Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο διεθνών επικρίσεων κατά της Τουρκίας, τόσο αμερικανικών όσο και ευρωπαϊκών για σειρά θεμάτων, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το στιγμιότυπο με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο και τις επακόλουθες αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25-26ης Μαρτίου, στο οποίο υιοθετήθηκε η διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις: αφενός τη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης μέτρων εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά. Βραχυπρόθεσμος ορίζοντας για την Τουρκία είναι ο Ιούνιος, οπότε οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα επανεξετάσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την τουρκική συμπεριφορά σε σχέση με τη Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-25 Μαρτίου.

Να θυμίσουμε πως στις 7 θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: Αν χρειαστεί να επέμβουμε στην Κύπρο τα πλοία μας είναι έτοιμα

Να θυμίσουμε, βέβαια, πως μέσα στην ημέρα ο Ερντογάν έκανε άκρως εμπρηστικές δηλώσεις για την Κύπρο και τη Λιβύη. «Για την Κύπρο έχουμε πει ότι δεν θα χαρίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων κι αν κριθεί απαραίτητο, θα επέμβουμε», είπε χαρακτηριστικά ο «σουλτάνος». «Αυτή τη στιγμή τα πλοία μας είναι υπ’ ατμόν και έτοιμα ανά πάσα στιγμή να προβούν σε ορισμένα βήματα αν χρειαστεί. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις διαπραγματεύσεις. Αρκεί να μάθουν να σέβονται την Τουρκία», συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, όμως, δεν έμεινε μόνο σ’ αυτά. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα ανοιχτά της Λιβύης, ούτε δυνατότητες για έρευνες και γεωτρήσεις και γι’ αυτό ενοχλείται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Το πιο σημαντικό άλμα στην ανατολική Μεσόγειο ήταν η συμφωνία που συνάψαμε με τη Λιβύη», επισήμανε και πρόσθεσε: «Η Τουρκία με τη Λιβύη έδειξαν την αποφασιστικότητα με τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο. Τώρα θα κάνουμε από κοινού με τη Λιβύη και έρευνες και γεωτρήσεις. Εξαιτίας αυτού έχει ενοχληθεί η Ελλάδα, επειδή δεν έχει η ίδια αυτές τις δυνατότητες. Δεν έχει τα δικαιώματα που έχουμε εμείς σε αυτή την περιοχή. Σε όλες αυτές τις συγκρούσεις στην ανατ. Μεσόγειο, αν εμείς δεν υιοθετούσαμε έναν πιο ήπιο ύφος, η κατάσταση θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά, θα πήγαινε αλλού, αλλά εμείς επιδείξαμε κατανόηση. Κάθε φορά, όταν υπήρξε ανάγκη, αποσύραμε πίσω τα πλοία μας για συντήρηση, πήραμε πίσω τα ερευνητικά μας και δεν είπαμε τίποτα».

Συνάντηση Δένδια με Οικουμενικό Πατριάρχη

Δεκτός την Τετάρτη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη έγινε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος ο υπουργός με αναρτήσεις του στο twitter εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για τη συνάντηση αυτή και με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών παρουσίας του κκ. Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο τον συνεχάρη και του ευχήθηκε. “Με μεγάλη χαρά, τιμή και συγκίνηση συναντήθηκα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια παρουσίας του στον Οικουμενικό Θρόνο. Ο Θεός να στηρίζει και να επευλογεί την προσπάθειά του στην ηγεσία της Ορθοδοξίας” έγραψε συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ζητήματα που συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους.

“Συζητήσαμε ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία, την Ομογένεια της Κωνσταντινούπολης και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον οι παγκόσμιες πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη σε θέματα ιδιαίτερα ευαίσθητα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος” έγραψε συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Πηγή:www.enikos.gr

Προηγούμενο άρθροΠώς εντοπίστηκε ο δικυκλιστής που παρέσυρε και σκότωσε 61χρονη νοσηλεύτρια στη Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Εμβολιασμοί και self test “ξεκλειδώνουν” δραστηριότητες – Οι σκέψεις για τα επόμενα βήματα