Την ώρα που ο πρωθυπουργός έθεσε, εμμέσως πλην σαφώς, σε προεκλογικό συναγερμό τη Ν.Δ. κατά την παρουσία του στο 14ο Τακτικό Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη συγκρότηση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων, με τους επιτελείς του Μαξίμου και της Πειραιώς να αυξάνουν τους ρυθμούς.

Πέραν του γεγονότος ότι η κυβέρνηση έχει εισέλθει στο τελευταίο δωδεκάμηνο της θητείας της, είναι κοινή παραδοχή ότι το περιβάλλον στο οποίο θα διεξαχθεί η εκστρατεία για τη διπλή εκλογική αναμέτρηση, που έχει προαναγγελθεί λόγω απλής αναλογικής, θα είναι, αν μη τι άλλο, πρωτόγνωρο και απαιτητικό, εξαιτίας των διεθνών ανακατατάξεων αλλά και του οικονομικού πλαισίου.

Κυβερνητικά στελέχη

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις πρωτοεμφανιζόμενων στη μάχη του σταυρού για λογαριασμό της Ν.Δ. θα είναι, φυσικά, η ομάδα των εξωκοινοβουλευτικών κυβερνητικών στελεχών, η εμπλοκή των οποίων συνιστά, δίχως αμφιβολία, έναν ισχυρό παράγοντα διαφοροποίησης των ισορροπιών σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων, και δη στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.

Πριν από μερικές ημέρες, έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου μυστικές συσκέψεις και μεταξύ των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και των ίδιων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να δρομολογηθούν οι υποψηφιότητές τους. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχει ανακοινωθεί ήδη ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα αντίστοιχα δελτία Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου θα αφορούν τρεις νέες -ηλικιακά και πολιτικά- κυρίες της κυβέρνησης, οι οποίες για πρώτη φορά θα δώσουν στίγμα στον στίβο της προτίμησης των πολιτών.

Τα πρόσωπα

Πρόκειται για την υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία θα είναι υποψήφια στην Α’ Πειραιά, όπου έζησε και μεγάλωσε μέχρι τη στιγμή που έφυγε στο εξωτερικό για τις σπουδές της, την υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, που θα θέσει υποψηφιότητα στην Ανατολική Αττική, και την υφυπουργό για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, η οποία θα βρεθεί απέναντι από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Δυτικό Τομέα.

Και οι τρεις κυρίες αναμένεται να ανακοινωθούν μαζί (εν είδει συμβολισμού του… πολιτικού γηπέδου που δίνεται από το πρωθυπουργικό στρατηγείο σε γυναίκες επιτυχημένες στον τομέα τους) μετάτην επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Προς Επικρατείας

Κατά τα άλλα, οριστικά φαίνεται να έχει «κλειδώσει» η παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δεδομένης της επιστράτευσής του από τον πρωθυπουργό ως εκπροσώπου της κυβερνώσας παράταξης κατά την προεκλογική εκστρατεία, στη βάση της σημειολογίας που κουβαλά η επιτυχημένη θητεία του ως επικεφαλής του κορυφαίου εγχειρήματος της ψηφιοποίησης του κράτους.

Για την Ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία του ίδιου του υπουργού, o οποίος ακόμα και τώρα διαμηνύει ότι η προοπτική της Α’ Αθήνας τον δελεάζει περισσότερο, ωστόσο ο ρόλος-κλειδί που του επιφυλάσσει το Μαξίμου μέχρι και την ημέρα των εκλογών δεν αφήνει περιθώρια για περαιτέρω συζητήσεις. Στην ίδια… ζηλευτή πολιτικά λίστα θα βρεθεί, κατά πάσα βεβαιότητα, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ενώ εσχάτως ακούγεται εκ νέου έντονα η πιθανότητα παραμονής σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και του ομότιτλού του, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Για Πειραιά

Εντούτοις, οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις επιμένουν ότι η Α’ Πειραιά συνεχίζει να βρίσκεται στο ραντάρ του καθηγητή. Οσο για τον Θοδωρή Σκυλακάκη, με δεδομένο ότι πριν από την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου ήταν ο πρώτος επιλαχών του Επικρατείας το 2019, είναι σαφές ότι θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική βάση και «νομιμοποίηση» για την ολική επαναφορά του, αν και το ενδεχόμενο να δοκιμάσει την τύχη του στην Ηλεία δεν έχει φύγει ακόμη από το τραπέζι.

Παράλληλα, στην πρώτη εκλογική περιφέρεια της πρωτεύουσας θα είναι υποψήφιος ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, «χτίζει» ήδη τον μηχανισμό του για τον Βόρειο Τομέα, όπου είναι πιθανό να χρειαστεί να ανταγωνιστεί, μεταξύ άλλων, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, παρά το γεγονός ότι η ίδια προτιμά ξεκάθαρα την πρόκληση των Βρυξελλών.

Θα πολιτευθούν

Στη Μαγνησία θα πολιτευθεί και πάλι ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, με αρμοδιότητα τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, Χρήστος Τριαντόπουλος, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, να έχει στρέψει ήδη την πυξίδα του στην Ανατολική Αττική. Ταυτόχρονα, οι παροικούντες τη «γαλάζια Ιερουσαλήμ» αρχίζουν να στοιχηματίζουν και στην κάθοδο του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Χαρδαλιά, στον Νότιο Τομέα (παρά τη φημολογία που εξακολουθεί να υφίσταται περί Ευρωβουλής), όπου σε αυτή την περίπτωση θα αντιμετωπίσει, εκτός των άλλων, και τον Τάκη Θεοδωρικάκο.

Τέλος, στην εξίσωση των σεναρίων περί υποψηφιότητας των εξωκοινοβουλευτικών στελεχών έχουν εισέλθει κατά καιρούς και οι Θοδωρής Λιβάνιος για τη Δυτική Αττική, Κώστας Φραγκογιάννης για την Καβάλα και Γιάννης Τσακίρης για τη Φωκίδα, όμως, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, πολύ δύσκολα θα μπουν σε αυτήν τη διαδικασία.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 14 Μαΐου 2022.

Προηγούμενο άρθροΠόλεμος στην Ουκρανία – Μαριούπολη: Βίντεο από τη στιγμή που οι Ουκρανοί μαχητές αποχωρούν από το Azovstal
Επόμενο άρθροΕρασιτέχνης ΑΟΚ: Θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα με σκοπό την παραμονή στην SL2