Η «Καλλιτεχνική Εταιρεία Labillusions» και η Helix Theatre σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, παρουσιάζουν από χθες και σήμερα  στις 21:00 στο θέατρο »Αντιγόνη Βαλάκου», το έργο του Hugo Claus «Ζιλ και η Νύχτα» σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Νίκου Χατζηπαπά.

Το έργο που απέσπασε το χειροκρότημα κοινού και κριτικών και χαρακτηρίστηκε ως «απόλυτος υποκριτικός άθλος», έχοντας ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο παραστάσεών του στην Αθήνα, ξεκινά το ταξίδι του στην περιφέρεια με πρώτο σταθμό την Καβάλα.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΙΛ ΝΤΕ ΡΑΙ

Ο Ζιλ ντε Ραι, στρατάρχης της Γαλλίας, συμπολεμιστής της Ιωάννας της Λωραίνης, το 1440 απολογείται στο δικαστήριο της Ιεράς Εξέτασης για τα εγκλήματά του. Το δικαστήριο αποφασίζει τη θανατική του καταδίκη με απαγχονισμό και πυρά. Κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία, σοδομισμό και μαύρη μαγεία. Το φαινόμενο «Ζιλ ντε Ραι», απασχολεί μέχρι και σήμερα τους μελετητές. Πώς ένας άνθρωπος θεοσεβούμενος, πιστός στο Χριστό και στην Ιωάννα της Λωραίνης, ένθερμος πατριώτης που πολέμησε για την απελευθέρωση της Γαλλίας κι έγινε Στρατάρχης, έφτασε στο αντίθετο άκρο; Τα πρακτικά της δίκης του Ζιλ ντε Ραι έχουν σωθεί στο ακέραιο τους, όπως επίσης και τα πρακτικά της πολιτικής του δίκης.

ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Αθώος ή ένοχος; Η παράσταση «Ζιλ και η νύχτα» του Hugo Claus σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Νίκου Χατζηπαπά δεν έχει ως στόχο να κρίνει, να ενοχοποιήσει ή να απενοχοποιήσει τον Ζιλ ντε Ραι, αλλά να φωτίσει τις άγνωστες πτυχές της απολογίας ενός εκ των δέκα μεγαλύτερων κατά συρροή δολοφόνων όλων των εποχών. Όπως αναφέρει και ο Joris – Karl Huysmans στο μυθιστόρημά του με τίτλο «Là bas», ο Μαρκήσιος Ντε Σαντ μπροστά στον Ζιλ ήταν ένας άτολμος αστός κι ένας ασήμαντος εκτελεστής. Ο Ζιλ ντε Ραι ονειρεύτηκε ένα ταξίδι δίχως τέλος που θα τον έσωζε. Αρκέστηκε όμως στην πρόθεση. Ακόμα και κατά τις τελευταίες ελεύθερες μέρες του συνέχιζε να αποκεφαλίζει παιδιά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι χθες  η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας Κορίνα Χιώτη Πρασσά, τόνισε ότι πρόκειται για μια εντυπωσιακή και διαφορετική παράσταση, για έναν μεγάλο θεατρικό μονόλογο που δεν κουράζει, ενώ σημείωσε ότι η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 18 ετών. Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα στους Καβαλιώτες να δουν την παράσταση, επισημαίνοντας ότι πραγματικά αξίζει τον κόπο.

Από τη μεριά του ο Νίκος Χατζηπαπάς, ευχαρίστησε αρχικά την κ. Πρασσά και τον κ. Γκόνη για τη συνεργασία, καθώς και για τη φιλοξενία της παράστασης. Υπογράμμισε δε ότι αποφάσισε να παρουσιάσει την παράσταση εκτός Αθήνας, καθώς το κείμενο αξίζει το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού. Παράλληλα, σημείωσε ότι όταν διάβασε το βιβλίο σοκαρίστηκε και αποφάσισε να το ανεβάσει θεατρικά, καθώς θεώρησε πως πρόκειται για ένα έργο – πρόκληση, τόσο για τον θεατή, όσο και για τον ίδιο τον ερμηνευτή. Χαρακτηριστικά ανέφερε μάλιστα ότι »ο μαρκήσιος Ντε Σαντ ωχριά μπροστά στον Ζιλ ντε Ραι» κι επισήμανε ότι πρόκειται για πραγματικά γεγονότα, σε μια παράσταση με τεράστιο δικαστικό ενδιαφέρον. Σημείωσε δε καταληκτικά ότι το δεύτερο μέρος της παράστασης βασίζεται στο αίτημα του Ζιλ ντε Ραι για άρση του αφορισμού του, κάτι που επετεύχθη μετά από τη δημόσια ομολογία του.

Συντελεστές – Τιμές εισιτηρίων

Μετάφραση: Μαρία Ευσταθιάδη

Σκηνοθεσία- Ερμηνεία: Νίκος Χατζηπαπάς

Συμμετοχή: Πάνος Λαμπρίδης

Γλυπτό, Βίντεο: Κωστής Παπαδόπουλος

Μουσική Επιμέλεια: Ελίζα Χατζηπαπά

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νέλη Αλκάδη

Φωτογραφήσεις: Γιώργος Καζαντζόπουλος, Κλεοπάτρα Σάρλη

Εκτέλεση Κοστουμιών: Λίτσα Κυρίτση

Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Ράνια Παπαδοπούλου

Παραγωγή: Helix Theatre – Labillusions

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο)

Προηγούμενο άρθροΤο υδροπτέρυγο δεν ξεκινάει τα δρομολόγια νωρίτερα από τις 27 Μαρτίου
Επόμενο άρθροΠόσο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουμε φέτος – Τι αλλάζει στον υπολογισμό του φόρου και τον χρόνο καταβολής