Αν συμμετάσχει η Ε.Ε στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, θα έχει μόνο ρόλο παρατηρητή, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και επανέλαβε ότι δεν θα είναι το τέλος του κόσμου εάν στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sigmalive, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στην επίλυση ενός προβλήματος, μπορεί να συμβάλουν όλοι και όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους. «Αλλά η ΕΕ δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων και δεν μπορεί να είναι. Γιατί; Επειδή η Ε/κ πλευρά είναι μέλος της ΕΕ. Έγινε μέλος με άδικο τρόπο σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Μέχρι σήμερα η ΕΕ παίρνει μόνο το μέρος της ε/κ πλευράς και παραβλέπει τα δικαιώματα της τ/κ πλευράς. Δηλαδή έγιναν συμβολικές διαπραγματεύσεις και την αγνόησε», υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι άλλωστε οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στις προηγούμενες συναντήσεις η ΕΕ συμμετείχε επίσης ως παρατηρητής.

«Τώρα θα πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη 5+1. Στόχος αυτής της συνάντησης – ήταν δική μας πρόταση – είναι να δούμε εάν υπάρχει έδαφος για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις πλευρές. Επειδή η ΕΕ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος και επειδή υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης, ειδικά η ”ΤΔΒΚ” (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος) δεν θέλει εδώ την ΕΕ», ανέφερε υποστηρίζοντας ότι δεν αποκλείουν την ΕΕ, αλλά μόνο ως παρατηρητής μπορεί να μετέχει.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης για 53 χρόνια αλλά δεν έχει επιτευχθεί αποτέλεσμα.

«Τι θα διαπραγματευτούμε για άλλα 53 χρόνια; Γιατί να διαπραγματευτούμε για κάτι που δεν θα συμβεί; Γιατί να καταναλώνουμε την ενέργειά μας; Θα έρθει το τέλος του κόσμου εάν υπάρχουν δύο κράτη;», αναρωτήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο θέμα των διερευνητικών επαφών καθώς και της απειλής κυρώσεων από την ΕΕ, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που φοβάται τις κυρώσεις.

«Επιτρέψτε μου να πω καταρχάς ότι όταν χρησιμοποίησαν τη γλώσσα των κυρώσεων στη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο, εμείς απαντήσαμε στο πεδίο της μάχης. Στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου χρησιμοποίησαν θετική γλώσσα και τότε απαντήσαμε κι εμείς θετικά. Δεν είμαστε μια χώρα που φοβάται τις κυρώσεις. Δεν μιλάμε καν για κυρώσεις», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «γνωρίζουν πολύ καλά τί απάντηση θα λάβουν, αν αποφασίσουν κυρώσεις. Αλλά αυτό δεν το συζητάμε καν, στις συνομιλίες και στις σχέσεις υπάρχει μία θετική ατμόσφαιρα, δεν υπαινισσόμαστε καν το αν εξετάζουν κυρώσεις. Ως Τουρκία, έχουμε περάσει αυτό το στάδιο. Θα βελτιώσουμε τη συνεργασία μας με συγκεκριμένα βήματα, αυτό συζητάμε».

Πηγή:www.enikos.gr

Προηγούμενο άρθροΕΟΔΥ: 1 νέο κρούσματα κορονοϊού στη Θάσο και 23 στη Καβάλα για σήμερα 12/3
Επόμενο άρθροΘεοχάρης στο Reuters: Φέτος θα έχουμε καλύτερη χρονιά από την περσινή