Μία 90χρονη γυναίκα από το Βέλγιο, πέθανε αφού νόσησε από κορονοϊό και όπως γνωστοποίησαν οι ερευνητές πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση αφού προσβλήθηκε ταυτόχρονα από δύο μεταλλάξεις, την Άλφα και την Βήτα.

Η γυναίκα δεν είχε εμβολιαστεί και εισήχθη στο νοσοκομείο OLV, στην πόλη Aalst περίπου τον Μάρτιο. Αν και τα επίπεδα οξυγόνου της ήταν αρχικά καλά, η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε ραγδαία και πέθανε πέντε ημέρες μετά.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος Άλφα, ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, ενώ το Βήτα ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική.

“Είναι μια από τις πρώτες τεκμηριωμένες περιπτώσεις ταυτόχρονης μόλυνσης από δύο ανησυχητικές παραλλαγές του κορονοϊού”, δήλωσε η μοριακή βιολόγος Άνε Φανκεερμπέργκεν, η οποία διεξήγαγε τη μελέτη, την οποία επικαλείται σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων (ECCMID). “Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πώς κόλλησε” πρόσθεσε. Επίσης, τόνισε ότι είναι δύσκολο να πούμε εάν το γεγονός ότι προσβλήθηκε από δύο μεταλλάξεις έπαιξε ρόλο στη γρήγορη επιδείνωση της υγείας της.

Αν και η μοριακή βιολόγος, είπε ότι δεν έχουν δημοσιευθεί παρόμοιες περιπτώσεις ασθενών, “το φαινόμενο έχει υποτιμηθεί”.

Όπως αναφέρει η Guardian, τον Ιανουάριο, επιστήμονες από τη Βραζιλία είχαν αναφέρει ότι δύο ασθενείς προσβλήθηκαν ταυτόχρονα από δύο διαφορετικές μεταλλάξεις του κορονοϊού, αλλά η έρευνα δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

Το χρονικό νόσησης της 90χρονης

Στις 3 Μαρτίου του 2021, η 90χρονη, η οποία δεν είχε εμβολιαστεί και δεν είχε ειδικό ιατρικό ιστορικό, εισήχθη σε νοσοκομείο της βελγικής πόλης Άαλστ έπειτα από μια σειρά από πτώσεις, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε για την περίπτωση αυτή, η οποία παρουσιάστηκε στο ECCMID. Η ηλικιωμένη, η οποία διεγνώσθη θετική στον κορονοϊό όταν έφτασε στο νοσοκομείο, παρουσίαζε αρχικά “καλό επίπεδο κορεσμού οξυγόνου και δεν έφερε ενδείξεις αναπνευστικής δυσχέρειας”, σύμφωνα με το ECCMID. Ωστόσο “γρήγορα εμφάνισε επιδείνωση των πνευμονικών συμπτωμάτων και πέθανε πέντε ημέρες αργότερα”. Σύμφωνα με τη βιολόγο του νοσοκομείου OLV του Άαλστ, “είναι δύσκολο να πούμε αν η ταυτόχρονη λοίμωξη από δύο παραλλαγμένα στελέχη έπαιξε ρόλο στη γρήγορη επιδείνωση της κατάστασης (της υγείας) της ασθενούς”.

Έπειτα από ενδελεχείς εξετάσεις και χάρη στην ανάλυση του γονιδιώματος του ιού, το νοσοκομείο βρήκε ότι η 90χρονη είχε προσβληθεί από τα δύο παραλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2 Άλφα και Βήτα.

“Τα δύο παραλλαγμένα στελέχη κυκλοφορούσαν στο Βέλγιο εκείνη την περίοδο (Μάρτιος 2021), επομένως είναι πιθανό ο ιός να μεταδόθηκε στη γυναίκα αυτή από δύο διαφορετικά πρόσωπα. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πώς προσβλήθηκε”, συνέχισε η Φανκεερμπέργκεν. Το ECCMID υπενθύμισε ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Άλφα αναφέρθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 14 Δεκεμβρίου του 2020 και το παραλλαγμένο στέλεχος Βήτα στις 18 Δεκεμβρίου. Αυτά διαδόθηκαν αντίστοιχα σε περίπου 50 και 40 χώρες.

Προηγούμενο άρθροΚαθαρίστηκε το μονοπάτι «Μαύρα Νερά» στη Νικήσιανη- Μοναδικές εικόνες
Επόμενο άρθροΜετάλλαξη “Δέλτα”: Τι ισχύει για τα αντισώματα σε εμβολιασμένους με mRNA και σε ασθενείς