Την ενίσχυση και εμβάθυνση των δεσμών της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την μετατροπής της διμερούς σχέσης σε στρατηγική εταιρική σχέση, η οποία θα αποτυπωθεί και στο χαρτί σηματοδοτεί η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι. Ο πρωθυπουργός έφτασε στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων χθες το βράδυ και σήμερα θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου, Σεϊχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

Η Ελλάδα οικοδομεί συστηματικά και ενισχύει διεθνείς και περιφερειακές συμμαχίες, ενώ αυξάνει το διπλωματικό της κεφάλαιο συμμετέχοντας στη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Στο τετ α τετ που θα έχουν σε λίγη ώρα με τον Σεΐχη αναμένεται να επισφραγιστεί η εμβάθυνση των σχέσεων τόσο στο οικονομικό και επενδυτικό επίπεδο, όσο και στο γεωπολιτικό. Συγκεκριμένα, η Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, καθώς και η Συμφωνία Συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας που θα υπογραφούν (από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια), θα αποτελέσουν το επισφράγισμα της στενής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και των κοινών απόψεων έναντι των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σε περιφερειακό επίπεδο.

Το άλλο πεδίο συνεργασίας με μεγάλες προοπτικές είναι το οικονομικό/επενδυτικό, καθώς ήδη εταιρείες από τα ΗΑΕ δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Τα ΗΑΕ είναι ο σημαντικότερος επενδυτής στην Ελλάδα από τις χώρες του Κόλπου, ενώ τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος για οικονομική συνεργασία είναι η αγροτοβιομηχανία, η κτηνοτροφία, οι υδατοκαλλιέργειες, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι υποδομές μεταφορών.

Οι συζητήσεις για επενδύσεις και συνέργειες έχουν ωριμάσει και θα προχωρήσουν σήμερα στη συνάντηση που θα έχουν στο Άμπου Ντάμπι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιας για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φρακογιάννης και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης με το Mubadala Investment Company PJSC.

Οι κ. Δένδιας, Γεωργιάδης και Φραγκογιάννης θα μετάσχουν και στη διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσει μετά το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Διάδοχο του Θρόνου, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

Προηγούμενο άρθροLockdown και τον Δεκέμβρη – Έρχονται οι πιο δύσκολες μέρες με τα κρούσματα
Επόμενο άρθροΚλειδώνει» η παράταση του lockdown: Ασφυκτική η πίεση στα νοσοκομεία – Συναγερμός σε τέσσερις περιφέρειες λόγω κρουσμάτων