Η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία μπήκε σήμερα στη δεύτερη ημέρα της, με τους Δημοκρατικούς κατηγόρους-βουλευτές να παρουσιάζουν τις «καλύτερες» αποδείξεις τους σε βάρος του τέως προέδρου, που κατηγορείται ότι υποκίνησε μια στάση, προτρέποντας τους υποστηρικτές του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο, τον περασμένο μήνα.

Οι 100 γερουσιαστές, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονταν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, παρακολούθησαν σιωπηλοί τα βίντεο που παρουσιάζουν με γλαφυρές λεπτομέρειες τα βίαια επεισόδια.

Τα πιο αξιοσημείωτα σημεία:

«Επιθυμητή η γονική συναίνεση»

Ο επικεφαλής των κατηγόρων, ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέιμι Ράσκιν, προειδοποίησε ότι η ομάδα του θα δείξει βίντεο από την επίθεση τα οποία περιέχουν σκηνές «σοκαριστικής βίας και αιματοχυσίας», σε βάρος αστυνομικών.

«Προτρέπουμε τους γονείς και τους δασκάλους να εξετάσουν προσεκτικά τι παρακολουθούν οι νέοι άνθρωποι και, παρακαλώ, παρακολουθήστε μαζί τους, εφόσον τους επιτρέπετε να τα δουν» είπε ο Ράσκιν. «Οι κατήγοροι θα προσπαθήσουν να προειδοποιούν πριν από την προβολή των πιο ωμών και δυσάρεστων σκηνών βίας», πρόσθεσε.

Ένας Δημοκρατικός βοηθός των βουλευτών είπε ότι οι κατήγοροι «θα χρησιμοποιήσουν πλάνα που δεν έχουν προβληθεί ξανά και δείχνουν μια συγκλονιστική εικόνα του Καπιτωλίου και της επίθεσης», η οποία δεν έχει παρουσιαστεί προηγουμένως.

«Σοκαριστικά» βίντεο και σιωπή

Την Τρίτη, κάποιοι από τους 50 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές κοίταζαν το πάτωμα ή τα χαρτιά τους, ακούγοντας τις κραυγές του πλήθους, ενώ απέφυγαν να δουν τα βίντεο που δείχνουν τους ταραξίες να επιτίθενται σε αστυνομικούς ή τη στιγμή που μια διαδηλώτρια πέφτει νεκρή από αστυνομικά πυρά.

Σήμερα ωστόσο φαίνεται ότι έδειχναν περισσότερη προσοχή τη στιγμή που ο βουλευτής-κατήγορος Τζο Νέγκιουζ από το Κολοράντο παρουσίαζε τη δήλωση ενός διαδηλωτή ο οποίος είπε ότι ήλπιζε να βρει την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι και να την πυροβολήσει στο κεφάλι. «Ψάχναμε τη Νάνσι για να την πυροβολήσουμε στο αναθεματισμένο τον εγκέφαλο, αλλά δεν την βρήκαμε» ανέφερε.

Ο Ράσκιν επικαλέστηκε επίσης έναν Αφροαμερικανό αστυνομικό ο οποίος περιέγραψε τα ρατσιστικά σχόλια που του απηύθυνε το πλήθος των υποστηρικτών του Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές παρακολούθησαν επίσης το βίντεο στο οποίο ο Τραμπ προτρέπει τους οπαδούς του να «πολεμήσουν διαολεμένα» και «να σταματήσουν την κλοπή», στην ομιλία του πριν από την επίθεση.

Ευχαριστίες στον Πενς

Ο Νέγκιουζ επαίνεσε τον πρώην αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο οποίος εκείνη την ημέρα προήδρευε στη διαδικασία επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές, παρά τις πιέσεις που του είχε ασκήσει ο Τραμπ νωρίτερα.

«Ήμουν ευγνώμων για την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τις ενέργειές του, γιατί στάθηκε ενώπιόν μας και μας ζήτησε να τηρήσουμε τον όρκο μας, την πίστη μας και να πράξουμε το καθήκον μας», τόνισε. Πρόσθεσε ότι ο Τραμπ «πρόδωσε» τον αντιπρόεδρό του όταν τον αποκάλεσε «δειλό» σε μια ανάρτησή του στο Twitter την ίδια ημέρα.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ορισμένοι υποστηρικτές του Τραμπ απειλούσαν ότι θα κρεμάσουν τον Πενς επειδή αρνήθηκε να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΑποκλείστηκε στο Κύπελλο η Αϊντχόβεν πριν τον Ολυμπιακό
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Διπλάσια η πιθανότητα να κολλήσετε COVID-19 αν έχετε ήδη αυτό