Συνεχίζεται η ψηφοφορία των αμερικανικών εκλογών με τα εκλογικά τμήματα στη Νέα Υόρκη να ανοίγουν στις 06.00 τοπική ώρα όπως και ορισμένα από τα εκλογικά τμήματα σε τέσσερις ακόμη ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ: το Νιου Τζέρσεϊ, το Κονέκτικατ, το Μέιν και τη Βιρτζίνια. Σύμφωνα με την παράδοση, η ψηφοφορία ξεκίνησε τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, στο μικρό χωριό Ντίξβιλ Νοτς, του Νιου Χάμσαϊρ. Σημειώνεται πως μία ημέρα πριν, είχαν ήδη ψηφίσει είτε με φυσική παρουσία είτε διά της επιστολικής οδού, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση του US Elections Project του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, είχαν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων για τις προεδρικές εκλογές περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες, προτού καν να ανοίξουν οι κάλπες σήμερα. Τα ψηφοδέλτια που στάλθηκαν ταχυδρομικά ή κατατέθηκαν αυτοπροσώπως από τους ψηφοφόρους τις προηγούμενες ημέρες αντιστοιχούν στο 72% του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που ψήφισαν στις εκλογές του 2016. Η πρώιμη ψήφος φέτος έσπασε κάθε ρεκόρ, λόγω της πανδημίας της Covid-19. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι λόγω της τάσης αυτής, είναι πιθανόν η συμμετοχή φέτος να σπάσει ρεκόρ όλων των εποχών.

Στο μεταξύ, με το ξημέρωμα ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν πήγε με τη σύζυγό του Τζιλ και δύο από τις εγγονές τους στην εκκλησία του Σεντ Τζόσεφ εκεί όπου είναι θαμμένος ο γιος του, Μπο, κάτι που επισημάνθηκε και εκτιμήθηκε από τους ψηφοφόρους.

Λίγες ώρες αργότερα ο Μπάιντεν έκανε μια στάση στο πατρικό του σπίτι στο Σκράντον της Πενσιλβάνια όπου στον τοίχο του σαλονιού έγραψε μήνυμα “από αυτό το σπίτι (house) στον λευκό Οίκο (White House) με τη χάρη του Θεού στέλνοντας σαφές μήνυμα νίκης. “Είναι όμορφο να είσαι σπίτι” είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος που τον υποδέχτηκε θερμά έξω από το σπίτι του. 

Αντιθέτως, ο απερχόμενος πρόεδρος και επίσης υποψήφιος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ έδωσε τηλεφωνική συνέντευξη στο Fox News όπου ακουγόταν εξαντλημένος ενώ για άλλη μια φορά επιτέθηκε στο ίδιο το Fox για τον τρόπο μετάδοσης των ειδήσεων. Ο πρόεδρος Τραμπ είπε διάφορα ενδιαφέροντα μεταξύ άλλων.

Eξέφρασε την αυτοπεποίθησή του για τις πιθανότητες που έχει να εξασφαλίσει την επανεκλογή του σημειώνοντας ότι πιστεύει πως έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει άλλα τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο ενώ επέμεινε ότι δεν θα παίξει παιχνίδια στο να κηρύξει τη νίκη. Είχε αναφερθεί πως αν είχε ένα σαφές προβάδισμα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Τρίτης θα κήρυσσε τη νίκη του, αλλά το διέωευσε αυτό λέγοντας ότι είναι ψευδές. Γι’ αυτό όταν ρωτήθηκε από το Fox την Τρίτη το πρωί είπε ότι θα κάνει την ανακοίνωση μόνο όταν υπάρχει νίκη και πως δεν υπάρχει λόγος να παίξουμε παιχνίδια.

“Όταν υπάρχει νίκη. Αν υπάρξει νίκη. Πιστεύω θα νικήσουμε… αλλά μόνο όταν υπάρχει νίκη. Δεν υπάρχει λόγος να παίξουμε παιχνίδια” είπε και σημείωσε ότι την Τρίτη θα την περάσει τηλεφωνώντας σε ανθρώπους που υπήρξαν πολύ πιστοί και πολύ σημαντικοί, υπονοώντας ενδεχομένως επικοινωνία και συνεντεύξεις σε Μέσα αλλά δεν διευκρίνισε. Σε άλλο σημείο φάνηκε σίγουρος ότι θα κερδίσει τουλάχιστον 306 εκλέκτορες.

Η ψήφος της Μελάνια Τραμπ

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ εμφανίστηκε στο εκλογικό τμήμα στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα γύρω στις 10 το πρωί όπου ψήφισε με αυτοπρόσωπη παρουσία. 

Όταν βγήκε από το εκλογικό τμήμα έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους λέγοντας ότι αισθάνεται υπέροχα και πως δεν ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα με τον σύζυγό της καθώς ήθελε να ψηφίσει την Τρίτη, ημέρα εκλογών. 

Τι ώρα θα έχουμε νικητή

Το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύχθηκε νικητής στις 9:29 το πρωί (ώρα Ελλάδας) την επόμενη ημέρα από το κλείσιμο των καλπών, θέτοντάς τον πάνω από τις ψήφους των 270 εκλεκτόρων που χρειαζόταν. Εάν η εκλογή μεταξύ του Τραμπ και του Μπάιντεν δεν είναι κοντά και ένας από τους υποψηφίους κερδίσει άνετα, θα μπορούσαμε να περιμένουμε να έχουμε το αποτέλεσμα περίπου την ίδια ώρα. Όμως κατά πάσα πιθανότητα φέτος θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, καθώς οι επιστολικές ψήφοι χρειάζεται να καταμετρηθούν και αυτό θα σημάνει μια μακρά νύχτα (ή εβδομάδα). Θα υπάρξουν φυσικά πρώιμα αποτελέσματα μετά το κλείσιμο των καλπών σε κάθε Πολιτεία, κάτι που θα δώσει μια ένδειξη για το πού βρίσκονται οι υποψήφιοι. Ενδέχεται όμως να μην περιλαμβάνουν την ταχυδρομική ψήφο, καθώς αυτό εξαρτάται από το πότε οι αξιωματούχοι μπορούν να αρχίσουν την καταμέτρηση.

Πώς κερδίζονται εκλογές στις ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί δεν ψηφίζουν άμεσα για το ποιοι θέλουν να είναι πρόεδρος και αντιπρόεδρος. Αντ ‘αυτού, ψηφίζουν “εκλέκτορες” – μέλη του Εκλογικού Κολλεγίου – που υποστηρίζουν την επιλογή υποψηφίου για αυτό τον ρόλο. Κάθε πολιτεία έχει έναν αριθμό εκλεκτόρων ανάλογα με τον πληθυσμό της. Η Καλιφόρνια, με πληθυσμό σχεδόν 40 εκατομμυρίων, έχει 55 ψήφους στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων – ενώ η Βόρεια Ντακότα, που φιλοξενεί περίπου 762.000 ανθρώπους, έχει μόλις τρεις ψήφους. Υπάρχουν συνολικά 538 εκλογείς – 435 εκπρόσωποι από το Κογκρέσο, 100 Γερουσιαστές και τρεις επιπλέον ψηφοφόροι από την Περιφέρεια της Κολούμπια.

Οι περισσότερες πολιτείες διαθέτουν σύστημα «ο νικητής τα παίρνει όλα», οπότε αν ένας υποψήφιος κερδίσει τις περισσότερες ψήφους σε μια πολιτεία, λαμβάνει όλες τις ψήφους στο κολέγιο των εκλεκτόρων .

Ο πρώτος υποψήφιος με 270 ψήφους Κολλέγιο των Εκλεκτόρων κερδίζει την προεδρία. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι στο Μέιν και στη Νεμπράσκα. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν απαιτεί από τους εκλέκτορες να ακολουθήσουν τη λαϊκή ψηφοφορία, αλλά πολλά κράτη των ΗΠΑ έχουν νόμους που απαιτούν να το κάνουν. Τον Ιούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι εκλογείς πρέπει να ακολουθήσουν τη λαϊκή ψηφοφορία σε Πολιτείες που έχουν εκδώσει νόμους που τους απαιτούν να το πράξουν.

Πολιτείες «κλειδιά»

Τα περισσότερα κράτη των ΗΠΑ συνήθως κλίνουν προς τους Ρεπουμπλικάνους ή τους Δημοκρατικούς. Αλλά κάθε προεδρικές εκλογές, υπάρχουν περίπου 12 πολιτείες που καθορίζουν την ισορροπία προς έναν υποψήφιο – αυτές είναι γνωστές ως πολιτείες «κλειδιά». Φέτος, το Sky News πιστεύει ότι οι 12 βασικές Πολιτείες που θα κρίνουν την εκλογική αναμέτρηση του Λευκού Οίκου και είναι η Αριζόνα, η Τζιόρτζια, η Φλόριντα, η Αϊόβα, η Μινεσότα, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, η Βόρεια Καρολίνα, το Τέξας, η Νεβάδα, η Πενσιλβάνια και το Οχάιο. Υπάρχουν 195 ψήφοι του Κολλεγίου Εκλεκτόρων σε αυτές τις 12 κρίσιμες πολιτείες. Η Μινεσότα και η Νεβάδα υπερασπίζονται αυτή τη στιγμή από τους Δημοκρατικούς, και τα άλλους 10 από τους Ρεπουμπλικάνους.

Πιστοποίηση αποτελεσμάτων

Με ορισμένες Πολιτείες να επιτρέπουν την καταμέτρηση των ψήφων ακόμη και αν ληφθούν μετά τις 3 Νοεμβρίου, οι φετινές εκλογές θα μπορούσαν να είναι εκτεταμένες. Κάθε πολιτεία πρέπει να αρχίσει να πιστοποιεί τα αποτελέσματά της από τις 10 Νοεμβρίου, αν και αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει εάν υπάρξει επανάληψη. Κάθε πολιτεία εκτός από την Καλιφόρνια πρέπει να έχει πιστοποιήσει το αποτέλεσμα έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Τι γίνεται αν υπάρχει ισοπαλία;

Στην απίθανη περίπτωση και οι δύο υποψήφιοι να τερματίσουν με 269 ψήφους στο Εκλογικό Κολλέγιο, εναπόκειται στο Κογκρέσο να αποφασίσει ποιος θα είναι νέος ένοικος στον Λευκό Οίκο. Το Σώμα θα ψηφίσει τον πρόεδρο ενώ η Γερουσία θα αποφασίσει ποιος είναι ο αντιπρόεδρος. Κάθε γερουσιαστής θα έχει μια ψήφο για τους δύο αλλάξει. Οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου, όταν το Σύνταγμα ορίζει ότι λήγει η θητεία του νυν προέδρου. Σύμφωνα με τον Προεδρικό Διαδοχικό Νόμο, εάν το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη αποδείξει νικητή πρόεδρο ή αντιπροέδρου, η Πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι θα ενεργούσε ως αναπληρώτρια Πρόεδρος.

Κερδίζει έδαφος στις διαδικτυακές αγορές στοιχημάτων ο Τραμπ – Φαβορί ο Μπάιντεν

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε έδαφος τη νύχτα που πέρασε στις διαδικτυακές αγορές στοιχημάτων στη Βρετανία ενόψει των σημερινών προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, μολονότι ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, ο Τζο Μπάιντεν, παρέμεινε το φαβορί, σύμφωνα με την Betfair Exchange. Οι πιθανότητες του Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές αυξήθηκαν σε 39% από 35% που είχε προηγουμένως στην πλατφόρμα αυτή που εδρεύει στη Βρετανία, ενώ του Δημοκρατικού αντιπάλου του μειώθηκαν σε 61% από 65% που είχε προηγουμένως.

Η εκλογική αυτή αναμέτρηση προβλέπεται ότι θα είναι μακράν το μεγαλύτερο στοιχηματικό γεγονός που έχει καταγραφεί ποτέ, με 300 εκατομμύρια στερλίνες (σχεδόν 333 εκατ. ευρώ) να έχουν ήδη παιχτεί μέχρι στιγμής σε στοιχήματα στην πλατφόρμα, σύμφωνα με την Betfair Exchange. Η πλατφόρμα αυτή δέχεται στοιχήματα έως ότου ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και αναμένει ότι τα στοιχήματα θα φτάσουν το όριο των 400 εκατομμυρίων στερλινών μέχρι τότε, δηλαδή στο διπλάσιο ποσό από αυτό που είχαν φθάσει στις εκλογές του 2016.

Παράλληλα αυτοί που στοιχημάτισαν στο British exchange Smarkets δίνουν στον Τραμπ 38% πιθανότητες να κερδίσει τις σημερινές εκλογές. Το 2016 ο μέσος όρος των πιθανοτήτων που έδιναν στον Τραμπ την ημέρα των εκλογών βρισκόταν στο 5/1 (ένα 17% πιθανότητας), δηλαδή τουλάχιστον 20% λιγότερο από αυτό που του δίνουν τώρα. Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται σημαντικά στις εθνικές δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ, αν και η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι μικρότερη στις σημαντικές πολιτείες, τις λεγόμενες και αμφίρροπες καθώς μπορεί να κλίνουν προς τη μία ή την άλλη μεριά στις εκλογές, και είναι αυτές που είναι πιθανό να κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Ένα πρόσωπο στοιχημάτισε ένα εκατομμύριο στερλίνες (περίπου 1,11 εκατ. ευρώ) στον Μπάιντεν, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα το Betfair, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που ποντάρεται ποτέ σε ένα πολιτικό στοίχημα. Αν ο Μπάιντεν κερδίσει, ο παίκτης αυτός θα πάρει 1,54 εκατομμύρια στερλίνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, NY Post, Fox News