Το καλά δομημένο πακέτων μέτρων που ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκ των πραγμάτων επανέφερε (και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση) τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Απολύτως λογικό, αφού η διάρκεια της στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει ως καταληκτική ημερομηνία το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε αυτόν τον χρόνο ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους πολίτες την ανανέωση της λαϊκής εντολής. Και δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς ούτε πληροφορίες ούτε μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση των δεδομένων, για να καταλήξει στη βεβαιότητα ότι μετά τις εν λόγω εξαγγελίες βρισκόμαστε ακόμα πιο κοντά στις πρόωρες κάλπες. Απεναντίας, αυτό που μένει να απαντηθεί είναι ο χρόνος που θα επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης για να εκδηλώσει τη σχετική πρωτοβουλία, με τους περισσότερους εντός και εκτός κυβέρνησης να στοιχηματίζουν ότι αυτό θα έχει συμβεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός περί τα τέλη Αυγούστου να προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών, εκμεταλλευόμενος και το πολύ καλό καλοκαίρι που προμηνύεται στο πεδίο του τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο: Οι παροχές και οι περιοδείες που πραγματοποιεί σε όλη την ελληνική περιφέρεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν σαφή εκλογικό προσανατολισμό. Άλλωστε, δεν θα είχε κανένα νόημα ένα τόσο γενναίο πακέτο να δοθεί στους πολίτες έναν (και πλέον) χρόνο πριν από τη συνταγματική λήξη της παρούσας Βουλής. Απεναντίας, θα αποτελούσε δώρον άδωρον να δοθούν τόσο πολλά χρήματα απλά και μόνο για να βελτιωθούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Επειδή ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει από την πρώτη ημέρα που μπήκε στην πολιτική ότι λαμβάνει τα μηνύματα της κοινωνίας και δεν κάνει λάθος ανάγνωση όσες φορές έχει κληθεί να τα διαβάσει, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ήδη έχει αποφασίσει τον χρόνο των εκλογών. Μάλιστα, επειδή σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ρισκάρει έναν δεύτερο χειμώνα με τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη, πλέον ακόμα και οι συνεργάτες του, που μέχρι πρότινος ήταν αντίθετοι με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εσχάτως στοιχηματίζουν ότι οδηγούμαστε σε ένα εκλογικό φθινόπωρο.

Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και οι δημοσκοπήσεις που θα διενεργηθούν τις επόμενες ημέρες και θα καταγράψουν το πώς υποδέχθηκαν οι πολίτες το γενναιόδωρο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό. Επίσης, κατά το προσεχές διάστημα θα φανεί πώς θα καταφέρει να ξεπεράσει η αντιπολίτευση την πραγματικότητα των παροχών, που σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει ούτε με συνθήματα ούτε με ανέξοδα αντιπολιτευτικά τρικ. Πλέον, ο κόσμος έχει να επιλέξει ανάμεσα στον Μητσοτάκη, που αντιδρά ουσιαστικά, και στα ουτοπικά ψέματα του Τσίπρα. Και όπως φάνηκε και στην τελευταία (κακή για την κυβέρνηση) δημοσκόπηση, επιλέγει τον πρώτο δρόμο, αντιλαμβανόμενος ότι αυτός εμπεριέχει και ρεαλισμό και λογική.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 7 Μαΐου 2022

Προηγούμενο άρθροΣυνέδριο ΝΔ: Εκλέχθηκε η νέα Πολιτική Επιτροπή του κόμματος – Ο Σπύρος Μιχαλόπουλος και η Έμυ Κασιμάτη, εκπροσωπούν τον Έβρο
Επόμενο άρθροΕυχαριστήριο μήνυμα του Δημάρχου Καβάλας προς όλους τους συντελεστές της Λευκής Νύχτας και των Μουσικών εκδηλώσεων “Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία”