Αν υπήρχε δυνατότητα να γυρίσει τον πολιτικό χρόνο πίσω στον Μάιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενδεχομένως και να είχε λάβει εντελώς διαφορετικές αποφάσεις σε σχέση με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Τότε, απέρριπτε με το άκουσμά τους τις εισηγήσεις που δεχόταν από μια ομολογουμένως μικρή μερίδα συνεργατών του. Η πλειοψηφία συντασσόταν με τη λογική της «συνέπειας» και άλλων πολύ ωραίων. Τελικά, ο πρωθυπουργός απέφυγε να εκμεταλλευτεί όσα τους προσέφερε η ορθή διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, επιλέγοντας να συνεχίσει την εντολή που είχε λάβει έναν χρόνο νωρίτερα από τους πολίτες.

Το αν έπραξε σωστά ή λάθος σε αυτήν τη φάση δεν έχει απολύτως καμία σημασία, αν και πλέον ακόμα και οι φανατικότεροι εχθροί του εκλογικού σεναρίου του περασμένου καλοκαιριού έχουν αρχίσει να παραδέχονται ότι «ενδεχομένως να έγινε λάθος αξιολόγηση».

Ωστόσο, όπως έλεγε ένας παλιός πολιτικός, ο αντιπρόεδρος του παλιού Καραμανλή, Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, «το λάθος στην πολιτική ισοδυναμεί με έγκλημα». Σήμερα, όμως, μιλάμε για μια νέα πραγματικότητα, με νέα δεδομένα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πλέον, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το εμβόλιο, που εκ των πραγμάτων είναι συνδεδεμένο και με τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. Επειδή ήδη έχει αρχίσει να χαράζει στον πολιτικό ορίζοντα η επόμενη ημέρα του εμβολίου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επαναφέρουν στο πρωθυπουργικό τραπέζι το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί η δεύτερη ευκαιρία», αναφέρουν οι υπέρμαχοι της προσφυγής σε κάλπες εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους.

Προς το παρόν, ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δύο-τρεις μήνες, αφού εκείνο που προέχει είναι η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ολα τα υπόλοιπα μπορούν να συζητηθούν σε άλλο χρόνο και σίγουρα όχι υπό το βάρος μιας ασφυκτικά πιεστικής πολιτικής πραγματικότητας.

Πάντως, όσοι έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν (τακτικά) απόψεις με τον πρωθυπουργό αφήνουν ορθάνοικτο το ενδεχόμενο του εκλογικού αιφνιδιασμού αμέσως μετά το εμβόλιο και αφού προηγουμένως έχει εμβολιαστεί ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας. Ακόμα και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δείχνει πλέον να αντιλαμβάνεται ότι δεν θα του δοθούν πολλές ακόμη ευκαιρίες για να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή, σε μια φάση που εκ των πραγμάτων οφείλει να επιχειρήσει ένα νέο ξεκίνημα σε όλους τους τομείς. Φυσικά, πέραν τούτου, οι πρόωρες εκλογές αποτελούν και μια χρυσή ευκαιρία για να «κάψει» την απλή αναλογική, σε μια χρονική συγκυρία που ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να αναζητά, εκτός από στρατηγική, και… ψηφοφόρους.

Προηγούμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης:
«Θλίψη για την απώλεια του Θ. Καλλιοντζή»
Επόμενο άρθροΟ ΥΜΑΘ Θόδωρος Καράογλου για τον θάνατο του Θόδωρου Καλλιοντζή