Aπό τα μεσάνυχτα του Σαββάτου το Κίεβο βρίσκεται στο έλεος της ρωσικής προέλασης με τις εκρήξεις και τις αεροπορικές επιδρομές να ξεκινούν μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Σύμφωνα με το αμερικανικό CNN, δύο τεράστιες εκρήξεις καταγράφηκαν στα νοτιοδυτικά του Κιέβου.

Όπως καταγράφηκε, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε, ειδικότερα, 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Η δεύτερη που ακολούθησε ήταν στο δυτικό Κίεβο, λίγο πριν από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα.

Στη συνέχεια, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την περιοχή Βασίλκιβ στην περιφέρεια του Κιέβου, όπου βρίσκονται μεγάλο στρατιωτικό αεροδρόμιο και πολλές δεξαμενές καυσίμων.

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Telegram o σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γκεραστσένκο, οι πύραυλοι έπληξαν το Βασίλκιβ και ξέσπασε φωτιά, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

«Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω», ανέφερε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, η Νατάλια Μπαλασίνοβιτς. Φωτογραφίες και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τεράστιες φλόγες να υψώνονται στον ουρανό.

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Κυρώσεις κατά Ρωσίας: Αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από το SWIFT

Οικονομικό πόλεμο κηρύσσει η Δύση στη Ρωσία επιβάλλοντας αυστηρές οικονομικές κυρώσεις. Εκ των σημαντικότερων ο αποκλεισμός σημαντικών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, το λεγόμενο SWIFT.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, με μία κοινή δήλωση οι ηγέτες της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά δημοσιοποίησαν την απόφασή τους να αποκλείσουν την πρόσβαση της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, στο πλαίσιο ενός νέου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, η οποία συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Τα μέτρα, τα οποία θα περιλαμβάνουν επίσης περιορισμό στα διεθνή αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Χώρες στέλνουν βοήθεια στην Ουκρανία

Τις τελευταίες ώρες πολλές είναι οι χώρες που εκφράζουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία, μεταξύ αυτών η Πολωνία που θα στείλει 3.000 αντιαρματικά, ενώ Γερμανία και Ολλανδία θα βοηθήσουν με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

«Δεν κοιμηθήκαμε γιατί ηχούσαν οι σειρήνες»

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο κ. Θανάσης Μητσόπουλος, κάτοικος Ουκρανίας από το Κίεβο.

«Το βράδυ δε κοιμηθήκαμε γιατί ηχούσαν οι σειρήνες. Κάποιοι πήγαιναν στα καταφύγια, ή στο μετρό. Εγώ δεν είμαι στο σπίτι μου, είμαι σε ένα φιλικό σπίτι. Δύο φορές πήγαμε στο καταφύγιο της πολυκατοικίας. Ακούγαμε εκρήξεις και σειρήνες. Δεν έχουμε εικόνα που έχουν φτάσει οι ρωσικές δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή εδώ στο βορειοδυτικό μέρος του Κιέβου έχουμε ησυχία. Δεν υπάρχει αισιοδοξία, αν η Ουκρανία πάει σε ρωσικό έλεγχο, θα έχουμε μια κατεστραμμένη χώρα και οικονομία. Θα είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι μας μέχρι τη Δευτέρα γιατί υπάρχει στρατιωτικός νόμος, και ίσως συνεχίσουμε να παραμένουμε σπίτι, αν συνεχιστούν οι μάχες. Τα καταστήματα είναι κλειστά από την Πέμπτη και μετά», σημείωσε ο κ. Μητσόπουλος.

«Οι Ρώσοι έχουν μπει στο Κίεβο»

«Οι Ρώσοι έχουν μπει στο Κίεβο, αλλά από τις πληροφορίες που έχουμε δεν έχουν φτάσει στο κέντρο. Αλλά οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, θα ξέρουμε περισσότερα με το φως της μέρας», συνέχισε ο ίδιος.

«Υπάρχουν εκτιμήσεις που ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε μεγάλα ύψη, αλλά δεν ξέρω. Μια γνωστή μας ήταν μπροστά σε μία τράπεζα, έπεσε μια οβίδα και έχασε η γυναίκα το μάτι της», περιέγραψε ο κ. Μητσόπουλος.

«Οι δουλειές που είχαμε κάνει, όσα είχαμε πετύχει αυτά τα χρόνια, είναι στον αέρα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με αυτό τον πόλεμο. Έμεινα εγώ, ο γιος μου έφυγες και πήγε στην Ελλάδα από την πρώτη μέρα. Η κόρη μου είναι στη Γαλλία και σπουδάζει. Έχω μείνει εδώ μόνος μου, λόγω της επιχείρησής μου. Έχουμε τα εμπορεύματά μας σε αποθήκες, αυτοκίνητα, σπίτια, τι να κάνουμε. Είναι η δεύτερη φορά που είμαστε σε τέτοια κατάσταση μετά το 2014», τόνισε ο κ. Μητσόπουλος.

Προηγούμενο άρθροΠοιοι γλιτώνουν φέτος τα τέλη κυκλοφορίας – Λήγει η προθεσμία πληρωμής
Επόμενο άρθροΠόλεμος στην Ουκρανία: Αποχωρεί από την Τσέλσι ο Αμπράμοβιτς