Φέτος η 25η Μαρτίου είναι αλλιώτικη. Αθόρυβη, βουβή, χωρίς παρελάσεις, χωρίς στεφάνια, χωρίς δηλώσεις και εκδηλώσεις. Ακόμη και το «ευχαριστώ» προς τους σύγχρονους ήρωες, που δίνουν καθημερινά μάχες αυτοσυγκράτησης και επαγρύπνησης στα σύνορα και στα νοσοκομεία για την ασφάλεια και την υγεία μας, δεν ακούγεται βροντερό, όπως θα ταίριαζε σε μια τέτοια μέρα.

Τον χρειαζόμασταν τον φετινό εορτασμό της Εθνικής επετείου, είχαμε ανάγκη την εμψύχωση που προσφέρει η μνήμη της παλιγγενεσίας του 1821. Μετά από δέκα δύσκολα χρόνια ανέχειας και ταπείνωσης, η χώρα κατάφερε επιτέλους να ορθώσει το ανάστημά της και να στηρίξει τις θέσεις της με σοβαρότητα και συνέπεια, τη στιγμή που η ακραία τουρκική προκλητικότητα και η απειλή μαζικής εισβολής στα σύνορά μας, συνέπεσε με την επέλαση του φονικού ιού, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μίγμα ― ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. 

Η σιωπηλή 25η Μαρτίου 2020 θα είναι το αποδεικτικό της εθνικής μας ενηλικίωσης. Χαρακτηριστικό της είναι η σιγουριά στο βλέμμα του ενήλικα όταν, με σοβαρότητα, συναίσθηση ευθύνης και συνέπεια, ανταποκρίνεται στις δύσκολες περιστάσεις. Είναι ένα βίωμα εσωτερικής επάρκειας, που δεν προϋποθέτει καμιά έξωθεν αναγνώριση ή έγκριση.

Μπροστά στη μεγάλη πρόκληση του Covid-19, που διαλύει παγκόσμιες βεβαιότητες, γονατίζει κράτη και παίρνει κάθε μέρα χιλιάδες ζωές, η Ελλάδα, ο συνήθης φτωχός συγγενής της ευρωπαϊκής οικογένειας, ούτε κλυδωνίζεται, ούτε επαιτεί. Αντίθετα, στέκεται όρθια, αντιμετωπίζει τα προβλήματα με αποφασιστικότητα και μέθοδο, υπερασπίζεται με στιβαρότητα τα σύνορά της  προστατεύοντας αποτελεσματικά και την Ευρώπη.

Η Ελλάδα κάνει την έκπληξη. Στη διαχείριση της διπλής κρίσης, η χώρα μας αντιδρά έγκαιρα και σωστά. Με ψυχή, ομοψυχία και σταθερά ορθά μέτρα, «βάζει τα γυαλιά» στους αλαζόνες τρανούς του κόσμου. Η τελική νίκη και το κόστος της, θα εξαρτηθούν από τον καθένα από εμάς. Η κυβέρνηση έχει καίριο ρόλο, αλλά το κλειδί της νίκης το κρατάμε εμείς. Η συμφορά, που τραντάζει συθέμελα τον πλανήτη, δεν κάνει διακρίσεις. Δεν καταλαβαίνει από «πολιτικές λύσεις» και φληναφήματα του μπαλκονιού. Σαρώνει σύνορα, καθεστώτα, ζωές, ηλικίες με ασύλληπτη βιαιότητα.

Η τελική νίκη ενάντια στον φονικό ιό, δεν θα είναι νίκη της κυβέρνησης. Θα είναι όλη δική μας, προσωπική και συλλογική ταυτόχρονα. Θα είναι μια από τις μετρημένες στα δάχτυλα εθνικές μας νίκες, που η μνήμη τους θα εγγραφεί στο συλλογικό DNA, κάνοντάς μας άξια παιδιά των προγόνων μας και τους επόμενους ακόμη καλύτερους.

Φέτος γιορτάζουμε αλλιώς. Όχι έξω, στους δρόμους, όπου μας στέλνει τέτοιες μέρες το φλογερό ταμπεραμέντο μας. Φέτος γιορτάζουμε εσωτερικά και ήσυχα. Κάνουμε με υγιή εμμονή όλα αυτά που μας υπαγορεύει το φιλότιμο και το χρέος μας απέναντι στη ζωή, την υγεία και την εθνική μας επιβίωση.

Φέτος δεν μας χρειάζονται οπλικά συστήματα και αποσπάσματα με ευσταλείς φαντάρους για να νιώσουμε περήφανοι. Φέτος επενδύουμε στο μετά, στο αύριο όλων μας. Δουλεύουμε για τη στιγμή που θα μπορέσουμε να βγούμε από την απομόνωση και να αφεθούμε ξανά στις συζητήσεις και τις διαφωνίες μας στους δρόμους, τις πλατείες και τα καφενεία, σχετικά με την αξία των παρελάσεων, τα οικονομικά μέτρα και τις ανισότητες των εισοδημάτων.

Τη φετινή 25η Μαρτίου καταλαβαίνουμε καλύτερα από κάθε άλλη φορά, τι σημαίνει να ονειρευόμαστε την αναγέννησή μας μόνοι, με τις δικές μας δυνάμεις, όταν όλα έξω τα σκιάζει η φοβέρα της πανδημίας. 

Γιορτάζουμε το ξεκίνημα της απελευθέρωσης με το όνειρο μιας άλλης απελευθέρωσης: τότε από το ζυγό του οθωμανού, σήμερα από την παγκόσμια δοκιμασία. Τιμούμε το ‘τότε’ με το βλέμμα στο ‘τώρα’, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη προς τους μαχητές της πρώτης γραμμής.

Φέτος γιορτάζουμε σιωπηλά, δίνοντας υπόσχεση να είμαστε εδώ, παρόντες, όταν περάσει το κακό, σε μια νέα κανονικότητα που θα μας βρει με το κεφάλι ψηλά και την τεράστια ικανοποίηση ότι κάναμε αυτό που έπρεπε και τα καταφέραμε. Αυτή η συγκυρία θα σημαδέψει ανεξίτηλα την ιστορία μας, περισσότερο κι από τα 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης. Με την ευχή, το αποτύπωμα που θα μείνει, να εγγραφεί ως μνήμη εθνικής επιτυχίας για το μέλλον. Χρόνια Πολλά!

Προηγούμενο άρθροΕΣΕΕ: Να ενταχθούν και τα φυσικά πρόσωπα των ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ στο πρόγραμμα στήριξης
Επόμενο άρθροΈνωση Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Δήμου Καβάλας – Χαιρετισμός εθνικής εορτής 25ης Μαρτίου