Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει καραντίνα σε ξενοδοχείο στους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που έρχονται από χώρες που κρίνονται ως υψηλού κινδύνου για COVID-19, αυστηροποιώντας τη δράση της ώστε να αποτρέψει την εισαγωγή παραλλαγμένων στελεχών του κοροναϊού τα οποία ενδεχομένως είναι ανθεκτικά στα εμβόλια.

Το μέτρο αφορά ταξιδιώτες που έρχονται από 22 χώρες όπου παραλλαγμένα στελέχη «παρουσιάζουν έναν κίνδυνο», όπως η Νότια Αφρική, η Πορτογαλία και οι χώρες της Νότιας Αμερικής. Οι αφίξεις από τις χώρες αυτές απαγορεύονται ήδη σε άτομα που δεν κατοικούν στο ΗΒ.

«Θα απαιτήσουμε από όλους όσοι φθάνουν στους οποίους δεν μπορεί να απαγορευθεί η πρόσβαση να απομονώνονται σε καταλύματα που θα παρέχει η κυβέρνηση, όπως ξενοδοχεία, για 10 ημέρες χωρίς εξαίρεση», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι ταξιδιώτες αυτοί θα παραλαμβάνονται στο αεροδρόμιο και θα “μεταφέρονται απευθείας” εκεί όπου θα κάνουν την καραντίνα τους, διευκρίνισε ο ηγέτης των Συντηρητικών.

Όσοι έρχονται στο ΗΒ, την πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεπέρασε τους 100.000 θανάτους από την Covid-19, πρέπει μέχρι σήμερα να έχουν αρνητικό τεστ και να κάνουν καραντίνα δέκα ημερών.

Το μέτρο αυτό δεν πάει τόσο μακριά όσο η καραντίνα σε ξενοδοχείο για όλες τις αφίξεις, μια πρόταση που είχε μελετηθεί προηγουμένως αλλά είχε απορριφθεί.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα πως η επαναλειτουργία των σχολείων, που προβλεπόταν για μετά τις σχολικές διακοπές του Φεβρουαρίου, θα μετατεθεί. Θα λάβει χώρα από τις 8 Μαρτίου, αν ο σκοπός της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό 15 εκατ. ανθρώπων που κρίνεται ότι ανήκουν σε ομάδες προτεραιότητας, εκ των οποίων οι άνω των 70 ετών, έως τα μέσα Φεβρουαρίου έχει επιτευχθεί.

Μετά το άνοιγμα των σχολείων, μια προοδευτική χαλάρωση του λοκντάουν θα μπορεί να ξεκινήσει.

“Άλλοι οικονομικοί και κοινωνικοί περιορισμοί θα αρθούν στη συνέχεια στον βαθμό που τα δεδομένα θα το επιτρέψουν”, είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Η κυβέρνηση υπολογίζει στην εκστρατεία μαζικών εμβολιασμών προκειμένου να εξέλθει από την υγειονομική κρίση και να άρει τους περιορισμούς. Τουλάχιστον 6,8 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει ήδη μια δόση εμβολίου κατά της Covid-19.

Προηγούμενο άρθρο858 νέα κρούσματα- 32 νεκροί σε 24 ώρες, 274 οι διασωληνωμένοι
Επόμενο άρθροΜάκης Παπαδόπουλος: «Ειλικρινής διάλογος χωρίς απειλές, εκβιασμούς και συκοφαντίες»