Το ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην συμπεριλαμβάνει στις κινήσεις που κάνει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας τη μείωση των έμμεσων φόρων έχει κορυφώσει την αντιπαράθεση των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση .

«Χρειάζεται να γίνει μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ένα μέτρο της τάξης του 1,5 δισ. που είναι απόλυτα εφικτό δημοσιονομικά. Μόνο με ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να φανεί άμεσα η μείωση της τιμής στους καταναλωτές», υποστηρίζουν.

Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην καταπολέμηση της αποδεδειγμένης αισχροκέρδειας και στην αναδρομική φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, στηρίζει τα καρτέλ».

Και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε ήδη να υπάρχει νόμος που να προβλέπει τη φορολόγηση αυτών των υπερκερδών, δηλαδή του ποσού που κερδίζουν οι εταιρείες πάνω από το περσινό ποσοστό κέρδους και να γίνει επιστροφή των χρημάτων που θα προκύψουν στους καταναλωτές».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση, αντίθετα, λέει ότι πρώτα θα αναζητήσει αν υπάρχουν υπερκέρδη, τη στιγμή που οι εταιρείες καταγράφουν τέτοια υπερκέρδη ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τη σύγκριση των τιμών της μεγαβατώρας, πέρσι με φέτος. Η κυβέρνηση όμως δεν προχωρά σε τέτοια μέτρα, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί διαρκώς να φουσκώνουν. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να φορολογήσει υπερκέρδη, δεν θέλει να βάλει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, γιατί απλά δεν θέλει να συγκρουστεί με τους μεγάλους επιχειρηματίες στην ενέργεια».

Σημειώνουν ακόμα ότι «με βάση τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, αυτή τη στιγμή ο μέσος μισθός έχει χάσει το 15% της αγοραστικής του δύναμης». «Είναι το υψηλότερο ποσοστό απωλειών σε ολόκληρη την Ευρώπη».

«Αυτά που πρέπει να γίνουν άμεσα είναι: αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αναδρομική φορολόγηση των υπερκερδών και επιστροφή των χρημάτων που θα προκύψουν στους καταναλωτές, πλαφόν στις τιμές ενέργειας, προκειμένου να ελαφρυνθούν πραγματικά οι πολίτες», λένε χαρακτηριστικά

Προηγούμενο άρθροΔενδροφύτευση από τους μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΗ Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην έκθεση Expo 2020 Dubai