γήρανσης και στην παράταση της διάρκειας ζωής.

Προηγούμενο άρθροPfizer: Ανέπτυξε χάπι κατά του κορονοϊού με μεγάλη αποτελεσματικότητα
Επόμενο άρθροΔιακοπή υδροδότησης στη Νεάπολη (ΔΕΠΟΣ)