Όπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης στην εφημερίδα “Καθημερινή”, πρόκειται για τη δημιουργία μιας καινούριας ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία δεν βασίζεται και δεν “κουμπώνει“ στις προηγούμενες που είναι ακόμη σε ισχύ. Με την ενεργοποίησή της, όλες οι ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών θα “τρέχουν” πάνω στη νέα εφαρμογή. Ταυτόχρονα θα επιλυθούν προβλήματα του παρελθόντος όπως για παράδειγμα δεν θα χρειάζεται κάποιος που χρωστάει σε δύο εφορίες να υποβάλει ξεχωριστές ρυθμίσεις.

Ουσιαστικά η νέα πλατφόρμα θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη από τα τέλη Μαρτίου. Μέχρι τότε όσοι επιθυμούν μπορούν να ενταχθούν στην υφιστάμενη ρύθμιση των 12 δόσεων και να μεταπηδήσουν αργότερα στην ευνοϊκότερη ρύθμιση των 24 δόσεων. Με βάση τη νομοθεσία όλες οι αρρύθμιστες οφειλές μπορούν να καταβληθούν σε 24 ή 48 δόσεις, ανάλογα με το είδος της οφειλής. Ειδικότερα με τη νέα πάγια ρύθμιση μεταξύ άλλων:

-Ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ ή ο ΦΠΑ μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις, ενώ οι έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς ή πρόστιμα μπορούν να ρυθμιστούν σε 48 δόσεις.

-Οι έκτακτες οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ενώ οι έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα) μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 48 δόσεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Συγκεκριμένα θα λαμβάνεται υπόψη:

α) Ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματος του οφειλέτη (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.

β) Το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.

Με την ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση η εφορία δεν προχωρεί στην αναστολή δεσμεύσεων και κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν.

Προηγούμενο άρθροΣτη Βουλή η δικογραφία κατά Δραγασάκη, Φλαμπουράρη και Σταθάκη για την υπόθεση της ΔΕΠΑ
Επόμενο άρθροΠρωινό γεύμα: Πέντε τροφές που πρέπει να αποφεύγετε