Ευθείες απειλές προς την Ελλάδα και την Κύπρο εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ , απειλεί την Κύπρο με επέμβαση σε οποιαδήποτε ενέργεια για γεωτρήσεις ενώ την ίδια στιγμή εξαπολύει κατηγορίες σε Αθήνα και Λευκωσία για προκλητικές ενέργειες «που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Η Άγκυρα δεν κρύβει τον εκνευρισμό της μετά τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, τραβώντας το σχοινί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Τουρκικό ΥΠΕΞ μέσω του Τανζού Μπιλγκίτς ,(εκπρόσωπος του υπουργείου), αναφέρει τα εξής:

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ Κυπριακή Δημοκρατία) κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο . Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Νέο αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία από την Ευρώπη

Μεταναστευτικό, ενεργειακή κρίση και προκλητικότητα της Τουρκίας είναι τα θέματα που περιλαμβάνονται στην «ατζέντα» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο. Όπως προκύπτει από το προσχέδιο συμπερασμάτων, η Ευρώπη ξεκαθαρίζει πως «δεν θα αποδεχτεί καμία απόπειρα τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς», προσθέτοντας επίσης πως καταδικάζει τις «υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της Ε.Ε.».

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η αναφορά στην εργαλειοποίηση έχει ως αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λευκορωσία με την προσπάθεια να ωθηθούν μεγάλος αριθμός μεταναστών προς τα σύνορα της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Η εν λόγω αποτελεί έμμεση αναφορά και προς την Τουρκία και τα γεγονότα του 2020 στον Έβρο.

«Το Συμβούλιο δεν θα αποδεχθεί καμιά απόπειρα τρίτων χωρών να εργακλειοποιήσουν τους μεταναστές για πολιτικούς σκοπούς, καταδικάζει τέτοιες υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ» αναφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες.

Υπάρχει επίσης αναφορά στο μεταναστευτικό, το οποίο θα συζητηθεί την Παρασκευή το πρωί στη χρηματοδότηση Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν στην Τουρκία και σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος.

Για το μεγάλο ζήτημα της ενέργειας που συζητείται σήμερα, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να κάνουν χρήση της εργαλειοθήκης που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Κομισιόν για την παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης των πιο ευάλωτων πολιτών, ενώ γίνεται σύσταση για τη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα καταστήσουν πιο ανθεκτικό το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα.

Προηγούμενο άρθροΤο μεγάλο bazaar βιβλίου στη Καβάλα
Επόμενο άρθροΤα μεγάλα projects του Κυριάκου Πιερρακάκη στον ψηφιακό τομέα – Τι αφορούν και πότε υλοποιούνται