Οι πέντε βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας και τα σχέδια για εκδήλωση στην Αθήνα

Επικεφαλής του παλαιότερου ευρωπαϊκού οργανισμού είναι η χώρα μας από χθες, Παρασκευή 15 Μαΐου.

Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία και θα ασκεί έως τις 18 Νοεμβρίου 2020, με προοδευτική ατζέντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελεί την πρώτη ένωση ευρωπαϊκών χωρών που δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους ∆ικαίου και της ∆ημοκρατίας. Η Ελλάδα προσχώρησε στον οργανισμό το 1949, ένα τρίμηνο μετά την ίδρυσή του, και παραμένει μέλος έως σήμερα, με ένα «διάλειμμα» κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, που δεν πληρούσε τα δημοκρατικά κριτήρια με αποτέλεσμα να αποταχθεί, μέχρι να επανέλθει η ∆ημοκρατία στη χώρα μας.

Πέντε είναι οι βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας

1 Εκπαίδευση και δημοκρατικός πολιτισμός στην ψηφιακή εποχή.

2 Τα παιδιά ως ευάλωτα άτομα (παιδιά ενώπιον του κινδύνου της φτώχειας, θύματα βίας, εμπορίας, αναγκαστικής εργασίας, ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες).

3 Η διασφάλιση του δικαιώματος των νέων γενεών να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά αλώβητη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

4 Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης κοινωνικά δικαιώματα.

5 Επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας στο δικαίωμα πρόσβασης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην υγεία ως δημόσιο αγαθό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της προεδρίας, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, οι προτεραιότητες της προεδρίας είχαν σχεδιαστεί με διαφορετική θεματολογία. Ομως αυτό άλλαξε.

«Είχαμε ξεκινήσει την προεδρία μας με μία φιλοδοξία: να ρίξουμε μια ματιά στους νέους ανθρώπους. Τα γεγονότα όμως του τελευταίου τριμήνου μάς έκαναν να αναθεωρήσουμε αυτήν τη στρατηγική. Μας οδήγησαν στο να επιλέξουμε ως κεντρικό μας θέμα, αλλάζοντας και όλη τη διάρθρωση της προεδρίας μας, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας. Την αποτελεσματική διαχείριση μιας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της ∆ημοκρατίας και του κράτους ∆ικαίου. Και να ανοίξουμε έναν διάλογο για το πόσο αυτά τα μέτρα, τα οποία επιβλήθηκαν το τελευταίο διάστημα, συμβαδίζουν με τις βασικές αρχές των ατομικών δικαιωμάτων, των ατομικών ελευθεριών και ποιες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορούν να επιβάλλονται, με ποιες προϋποθέσεις ∆ικαίου, με ποιες προϋποθέσεις νομιμοποίησης και ποιον στόχο», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σήμα της ελληνικής προεδρίας σχεδιάστηκε από μία φοιτήτρια του Πανεπιστημίου ∆υτικής Αττικής, κατόπιν άτυπου φοιτητικού διαγωνισμού.

Φέτος, παράλληλα, συμπληρώνονται 70 χρόνια από την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης ∆ικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣ∆Α). Στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι να εορταστεί η επέτειος με κάθε επισημότητα σε μια μεγάλη εκδήλωση, στην Αθήνα, με φυσική παρουσία όλων των εμπλεκόμενων θεσμών αν το επιτρέψουν βέβαια οι συνθήκες στις 4 Νοεμβρίου, στην επέτειο της υπογραφής της ΕΣ∆Α.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 16 Μαΐου

Προηγούμενο άρθροΤρόμος για ηλικιωμένο στην Ξάνθη – Ληστής εισέβαλε στο σπίτι του και τον κρατούσε όμηρο
Επόμενο άρθροΚώστας Αντωνιάδης | “Η επέτειος μνήμης της 19ης Μαΐου στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την ανθρωπότητα”