14 Ιανουαρίου 2025, 22:02
2.1 C
Kavala

«Digi Agri Food: Η Περιφέρεια ΑΜΘ ως Πρότυπο Ψηφιακής Αγροτικής Ανάπτυξης» όπως δηλώνει ο Διευθυντής Σωτήρης Παπαδόπουλος

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα DG Agri Food παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας κ. Σωτήρη Παπαδόπουλο το πρόγραμμα αφορά την αγροτική παραγωγή και τον τρόπο βελτίωσης της.

Αρχικά ανέφερε ότι «Μιλάμε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής και είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που είναι το δεύτερο που ξεκινήσαμε φέτος ως Διεύθυνση στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Στις 16 Δεκεμβρίου 2024, στο Διδυμότειχο, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση DigiAgriFood. Η συμμετοχή περισσότερων από 70 ατόμων, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι του αγροδιατροφικού τομέα, ακαδημαϊκοί, τοπικές αρχές και επαγγελματίες, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον για την προώθηση της ψηφιακής γεωργίας και της καινοτομίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και την πολιτική της ΑΜΘ να αποκεντρώνει τις σχετικές δραστηριότητες σε τοπικό επίπεδο με άμεσες ωφέλειες για τους αγρότες μας.

Ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με κύριο εταίρο το ΔΠΘ και με πολλούς φορείς ιδιωτικοί αλλά και σύμβουλοι επιχειρήσεων Στα πλαίσια αυτά προσπαθούμε να εφαρμόσουμε καινοτόμες λύσεις για την αγροτική παραγωγή και έχουμε πετύχει μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία του περιβάλλοντος και φυσικά ασφάλεια των παραγωγών» σημείωσε.

ΕΙΝΑΙ ΠΙΛΟΤΙΚΟ

Ο ίδιος εξήγησε ότι επειδή πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα για αυτό και η περιφέρεια συνεργάζεται με ερευνητικούς φορείς. «Έχουμε επιλέξει από κάθε νομό και 10 περίπου παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζονται τα Πανεπιστήμια για να δώσουν συμβουλές και να βελτιώσουν τον τρόπο άρδευσης λίπανσης και όλο αυτό επιδοτείται μέσα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης.

Ένα χρήσιμο εργαλείο που θα μπορέσουν οι παραγωγοί να το χρησιμοποιήσουν. Δεν είναι ένα εργαλείο που δίδει κονδύλια. Όλα είναι ανταποδοτικά και κερδίζουν μόνο οι παραγωγοί μας. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το DigiAgriFoodHub σε συνεργασία με το ΕIT FoodHub, στόχευε στην ανάδειξη των προκλήσεων και των ευκαιριών της ψηφιακής γεωργίας μέσω πληροφόρησης, διαλόγου και καλών πρακτικών.

Θα συνεχίσουμε φυσικά στο μέλλον μια και η καινοτομία στην αγροτική παραγωγή είναι πρόκληση και για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις οι παραγωγοί θα πρέπει να εφαρμόζουν τέτοιες δράσεις που εφαρμόζονται από την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως από χώρες πρότυπα στην γεωργία.

Και από την στιγμή που είμαστε από τις πρώτες Περιφέρειες σε αγροτική παραγωγή ένα στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουμε είναι να διατηρήσουμε ή και να αυξήσουμε τον αριθμό των καλλιεργητών που δυστυχώς μειώνεται σε όλη την χώρα. Μείον 18% σε όλη την χώρα, η Περιφέρεια είναι στο μείον 10%. Είμαστε κοντά στον αγρότη, συμβουλεύουμε όσο μπορούμε  , παρέχουμε υπηρεσίες βελτίωσης στα προγράμματα ανάπτυξης, είμαστε από τις κορυφαίες Περιφέρειες στις απορροφήσεις προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.

Όλα αυτά επομένως μας κάνουν να θέλουμε να συνεχίσουμε και στο μέλλον γιατί έχουμε ήδη μειωμένο ρυθμό απώλειας από τη γεωργική παραγωγή. Θέλουμε όμως θετικό πρόσημο. Καλός ο τουρισμός αλλά αν δεν έχουμε γερές βάσεις στον πρωτογενή τομέα τότε θα έχουμε πρόβλημα απέναντι στις προκλήσεις του μέλλοντος. Αυτές οι δράσεις επιβεβαιώνουν τη δέσμευση της Περιφέρειας ΑΜΘ να αποτελέσει πρωτοπόρο δύναμη στην ψηφιακή καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη στον αγροδιατροφικό τομέα, διασφαλίζοντας την ευημερία της τοπικής κοινωνίας και την ανταγωνιστικότητα της περιοχής.. » τόνισε με έμφαση.

Hot this week

Ανακοίνωση από τον Δήμο Παγγαίου για τη λειτουργία των σχολείων

Μετά από απόφαση του Δημάρχου Παγγαίου Φίλιππου Αναστασιάδη, λόγω...

Mη λειτουργία των σχολικών μονάδων των οικισμών Παναγιάς και Ποταμιάς Θάσου στις 15/1

Κατόπιν απόφασης του Δημάρχου Θάσου, το Δημοτικό Σχολείο Παναγίας...

Διακοπή υδροδότησης

Ανακοινώνεται ότι λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών της Υπηρεσίας Ύδρευσης, θα...

ΔΕΥΑ Θάσου: Ενημέρωση προς τους καταναλωτές στην κοινότητα του Πρίνου

Την ΠΕΜΠΤΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 στο ΚΑΠΗ του Πρίνου...

Μακάριος Λαζαρίδης: “Η Δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της – Δεν δικαιολογείται άγνοια νόμου”

Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Μακάριος Λαζαρίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή...

Topics

Ανακοίνωση από τον Δήμο Παγγαίου για τη λειτουργία των σχολείων

Μετά από απόφαση του Δημάρχου Παγγαίου Φίλιππου Αναστασιάδη, λόγω...

Mη λειτουργία των σχολικών μονάδων των οικισμών Παναγιάς και Ποταμιάς Θάσου στις 15/1

Κατόπιν απόφασης του Δημάρχου Θάσου, το Δημοτικό Σχολείο Παναγίας...

Διακοπή υδροδότησης

Ανακοινώνεται ότι λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών της Υπηρεσίας Ύδρευσης, θα...

Μακάριος Λαζαρίδης: “Η Δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της – Δεν δικαιολογείται άγνοια νόμου”

Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Μακάριος Λαζαρίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή...

Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες της Π.Ε Καβάλας για τον Άγιο Σίλα- Εκλεισε ο δρόμος Π. Καβάλα- Χαλκερό

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης...

Βράβευση των καλύτερων βιτρινών του Δήμου Καβάλας την περίοδο των Χριστουγέννων

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου 2025, παρουσία...

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες