Η Τετάρτη έχει αναφερθεί από πληροφορίες που προέρχονται από τη CIA ως η ημέρα που θα ξεσπάσει μια ρωσική επίθεση

oukrania_rossia_nato
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η κατάσταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα , με την ημερομηνία μιας πιθανής ρωσικής εισβολής να τοποθετείται ακόμη και εντός ολίγων ημερών.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τόνισε ότι έχει πληροφορηθεί για επίθεση από τη Μόσχα σε ένα 48ωρο, δηλαδή την προσεχή Τετάρτη.

Την ίδια ώρα και οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για εισβολή σε λίγες ημέρες, παρατηρώντας την ανησυχητική αύξηση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Τετάρτη έχει αναφερθεί από πληροφορίες που προέρχονται από τη CIA ως η ημέρα που θα ξεσπάσει μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
Στο διάγγελμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρει πως στη χώρα, την ημέρα αυτή, θα παίζει παντού ο εθνικός ύμνος από το πρωί, ενώ θα κρεμαστεί η σημαία σε κεντρικά κτίρια, ανακηρύσσοντας μάλιστα την 16η Φεβρουαρίου ως «ημέρα ενότητας».

«Μας είπαν ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε ημέρα ενότητας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στο διάγγελμά του προς το έθνος, καλώντας τους Ουκρανούς να υψώσουν την ουκρανική σημαία, ενώ νωρίτερα προέτρεψε αξιωματούχους, πολιτικούς και επιχειρηματίες που πρόσφατα έφυγαν από την Ουκρανία να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσα σε 24 ώρες.

Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός αν προκληθούμε

Η Ρωσία «δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία εκτός κι αν προκληθούμε», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Εάν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε εάν αντεπιτεθούμε. Ή εάν αρχίσουν να σκοτώνουν κατάφωρα Ρώσους πολίτες οπουδήποτε, στο Ντονμπάς ή αλλού», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε αυτήν την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται τις ουκρανικές δυνάμεις εδώ και 8 χρόνια.

Ο Τσιζόφ προειδοποίησε ότι μια ουκρανική «πρόκληση» θα μπορούσε να ωθήσει το Κρεμλίνο να αντιδράσει.

«Αυτό που εννοώ ως «πρόκληση» είναι ότι μπορούν να οργανώσουν ένα επεισόδιο εναντίον των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς, να τις προκαλέσουν, κατόπιν να τις πλήξουν με όλες τις δυνάμεις τους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μια αντίδραση της Ρωσίας, ώστε να αποφύγουν μια ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορά τους», σημείωσε.

Αναζητούν πεδίο συμβιβασμού

Κρίσιμο ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια ανέλαβε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς που επισκέφθηκε σήμερα το Κίεβο και αύριο αναμένεται να βρεθεί στη Μόσχα. Το μήνυμα της Γερμανίας προς τη Ρωσία είναι ότι υπάρχει περιθώριο διαλόγου στα ζητήματα «ασφάλειας», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Μόσχας Λαβρόφ, είχε υπογραμμίσει ότι «απέχουμε από το να εξαντληθούν οι δυνατότητες διπλωματικής διεξόδου στην ουκρανική κρίση».

Η παρουσία Σολτς στο Κίεβο, ενόψει και της επίσκεψής του στη Μόσχα, αποτυπώνει την προσπάθεια να υπάρξει και μια διπλωματική διέξοδος. Με την ένταση να έχει κλιμακωθεί και κλίμα πολέμου να διαμορφώνεται, το ερώτημα είναι εάν μπορεί να υπάρξει ένα σημείο ισορροπίας που να επιτρέψει σε όλες τις πλευρές μια αποκλιμάκωση της έντασης. Αυτό αφορά ιδιαίτερα χώρες όπως η Γερμανία όπου θα έχουν μεγάλο κόστος σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης και αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία που θα μπορούσαν και να διακυβεύσουν τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Μια συνέχιση του διαλόγου πάνω σε ζητήματα συλλογικής ασφάλειας στην Ευρώπη μαζί με μια έμμεση παραδοχή ότι δεν επίκειται ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ (θέμα που αποτελεί τη βασική «κόκκινη γραμμή» της Μόσχας) θα μπορούσε να κατατείνει σε αυτή την κατεύθυνση.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη

Μετά τις δηλώσεις Σολτς και Λαβρόφ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέρρευσαν την πληροφορία ότι ενδέχεται να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η συνεδρίαση ενδέχεται να γίνει στο περιθώριο της συνόδου με τους ομολόγους τους της Αφρικανικής Ένωσης.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό, θα γίνει ενημέρωση για τα αποτελέσματα που θα έχει η αυριανή συνάντηση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Μια έκτακτη σύνοδος κορυφής «είναι πιθανή, ανάλογα με τις εξελίξεις» είπε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Προηγούμενο άρθρο«Κόκκινος» συναγερμός στο Μαξίμου για ενέργεια και ακρίβεια – Σε ειδικές αποστολές υπουργοί και στελέχη για την ανάσχεση των αυξήσεων
Επόμενο άρθροΟ Τσίπρας ρίχνει γέφυρες στους καναλάρχες λόγω Ανδρουλάκη και απειλής τρίτης θέσης