Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Τουρκία όχι μόνο δεν σταματάει την πρόκληση με το Τσεσμέ αλλά κλιμακώνει εξαγγέλλοντας την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο άμυνας από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου θα διεξαχθεί στο Αιγαίο και την Μεσόγειο η Άσκηση, στην οποία θα πάρει μέρος το σύνολο του στόλου του πολεμικού τους ναυτικού.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ (Hurriyet) στην ηλεκτρονική της έκδοση, ο σκοπός της άσκησης είναι να εκτιμήσει την ετοιμότητα των αρχηγείων, των μονάδων και των πλοίων που συνδέονται με τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων, να δοκιμάσει τους βασικούς τύπους επιχειρήσεων σε επίπεδο Ομάδας Εργασίας, Ναυτικών Επιχειρήσεων και από κοινού να βελτιώσει τις δυνατότητες της τακτικής λειτουργίας, τις μεθόδους διαλειτουργικότητας με άλλες δυνάμεις δυνάμεων και την ικανότητα αμοιβαίας υποστήριξης, αυξάνοντας την ετοιμότητα μάχης των μερών που θα συμμετάσχουν.

Στην άσκηση, από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων θα λάβουν μέρος 82 πλοία, 5 ναυτικά περιπολικά αεροσκάφη, 12 ναυτικά ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s), αμφίβιες κι υποβρύχιες δυνάμεις και επιθετικά ελικόπτερα από τον Στρατό. Η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει με F-16, F-4 και Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας κι ιπτάμενα ραντάρ, ενώ θα συμμετάσχουν και δυνάμεις από την Στρατοχωροφυλακή και πλοία του Λιμενικού.

Στην άσκηση, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) θα χρησιμοποιηθούν σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο στην περιοχή των ναυτικών επιχειρήσεων ενώ θα χρησιμοποιηθούνκαι μη επανδρωμένα οχήματα υψηλής ταχύτητας ως στόχοι για τη δημιουργία ενός πραγματικού περιβάλλοντος ασκήσεων.​

Δείτε τη φωτογραφία:

Προηγούμενο άρθροΈναρξη των προπονήσεων των ομάδων Γ Εθνικής στο ποδόσφαιρο και Α2 στο μπάσκετ
Επόμενο άρθροΚομισιόν: “Το ΚΥΤ Φυλακίου δεν είναι κέντρο κράτησης και άρα πρέπει να είναι ανοιχτή και όχι κλειστή δομή”!