Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι εδώ και πολλά χρόνια το δημοφιλέστερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Αλέξη Τσίπρα. Η δημοφιλία του, άλλωστε, απασχολούσε τον «Λευκό Οίκο» (σ.σ.: έτσι ονόμαζαν τότε το Μέγαρο Μαξίμου) και, μάλιστα, ήταν ο πρώτος που κοιτούσαν οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα όταν έπαιρναν στα χέρια τους τις δημοσκοπήσεις.

Οι πληροφορίες λένε ότι εντυπωσιάζονταν από την απήχηση που είχε στους ψηφοφόρους του κόμματος, παρά το γεγονός ότι ήταν ο υπουργός που έβαλε την υπογραφή του στο τρίτο Μνημόνιο. Η αλήθεια είναι, πάντως, πως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς δεν φάνηκε να επηρεάζονται από όλα αυτά, αλλά τον επιβράβευσαν με τις περισσότερες ψήφους από όλους τους υποψηφίους του κόμματος.

Συγκεκριμένα, στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 ο κ. Τσακαλώτος συγκέντρωσε στον Βόρειο Τομέα 48.189 ψήφους (δεύτερος ήταν ο κ. Ζαχαριάδης με 23.028). Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, να σημειώσουμε ότι ο κ. Παππάς, που πρώτευσε στον Νότιο Τομέα, συγκέντρωσε 29.697 ψήφους, ο κ. Δραγασάκης, που πρώτευσε στον Δυτικό Τομέα, συγκέντρωσε 25.927 ψήφους και ο κ. Βούτσης, που πρώτευσε στην Α’ Αθηνών, συγκέντρωσε 25.587 ψήφους.

Η αποδοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι μεγάλη και στο στενό κομματικό ακροατήριο. Από την άλλη, το αδύνατο σημείο του είναι στους βουλευτές, καθώς ένας σημαντικός αριθμός υποψηφίων της επιρροής του δεν κατάφερε να (επαν)εκλεγεί στις τελευταίες εκλογές. Επιπλέον, οι επιλογές που έκανε ο κ. Τσίπρας με την τοποθέτηση Τζανακόπουλου, Ηλιόπουλου, Αχτσιόγλου και Χαρίτση σε κομβικά πόστα έγιναν με προφανή στόχο να περιοριστεί η επιρροή του στο στελεχικό δυναμικό του κόμματος.

Με τα σημερινά δεδομένα, στην «τάση» του πρώην «τσάρου» της οικονομίας ανήκουν οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Ανδρέας Ξανθός, Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη, Ελισάβετ Σκούφα, Σάκης Παπαδόπουλος, Γιώργος Ψυχογιός και Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Σε επίπεδο Πολιτικής Γραμματείας και Κεντρικής Επιτροπής στην «ομάδα Τσακαλώτου» μετέχουν ενεργά ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο Χρήστος Μαντάς, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η Φωτεινή Βάκη, ο Γιώργος Κυρίτσης, η Αννέτα Καββαδία, ο Μιχάλης Υδραίος, ο Πάνος Λάμπρου, η Κατερίνα Κνήτου, η Ράνια Σβίγκου, ο Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Πέτρος Καλκανδής, ο Μανώλης Σαρρής κ.ά. Η επίδραση του κ. Τσακαλώτου διευρύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω και της ισχυρής συμμαχίας που έχει συνάψει εδώ και καιρό με την «τρόικα» των Φίλη, Βούτση και Σκουρλέτη.

Ολοι οι προαναφερθέντες, με άτυπο επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, συγκροτούν τη «μεγάλη ομπρέλα» κάτω από την οποία συγκεντρώνονται όλες οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν στον σχεδιασμό του κ. Τσίπρα και, κυρίως, στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αμιγώς αρχηγικό κόμμα

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά

Προηγούμενο άρθροΟ Δήμος Παγγαίου τιμά την μνήμη των δώδεκα Ελλήνων που το 1941 εκτελέστηκαν στην Ελευθερούπολη απο τους Βούλγαρους
Επόμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης:
«Τα σχολεία λειτουργούν με ασφάλεια»