Την επιλογή αρκετών ΜΜΕ να μην προβάλουν τις θέσεις, τις απόψεις αλλά και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως καταγράφηκε στο «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» σχολίαζαν χθες (26.05.2020) τα στελέχη της Κουμουνδούρου, παρομοιάζοντας την κατάσταση με το 2015.

Οι ίδιοι άνθρωποι επεσήμαναν ακόμα ότι ενώ πολλά ΜΜΕ δεν έκαναν καμία αναφορά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν ρεπορτάζ με σεξιστικό περιεχόμενο για το πως ήταν ντυμένη η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Ο πρώτος που αντέδρασε έντονα ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος σε ανάρτηση του ανέφερε ότι: «Διαβάζοντας διάφορα φιλοκυβερνητικά site, βλέπω ότι η βασική αντίδραση στο κοστολογημένο πρόγραμμα που παρουσιάσαμε είναι να σχολιάζουν τις παρευρισκόμενες τομεάρχισσες του ΣΥΡΙΖΑ με βάση το μήκος της φούστας τους.

Καταλαβαίνω ότι είτε δυσκολεύονται ή αδυνατούν να δώσουν ουσιαστική απάντηση. Η καταφυγή τους είναι ο σεξισμός τους. Οι γυναίκες κρίνονται για την εμφάνισή τους όπως ποτέ κανένας άντρας δεν θα κρινόταν, είτε ασχολούνται με την πολιτική, είτε όχι.

Το ένα ζήτημα είναι ότι αν δεν μπορούν να πουν κάτι για το πρόγραμμά μας ας σωπάσουν, θα φροντίσουν τα στελέχη και μέλη του κόμματος να ενημερώσουν τον κόσμο για το πρόγραμμα, τα παραδείγματα, και τις προτάσεις μας. Το άλλο είναι ότι όλος ο προοδευτικός κόσμος πρέπει να παλέψει για να εκλείψει αυτός ο κακοποιητικός λόγος».

Η Θεανώ Φωτίου από την πλευρά της κατήγγειλε τη «συντονισμένη μεθόδευση των συστημικών ΜΜΕ ώστε να μην ακουστούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ» και ανέφερε ότι το κόμμα της τους επόμενους τέσσερις μήνες θα πηγαίνει πόρτα πόρτα προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες.

ΣΥΡΙΖΑ… καναλάρχης

Η αλήθεια είναι ότι στην Κουμουνδούρου υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον τρόπο που τους συμπεριφέρονται αρκετά ΜΜΕ.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε αποφάσισαν το αμέσως επόμενο διάστημα να αναμορφώσουν το site της Αυγής και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» κάνοντάς τα πιο ελκυστικά στο ευρύ κοινό. Παράλληλα θα δημιουργήσουν ιντερνετική τηλεόραση με επαγγελματικούς όρους προκειμένου, όπως λένε, «όποιος θέλει να βλέπει και ειδήσεις που δεν παίζονται πουθενά αλλού».

Ήδη υπάρχει διαμορφωμένη ομάδα η οποία θα ασχοληθεί με την διαμόρφωση του νέου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου της αριστεράς.

Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας γι’ αυτό τον σχεδιασμό είπε ότι «το πρώτο που πρέπει να αποκατασταθεί σήμερα στον χώρο της ενημέρωσης είναι η πολυφωνία και να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία των μέσων. Μέσα σε ένα τέτοιο τοπίο υπάρχει χώρος και για μια ισχυρή αριστερή φωνή. Το ΕΣΡ έχει αυτοακυρωθεί. Έχουμε ταυτόχρονα την εμπειρία της δίκης μας περιόδου διακυβέρνησης. Είναι η ώρα, λοιπόν, για μια μεγάλη πρωτοβουλία για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση του μιντιακού τοπίου».

«Πόλεμος» Τσακαλώτου – Σταϊκούρα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε πάντως χθες και στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο σχολίασε το κοστολογημένο πρόγραμμα που παρουσίασε  ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν ο κ. Σταϊκούρας θεωρεί ότι το οικονομικό μας επιτελείο έπεσε σε πανικό με την τετρασέλιδη απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών: think again…» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την απάντηση του κ. Σταϊκούρα είναι ότι:

Α) Η Κυβέρνηση έχει μειώσει το «αχρείαστο» μαξιλάρι που της παραδώσαμε τον Ιούλιο κατά 11 δις μέσα σε 10 μήνες. Σκέψου να ήταν και χρήσιμο δηλαδή.

Β) Παράλληλα παραδέχτηκε άθελα του ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως εφαρμόσιμο».

Αναλυτικά ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο κ. Σταικούρας στις 24/4 μας είχε ενημερώσει ότι παρέλαβε 43,3 δισ. από εμάς και ότι στις 31/3 ήταν 36,6 δισ. Με βάση αυτή την πληροφορία κάναμε το πρόγραμμα μας. Σήμερα μας είπε ότι πλέον είναι 32 δισ. 11 δισ. κάτω από όσο τα παρέλαβε.

Επειδή ξέραμε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει συμβεί το πρόγραμμα μας εξακολουθεί να είναι απόλυτα εφικτό και με τα νέα δεδομένα. Παραδέχεται λοιπόν ότι υπάρχουν 13,7 δισ. διαθέσιμα.

Ο κ. Σταϊκούρας μας λέει ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί παντελώς τη μείωση των εσόδων του Κράτους από την ύφεση». Ξέραμε ότι δυσκολεύεται να διαβάσει πίνακες τώρα μαθαίνουμε ότι δυσκολεύεται να διαβάσει και κείμενα. Στο κεφάλαιο 3 στο σημείο 2 φαίνεται ότι έχουμε ενσωματώσει τους δικούς του υπολογισμούς για έλλειμμα 8,5 δισ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η μείωση εσόδων 4-5 δισ. που λέει ο κ. Σταϊκούρας. Βέβαια αν ακολουθηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ η μείωση εσόδων θα είναι σαφώς μικρότερη».

Σε ό,τι αφορά τα παραδείγματα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Ο κ. Σταϊκούρας μας κατηγόρησε ότι σε αυτά παραχαράσσουμε ή αγνοούμε τις ελαφρύνσεις που έχουν ήδη γίνει καθώς και αυτά που θα γίνουν. (π.χ. ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ,).

Μάλλον δεν πρόσεξε ότι η σύγκριση αφορά την από εδώ και πέρα περίοδο ούτε ότι γράφουμε ότι με την ΝΔ δεν υπάρχει «Καμία στήριξη του εργατικού κόστους της επιχείρησης, αφού για όσες ώρες ο εργαζόμενος εργάζεται ο επιχειρηματίας καλύπτει εξ ολοκλήρου τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων». Με άλλα λόγια ο κ. Σταϊκούρας αρνείται να καταλάβει ότι η επιλογή ενίσχυσης της ανεργίας ή της περικοπής μισθών είναι μια λανθασμένη επιλογή.

Χαίρομαι λοιπόν που επιβεβαιώνει και εκείνος ότι εκτός από το ότι το πρόγραμμα είναι εφικτό και τα παραδείγματα είναι ορθά. Γιατί η μόνη αμφισβήτηση που έκανε είναι στο σκέλος της χρηματοδότησης. αμφισβήτηση που όπως είδαμε κατέρρευσε.

Με απλά λόγια: Ο κ. Σταϊκούρας παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα μας βγαίνει, και τα παραδείγματα μας αποτυπώνουν το τι θα έπαιρναν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις αν η κυβέρνηση ακολουθούσε την πολιτική μας. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι τα μαξιλάρι που παραδώσαμε έχει ήδη μειωθεί κατά 11 δισ. και παρά το γεγονός σε όλους τους υπολογισμούς μας φροντίσαμε να είμαστε συντηρητικοί».

Προηγούμενο άρθροΖοφερές προβλέψεις για ανεργία και μισθούς: Η πανδημία θα πλήξει πάνω από 1,7 εκατ. εργαζομένους
Επόμενο άρθροΑυξάνονται τα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, μαζί με την επιβατική κίνηση