Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε τις ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει με την κρίση στην Ουκρανία και την Ρωσία να παρατάσσετε σε θέση μάχης, όχι μόνο με την Ουκρανία, αλλά και με την Ευρώπη, με όχημα την «ενέργεια».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε τις ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνοντας ότι παραβιάζουν κατάφορα το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τις συμφωνίες του Μινσκ.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης καθώς στο έκτακτο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό τέθηκαν επί τάπητος τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που διαμορφώνονται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

«Η Ελλάδα, ως θεμελιώδη αρχή, σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών. Καταδικάζει συνεπώς απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονίζεται ήδη με τους εταίρους της ώστε η αντίδρασή της να είναι κοινή και ουσιαστική», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας εξετάστηκαν και οι πιθανές επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά καθώς και το σχέδιο της κυβέρνησης για την απρόσκοπτη τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες πολίτες ότι έχουμε ως κυβέρνηση λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το υπουργείο Εξωτερικών με νεότερη ανακοίνωσή του καλεί τους Έλληνες πολίτες να μην ταξιδεύουν στην Ουκρανία και όσοι θέλουν να φύγουν από την χωρα να επικοινωνήσουν με τις ελληνικές Αρχές.

Τη στάση και τις αποφάσεις του Ρώσου προέδρου καταδίκασε και η αντιπολίτευση

«Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει ενεργά αυτήν την προοπτική της ειρήνης, της προάσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της διπλωματίας και όλες οι ενέργειές της πρέπει να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η απεμπλοκή από την πολεμική ατμόσφαιρα τελικά αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από τα γεγονότα που προκάλεσαν την ίδια την ουκρανική κρίση», είπε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την στάση της Άγκυρας καθώς αν και ο Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν υπάρχει ανησυχία για τον ρόλο που θα θελήσει να παίξει ο Τούρκος πρόεδρος στην περιοχή.

Για ρεσιτάλ αντικομμουνισμού στο διάγγελμα του Ρώσου προέδρου κάνει λόγο το Κομμουνιστικό Κόμμα. «Οι επικίνδυνες αυτές εξελίξεις αποτελούν συνέπεια της τραγικής κατάστασης, που διαμορφώθηκε για τους λαούς μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης», αναφέρει το ΚΚΕ.

«Αντί ο πρωθυπουργός να κάνει “βαρύγδουπες” συσκέψεις και “βαρύγδουπες” δηλώσεις, του συνιστούμε να κάνει το αυτονόητο: Να απαιτήσει άμεσα κυρώσεις κατά της Τουρκίας», δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο Παρίσι για να συμμετάσχει στο έκτακτο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Προηγούμενο άρθρο“Φωτιά” στο πορτοφόλι λόγω Ουκρανίας: Αυξήσεις 200% στο φυσικό αέριο – Τα σενάρια για την ενεργειακή επάρκεια
Επόμενο άρθροΆρση μέτρων: Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή – Τι εξετάζεται για τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους