Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη Πρόεδρος της Γαλλίας με ποσοστό σχεδόν 58% έναντι της αντιπάλου του, Μαρίν Λεπέν. Όπως ήταν αναμενόμενο, στην πρώτη του ομιλία, που έγινε στον Πύργο του Άιφελ, ήταν ενωτικός και έδειξε πολιτική γενναιότητα και αβρότητα προς την ηττημένη Μαρίν Λεπέν.

Οι οπαδοί του συγκεντρώθηκαν κάτω από τον Πύργο του Άιφελ, όπου στήθηκε η γιορτή για την επανεκλογή του, μπροστά σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Ο Εμανουέλ Μακρόν έφθασε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μπριζίτ Μακρόν, αλλά και από παιδιά και νέους ανθρώπους.

Ανέβηκε στην εξέδρα λίγο μετά τις 22.00 ώρα Ελλάδας και απηύθυνε την ομιλία του ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του που κρατούσαν σημαίες της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα πρώτο του λόγια, προς τους ανθρώπους που τον στήριξαν και στους ψηφοφόρους του, ήταν: “Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ όλους”. ψηφοφόρους του.

“Μετά από πέντε χρόνια δύσκολου μετασχηματισμού, ο γαλλικός λαός με εμπιστεύτηκε να μου δώσει την προεδρία για ακόμη πέντε χρόνια”, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε: “Ευχαριστώ! Και θα κάνω ό,τι πρέπει, αυτό που σας πρέπει! Ευχαριστώ! Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Γάλλους και όλες τις Γαλλίδες που και στους δύο γύρους εκλογών με εμπιστεύτηκαν για μια πιο ισχυρή Ευρώπη με επενδύσεις, με μεταρρυθμίσεις βαθύτατες, προκειμένου να δώσουμε μια νέα πνοή στην καινοτομία και την οικολογία. Η Γαλλία θα γίνει ένα μεγάλο έθνος οικολογίας”.

“Γνωρίζω επίσης ότι πολλοί συμπατριώτες ψήφισαν εμένα, όχι για να στηρίξουν εμένα, αλλά για να στήσουν ανάχωμα στην Ακροδεξιά. Η ψήφος σας με κινητοποιεί για τα επόμενα χρόνια”, είπε ο Μακρόν που εμφανίστηκε ενωτικός, ζητώντας από το συγκεντρωμένο πλήθος να μην γιουχαΐζει, όταν αναφέρθηκε στην αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε και σε όσους επέλεξαν να μην τον ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Πρώτα αναφέρθηκε σε όσους επέλεξαν την αποχή. “Η σιωπή τους σήμαινε μια άρνηση επιλογής, στην οποία πρέπει επίσης να ανταποκριθούμε” διαβεβαίωσε και συνέχισε: “Σκέφτομαι αυτούς που ψήφισαν τη Μαρίν Λεπέν (…) γιατί από εδώ και πέρα ​​δεν είμαι πια υποψήφιος ενός στρατοπέδου, αλλά πρόεδρος όλων”.

Ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: “Θα γράψουμε την ιστορία για τις γενιές μας. Θέλω στα επόμενα πέντε χρόνια της θητείας μου να δούμε αυτούς τους νέους ορίζοντες, που θα οικοδομήσουμε από την αρχή υπέρ της χώρας μας, υπέρ της νέας γενιάς. Ζήτω η Δημοκρατία, Ζήτω η Γαλλία!”.

Προηγούμενο άρθροΜε τους στρατιώτες το Πάσχα στη Καβάλα ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος
Επόμενο άρθροΓιάννης Αντετοκούνμπο: Η ηγετική εμφάνιση κόντρα στους Σικάγο Μπουλς