Η έννοια της εμπιστοσύνης και της καλλιέργειάς της μεταξύ του κράτους και των πολιτών βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου. Η ιεράρχηση αυτή είναι πρόδηλη στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και συνδέεται άμεσα με τη διαδικασία του εμβολιασμού σε πρώτο επίπεδο και σε δεύτερο επίπεδο με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του την περασμένη Πέμπτη στο Κέντρο Υγείας Αγίας Παρασκευής. «Ξαναχτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και του κράτους. Σε αυτό παίζετε έναν καθοριστικό ρόλο και αυτή είναι μία πάρα πολύ σημαντική παρακαταθήκη που θα μας συνοδεύει και μετά τον COVID-19» ανέφερε ο πρωθυπουργός και την ίδια δήλωση είχε κάνει στις αρχές Μαρτίου επισκεπτόμενος το Κέντρο Υγείας Πατησίων. «Το σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» είχε δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ιεράρχηση της διαδικασίας του εμβολιασμού να είναι προφανής. Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο το σχεδόν ταυτόσημο μήνυμα του πρωθυπουργού και επανάληψη των εννοιών «ξαναχτίζουμε» και «εμπιστοσύνη». Από τη στιγμή που τα εμβόλια πέρασαν τη διαδικασία της έγκρισης από τους αρμόδιους φορείς συνδέθηκαν από την κυβέρνηση με την πολυπόθητη αποκατάσταση της κανονικότητας.

Τα προσωρινά προβλήματα στην προμήθεια των εμβολίων με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στάθηκαν ικανά για να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών παρόλο που τα ποσοστά όσων αρνούνταν να εμβολιαστούν μειώθηκαν αισθητά. Η έννοια της εμπιστοσύνης μπαίνει πολύ ψηλά στους στόχους της κυβέρνησης και για έναν άλλο λόγο. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων εμφανίζουν μία κάμψη για την κυβέρνηση. Ενδεικτικό είναι ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για το ΣΚΑΙ, ενώ διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η δημοφιλία του κ. Μητσοτάκη και τα ποσοστά της ΝΔ, σχετικά με την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, το 47% την αποτιμά θετικά (22% σίγουρα θετικά, 25% μάλλον θετικά), ενώ επίσης το 47% την αποτιμά αρνητικά (15% μάλλον αρνητικά, 32% σίγουρα αρνητικά). Μία προσεκτική ματιά όμως δείχνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό είναι το 32% εκείνων που απάντησαν με βεβαιότητα «αρνητικά». Σε σύγκριση δε με παλαιότερες μετρήσεις φαίνεται, αυξάνεται η δυσαρέσκεια αυτή οπότε στην κυβέρνηση, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το κράτος και κατ΄ επέκταση την κυβέρνηση βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες.

Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να επανέλθει στα ιστορικά υψηλά που βρισκόταν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ελλάδα το 2020

Προηγούμενο άρθροΚαι στη Νέα Ηρακλείτσα δωρεάν rapid test
Επόμενο άρθροΚαβάλα-Πιερικός 3-0