Δέκα βασικά συμπεράσματα για την κυβερνητική πολιτική και για τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη βγαίνουν από την συνέντευξη εφ όλης της ύλης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο Βήμα της Κυριακής. Τα συμπεράσματα αυτά είναι τα εξής:

1) Το τέλος της κρίσης της πανδημίας πλησιάζει. Με ποιο τρόπο; Με περισσότερους από 400.000 εμβολιασμούς την εβδομάδα από τον Απρίλιο και μετά και με τον εμβολιασμό – με μία δόση τουλάχιστον – όλων των πολιτών άνω των 60 ετών και όσων πάσχουν από βαριά νοσήματα μέχρι το τέλος Απριλίου.

2) Η επίταξη των γιατρών είναι ένα εργαλείο που έχει μελετήσει η κυβέρνηση και είναι έτοιμη να το χρησιμοποιήσει. «Δεν θα διστάσω να το κάνω», είναι η χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού.

3) Πρώτα θα ανοίξει το λιανεμπόριο και μετά οι όποιες άλλες οικονομικές και λοιπές δραστηριότητες. «Πρώτο βήμα, το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Το πότε ακριβώς δεν το γνωρίζει κανείς ακόμα, αλλά η 29η Μαρτίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία.

4) Περιθώρια συναίνεσης ή ακόμα και συμπόρευσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στη μάχη κατά του κορονοϊού δεν υφίστανται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ» και για μια συμπεριφορά «διαβρωτική και διχαστική». Κάνει λόγο μάλιστα – σε σχέση με το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ σε πορείες και διαδηλώσεις – για «κυνική επιλογή που υποτάσσει τη δημόσια υγεία στο κομματικό συμφέρον».

5) Για την κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ζήτημα γενικευμένης αστυνομικής βίας. «Θα έλεγα ότι στον τόπο μας δεν είχαμε τόσα πολλά περιστατικά αστυνομικής βίας. Ενδεχομένως θα μπορούσε να ασκήσει κανείς εύλογη κριτική ότι και αυτά τα λίγα επεισόδια δεν είχαν διερευνηθεί επαρκώς. Είναι κάτι που στη Βουλή δεσμεύτηκα ότι θα αλλάξει», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

6) Η ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τη στάση της νεολαίας είναι δεδομένη. «Υπάρχει συσσωρευμένη ένταση και κούραση, ειδικά στη νεολαία που αισθάνεται δικαιολογημένα σε έναν βαθμό ότι χάνει ένα κομμάτι από τη ζωή της. Καταλαβαίνω απόλυτα και την οργή και την αμφισβήτηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος και στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή είχε αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της παρέμβασής του για να απευθυνθεί στους νέους.

7) Τα βασικά «όπλα» στα οποία ποντάρει το Μαξίμου για τη γρήγορη και ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομίας είναι οι πόροι από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, η απουσία των περιορισμών που έφερναν οι δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και η μεγάλη αύξηση των καταθέσεων τον τελευταίο χρόνο, ένα απόθεμα το οποίο ο ιδιωτικός τομέας «μπορεί είτε να δαπανήσει σε κατανάλωση είτε να επενδύσει».

8) Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μεγάλη έμφαση στην παιδεία, ως μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας. «Η δημόσια παιδεία είναι ο βασικός και αναντικατάστατος μηχανισμός που ανοίγει πόρτες στο αύριο», επισημαίνει. Οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη σχολική και στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση φέρνουν και τη δική του «σφραγίδα».

9) Η βασική στρατηγική έναντι της Τουρκίας ανάγεται στο δίπολο «της θετικής ατζέντας με μία καλύτερη συνεργασία στο Προσφυγικό από τη μια, αλλά και με την προοπτική ουσιαστικών οικονομικών κυρώσεων από την άλλη αν η Τουρκία επιστρέψει σε παραβατικές συμπεριφορές».

10) Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2023. Δεν αρκέστηκε να το αναφέρει μόνο ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, ανέλυσε ένα σκεπτικό βάσει του οποίου επιθυμεί η κυβέρνησή του να κριθεί στο τέλος της συνταγματικής της θητείας.

Προηγούμενο άρθροΗ Τουρκία σχεδίαζε να καταλάβει 3 νησίδες στη Ζουράφα στο Θρακικό Πέλαγος και συνολικά 131 νησιά στο Αιγαίο
Επόμενο άρθροΕπόμενος σταθμός… καταστήματα, σχολεία και εστίαση – Μετά τα κομμωτήρια τι σχεδιάσει η κυβερνηση να ανοίξει;