Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία , δήλωσε σήμερα σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο. Για βαριά πλήγματα του εχθρού έκανε λόγο στο δραματικό του διάγγελμα και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κάλεσε οποιονδήποτε Ουκρανό ξέρει να χειρίζεται όπλο να παρουστιαστεί για μάχη.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η συνοριοφρουρά της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατιωτικά κονβόι πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα — κυρίως από τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία– και εισήλθαν στο Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο και το Λουχάνσκ.

«Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις περιοχές Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά)” από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας», εξήγησε η συνοριοφρουρά, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα “Ζ”.

Παράλληλα οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ανήρτησαν ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία αναφέρουν ότι κατέρριψαν δύο αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αυτοαναξηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.

Εκρήξεις στο Κίεβο, στην Οδησσό και σε αρκετές πόλεις στα ανατολικά

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται σήμερα το πρωί στο Κίεβο, στην Οδησσό (νότια) και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της χώρας αυτής, μεταδίδουν δημοσιογράφοι.

Στην πρωτεύουσα, ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων.

Στην Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στον τομέα του μετώπου με μισό εκατομμύριο κατοίκους, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης.

Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις.

Εξακόσια χιλιόμετρα από εκεί, στη νότια Ουκρανία, στην Οδησσό, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ακούστηκαν επίσης εκρήξεις.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πριν από λίγο πως ρωσικές δυνάμεις έφθασαν και επιχειρούν πλέον στη Μαριούπολη και στην Οδησσό.

Βομβαρδισμοί γινονται σε όλη τη χώρα

Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι γίνονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα και μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί και ένας ακόμη τραυματιστεί στο Μπρόβαρι στην επαρχία του Κιέβου.

Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters δήλωσε ότι ακούστηκαν τέσσερις ακόμη εκρήξεις στην Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία εξαπέλυσε «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι κατέστρεψαν βάσεις της αεροπορίας και συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας. Από την πλευρά του, το Κίεβο ανέφερε ότι καταρρίφθηκαν πέντε ρωσικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. ΕΕ: Τις πλέον σκληρές κυρώσεις ετοιμάζεται να υιοθετήσει κατά της Ρωσίας

Ο ουκρανός ΥΠΕΞ, ο Ντμίτρο Κουλέμπα, κατήγγειλε την έναρξη ρωσικής «εισβολής ευρείας κλίμακας». Η επιχείρηση έχει σκοπό «να καταστραφεί το ουκρανικό κράτος, να καταληφθεί η [ουκρανική] επικράτεια διά της βίας και να επιβληθεί κατοχή», υπερθεμάτισε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

274148864_322155449939729_2514429635549627329_n_2
274231472_471061118078454_4530614596627402442_n_2
274316347_1202433130523958_2899688703746612888_n
274472953_2107760392717592_5461318280514129685_n
274760691_351371296708520_890573191312882127_n
274138993_484351586609810_2968227741090919385_n

Η Ουκρανία ανακοίνωσε παράλληλα το κλείσιμο του εναέριου χώρου της για την πολιτική αεροπορία, ενώ πτήσεις ακυρώθηκαν επίσης από και προς αεροδρόμια μεγάλων πόλεων της νότιας Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε ότι πλήττει ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με «όπλα υψηλής ακρίβειας», κάτι που φάνηκε να αναγνωρίζει ο ουκρανός πρόεδρος, δηλώνοντας πως η Ρωσία εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον στρατιωτικών υποδομών και της ουκρανικής συνοριοφυλακής.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια, πήγε τα πράγματα πολύ πιο πέρα, λέγοντας ότι η χώρα του έχει στο στόχαστρο «τη χούντα που βρίσκεται στην εξουσία στο Κίεβο».

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας πλήττουν ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές με όπλα υψηλής ακρίβειας

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη.

Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Ρωσία: Ο στρατός «έθεσε εκτός λειτουργίας» αεοροπορικές βάσεις και κατέστρεψε την αντιαμεροπορική άμυνα της Ουκρανίας

Ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της χώρας.

«Οι στρατιωτικές υποδομές των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας», επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε.

Ουκρανία: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πέντε ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε στο ανατολικό τμήμα της χώρας πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο του στρατού της Ρωσίας, που συμμετείχαν στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Κιέβου.

«Πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η Ρωσία προχωρά σε «εισβολή ευρείας κλίμακας»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αρχίσει «εισβολή ευρείας κλίμακας» από τη Ρωσία και ότι αναφέρονται πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση. Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον [πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν. Τώρα είναι ώρα για δράση», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

Ουκρανία: Οι ένοπλες δυνάμεις διαβεβαιώνουν ότι αποκρούουν αεροπορική επίθεση των «εισβολέων»

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας αποκρούει αεροπορική επίθεση των εισβολέων, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πληροφορίες ότι έγινε απόβαση ρωσικών δυνάμεων στην Οδησσό είναι ψευδείς.

Στρατεύματα επιτέθηκαν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, σύμφωνα με το Κίεβο

Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Ουκρανία και από τη Λευκορωσία, όπως από τη Ρωσία, με λευκορωσική υποστήριξη γύρω στις 05:00 πμ τοπική ώρα σήμερα, και μια επίθεση εξαπολύθηκε επίσης από την προσαρτημένη Κριμαία, ανακοίνωσε σήμερα η συνοριοφυλακή της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με αυτή, επιθέσεις κατά μονάδων των μεθοριακών φρουρών και σημείων ελέγχου βρίσκονται σε εξέλιξη με τη χρήση πυροβολικού, άλλου στρατιωτικού υλικού και μικρών όπλων στις ουκρανικές περιοχές Λουγκάνσκ, Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Ζιτόμιρ.

Η Ρωσία δεν στοχοθετεί πόλεις και δεν απειλεί αμάχους, ισχυρίζεται η Μόσχα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει στην Ουκρανία δεν έχουν στόχο πόλεις και δεν απειλούν τους αμάχους, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Νωρίτερα η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα τραυματιστεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι καταστράφηκαν ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα και αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Από την πλευρά τους ένας από τους επικεφαλής των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι βασικός τους στόχος είναι να ανακτήσουν τον έλεγχο όλων των περιοχών στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ουκρανία: Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακοίνωσαν ότι έχουν εξουδετερώσει περίπου 50 Ρώσους κατακτητές

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

«Στις 24 Φεβρουαρίου εξουδετερώθηκαν σχεδόν 50 Ρώσοι κατακτητές κοντά στην πόλη Στσάστια», στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού σε ανακοίνωσή του.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον όρο «Ρώσοι κατακτητές» τόσο για τους Ρώσους στρατιώτες όσο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

Η Μόσχα έχει διαψεύσει τις πληροφορίες του Κιέβου ότι έχει καταρρίψει αεροσκάφη της και έχει καταστρέψει τεθωρακισμένα οχήματά της.

Από την πλευρά της η συνοριοφυλακή της χώρας επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής τρία μέλη έχουν σκοτωθεί, όλα τους στην επαρχία Χερσόν, στα νότια σύνορα της Ουκρανίας με την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία.

Εκρήξεις στο Κίεβο

Ρεπόρτερ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News μεταδίδει πως ακούγονται εκρήξεις στο Κίεβο, λεπτά αφού ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Εκρήξεις στη Μαριούπολη

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην Μαριούπολη, πόλη όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη στη γραμμή του μετώπου, με μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Πανικός στο Χάρκοβο – Σύμβουλος του Ζελένσκι δηλώνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις μάχονται σκληρά

Πανικός επικρατεί στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, με πολλούς κατοίκους της πόλης να προσπαθούν να την εγκαταλείψουν, την ώρα που ακούγονται εκρήξεις, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Ο αυτόπτης μάρτυρας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε ότι τα παράθυρα στο κτίριο όπου διαμένει τρέμουν από τις εκρήξεις.

Την ίδια ώρα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μάχονται σκληρά για να αντιμετωπίσουν τους μαζικούς βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού εναντίον υποδομών.

Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι σημείωσε ότι στην προεδρία δεν επικρατεί πανικός.

Ουκρανία: Θα επιβληθεί στρατιωτικός νόμος (ΜΜΕ)

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της κυβέρνησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μεταδίδουν ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να κηρύξει άμεσα στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.

«Η Ρωσία έχει στο στόχαστρο ”τη χούντα του Κιέβου”»

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ο Βασίλι Νεμπένζια, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν στο στόχαστρο «τη χούντα που βρίσκεται στην εξουσία στο Κίεβο», μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πως διέταξε να διεξαχθεί «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

«Δεν εξαπολύσαμε επίθεση εναντίον του ουκρανικού λαού, αλλά εναντίον της χούντας που βρίσκεται στην εξουσία στο Κίεβο», είπε κατά το κλείσιμο της τοποθέτησής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Λίγο νωρίτερα, ο ουκρανός ομόλογός του Σεργκίι Κίσλιτσια είπε πως «δεν υπάρχει καθαρτήριο για τους εγκληματίες πολέμου. Πάνε απευθείας στην κόλαση, πρεσβευτή».

Προηγούμενο άρθροΟι μαθητές του 6ου Λυκείου Καβάλας παρουσίασαν το βραχιόλι έκτακτης ανάγκης στον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση του νέου προέδρου του Δημοτικού Ωδείου από τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη