Η μετάλλαξη του κοροναϊού, που εντοπίστηκε πρώτα στη Βρετανία, προκάλεσε τα μισά από όλα τα νέα κρούσματα στην Ολλανδία, έως τις 26 Ιανουαρίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας της Ολλανδίας, Χούγκο ντε Γιόνγκε.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές είχαν κάνει γνωστό ότι το νέο, πιο μεταδοτικό στέλεχος ευθυνόταν για περίπου το ένα τρίτο όλων των νέων μολύνσεων στη χώρα.

Η «βρετανική μετάλλαξη» φαίνεται πως είναι κατά περίπου 50% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με το παλιότερο στέλεχος, βάσει την υπολογισμών που έγιναν έως τις 14 Ιανουαρίου, έγραψε ο ντε Γιόνγκε, σε μια επιστολή προς το κοινοβούλιο. Η ολλανδική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει πως οι νέες μεταλλάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα νέο κύμα μολύνσεων τις επόμενες εβδομάδες, παρά τη σταθερή πτώση των κρουσμάτων Covid-19, από τις αρχές του έτους.

Με στόχο να σταματήσει τη διασπορά των νέων μεταλλάξεων, η κυβέρνηση προσέθεσε την περασμένη εβδομάδα το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο λοκντάουν που έχει ήδη επιβάλει.

Ωστόσο, σε ένα πρώτο βήμα προς τη χαλάρωση των μέτρων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι αποφάσισε να ξανανοίξει τα δημοτικά σχολεία την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα μικρά παιδιά θεωρείται ότι παίζουν ελάχιστο ρόλο στη μετάδοση της ασθένειας.

Ολλανδικά ΜΜΕ μετέδωσαν σήμερα ότι η κυβέρνηση εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο να αποσύρει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας την επόμενη εβδομάδα.

Τη Δευτέρα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κοροναϊού στην Ολλανδία μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 4 μήνες, στα 3.280. Από την αρχή της πανδημίας, σχεδόν 1 εκατομμύριο μολύνσεις κορονοϊού έχουν καταγραφεί στην Ολλανδία και πάνω από 14.000 θάνατοι.

Προηγούμενο άρθροΘρήνος στον Έβρο: Πατέρας τριών παιδιών ο πυροσβέστης που πνίγηκε – Εικόνες από το σημείο που έχασε τη ζωή του
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη Μακάριου Λαζαρίδη στον Δήμαρχο Παγγαίου