Μπροστά πήραν οι «µηχανές» της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του ποσού-µαµούθ των 72 δισ. ευρώ που θα εισρεύσει στη χώρα τα επόµενα χρόνια από ευρωπαϊκούς πόρους.

Σήμερα το απόγευμα θα παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο της επιτροπής των Χριστόφορου Πισσαρίδη και Νίκου Βέττα, πάνω στο οποίο βασίστηκε το σχέδιο για την αξιοποίηση των 32 δισ. του Ταµείου Ανάκαµψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (σ.σ.: τα υπόλοιπα είναι από το Πολυετές ∆ηµοσιονοµικό Πλαίσιο), που παρουσίασε προχθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε κλειστή τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίµου.

Θα ακολουθήσει εκτενής δηµόσια διαβούλευση και το τελικό ελληνικό σχέδιο, αφού συζητηθεί στη Βουλή, θα υποβληθεί στην Κοµισιόν τον Φεβρουάριο, ώστε να έχει εγκριθεί µέχρι τον Απρίλιο και οι πρώτες εκταµιεύσεις να γίνουν εντός του καλοκαιριού.

Ηδη, πάντως, σύµφωνα µε πληροφορίες, υψηλόβαθµες πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνουν µεγάλη ικανοποίηση µε το πόσο συγκροτηµένο και ρεαλιστικό είναι το προσχέδιο, όπως σηµειώνουν.

Η Ελλάδα ανήκει, όπως τονίζουν, από το Μαξίµου στις πιο ευνοηµένες χώρες της συµφωνίας για το Ταµείο, καθώς οι εισροές που θα λάβει την επόµενη τριετία θα είναι από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη ως ποσοστό του εθνικού ΑΕΠ. Στόχος της κυβέρνησης είναι µε την αξιοποίηση των χρηµάτων αυτών να επιτευχθεί η αλλαγή του παραγωγικού µοντέλου της χώρας και η δοµική αναδιάρθρωση της εθνικής οικονοµίας.

Οι επενδύσεις και τα σχέδια που θα χρηµατοδοτηθούν θα κινούνται κατά κύριο λόγο προς την κατεύθυνση της αλλαγής του κέντρου βάρους της οικονοµίας σε υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας. Οπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το σχέδιο αυτό υπηρετεί δύο κατευθύνσεις: Απαντά στα τρέχοντα ζητούµενα της συγκυρίας, µε κυρίαρχη την προστασία και την τόνωση της απασχόλησης, αλλά ταυτόχρονα είναι και µια ευκαιρία για µια ριζική µεταστροφή της εθνικής οικονοµίας προς ένα αναπτυξιακό µοντέλο εξωστρεφές, καινοτόµο, το οποίο θα σηµατοδοτεί επί της ουσίας την Ελλάδα του µέλλοντος.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

Οι πέντε βασικοί άξονες του ελληνικού σχεδίου για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων είναι οι ακόλουθοι: î Πράσινη µετάβαση

-Ψηφιακή µετάβαση

  • Απασχόληση – δεξιότητες

-Ιδιωτικές επενδύσεις

-Θεσµικός µετασχηµατισµός

Το «Σχέδιο ανάκαµψης και ανθεκτικότητας για την Ελλάδα», όπως ονοµάζεται επισήµως, εκτείνεται σε 230 σελίδες, όπου περιγράφονται αναλυτικά οι άξονες, οι στόχοι και τα έργα.

Από τα υποψήφια έργα προς ένταξη στο Ταµείο Ανάκαµψης, τα πιο εµβληµατικά είναι τα εξής:

*Ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε65, µε την κατασκευή του τελευταίου, βόρειου τµήµατος του αυτοκινητόδροµου, από τα Τρίκαλα µέχρι τη σύνδεση µε την Εγνατία Οδό.

*Κατασκευή του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).

*Ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών µε υποβρύχια καλώδια, ώστε να περιοριστεί ή ακόµα και να εκµηδενιστεί το πολύ υψηλό κόστος ηλεκτροδότησής τους, που καλύπτεται από τους καταναλωτές µέσω του λογαριασµού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

*Ψηφιοποίηση των λειτουργιών της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε), µε στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων και την εξάλειψη του φαινοµένου των ουρών στις εφορίες.

*Χρηµατοδότηση ρεαλιστικών τοπικών πολεοδοµικών σχεδίων, ώστε να καλυφθεί µέσα στα επόµενα χρόνια το 100% των ∆ηµοτικών Ενοτήτων της χώρας (σήµερα υπάρχουν πολεοδοµικά σχέδια µόλις για το 20%).

*Ενεργειακή αναβάθµιση του κτιριακού δυναµικού της χώρας, στα πρότυπα του προγράµµατος «Εξοικονοµώ», αλλά µε πολύ µεγαλύτερο εύρος.

*Επιτάχυνση της απονοµής δικαιοσύνης, µε αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, δηµιουργία εξειδικευµένων τµηµάτων δικαστηρίων και άλλες παρεµβάσεις.

*Ριζικές αλλαγές στην επαγγελµατική εκπαίδευση, µε αναβάθµιση των ΕΠΑ.Λ. και των δηµόσιων ΙΕΚ.

*Aνάπτυξη και λειτουργία των δικτύων 5G σε όλη τη χώρα.

*Προγράµµατα κατάρτισης και επανακατάρτισης, µε στόχο να δηµιουργηθεί σταδιακά ένα εργατικό δυναµικό µε υψηλές δεξιότητες. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Προηγούμενο άρθροΣυμφωνούν σε παράταση του lockdown οι ειδικοί μετά το ρεκόρ 1.004 θανάτων – Τέρμα οι σκέψεις για Χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν – Χρειαζόμαστε αυστηρότερα μέτρα
Επόμενο άρθροΣυνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 23/11 το Δημοτικό συμβούλιο Καβάλας- Δείτε τα θέματα