Σε αντίθεση με την απαξιωτική γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν για την Ελλάδα και τους Έλληνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον τουρκικό λαό με τον οποίο, όπως είπε, ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα να χωρίσει.

Μήνυμα αποφασιστικότητας για την προάσπιση της ελληνικής κυριαρχίας έστειλε στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Όσον αφορά στην Ελλάδα, η ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται να έχει μια παράξενη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα της γίνεται όλο και πιο πολεμική. Απειλούν ότι η Τουρκία ‘θα έρθει νύχτα’, αν το αποφασίσει. Αυτή είναι η γλώσσα ενός επιτιθέμενου και όχι ενός ειρηνοποιού. Αν ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για ‘κόκκινες γραμμές’, τότε λέω το εξής: οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες».

Σε αντίθεση με την απαξιωτική γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν για την Ελλάδα και τους Έλληνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον τουρκικό λαό με τον οποίο, όπως είπε, ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα να χωρίσει.

«Γι’ αυτό σήμερα, από τα Ηνωμένα Έθνη, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στην τουρκική ηγεσία αλλά και απευθείας στον τουρκικό λαό με αυτό το μήνυμα: η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών. Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα».

Σε αμηχανία η Άγκυρα

Στην Άγκυρα, το δεξί χέρι του Ερντογάν, αν και τόνισε πως δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο, άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο συνάντησης Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Ο πρόεδρος είναι ένας ηγέτης που δεν κλείνει ποτέ την πόρτα στην πολιτική. Το ίδιο συμβαίνει και στη διπλωματία. Αν δει ένα εποικοδομητικό βήμα από την άλλη πλευρά, κάνει ο ίδιος δύο βήματα», είπε ο Ιμπραίμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου τουρκικής προεδρίας.

Απάντηση με υπερπτήσεις και προπαγάνδα

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, με νέο προπαγανδιστικό βίντεο, κομπάζει για τις δυνατότητες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη δημοσιότητα έδωσαν οι Τούρκοι και νέο βίντεο για το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» που αναφέρει πως ξεκίνησε την πρώτη του γεώτρηση στο πηγάδι Yörükler-1.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, η Τουρκία προχώρησε και πάλι σε προκλητικές ενέργειες και αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στέλνοντας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος να πετάξει το πρωί πάνω από τη νησίδα Κανδελιούσα δύο φορές, σε ύψος 15.000 ποδιών, ενώ με αφορμή ελληνική αεροναυτική άσκηση στις 26 Σεπτεμβρίου, έθεσε θέμα αποστρατικοποίησης της Καρπάθου.

Ακάρ: «Με τις προκλήσεις τους, το κολύμπι θα φανεί χρήσιμο στους Έλληνες»

Την εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας, την οποία ανέδειξε από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διατηρεί η Άγκυρα.

Μετά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την σκυτάλη πήρε ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, αμφισβητώντας εκ νέου την κυριαρχία ελληνικών νησιών και εκτοξεύοντας απειλές προς την Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet και ερωτηθείς για την επίσκεψη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Καστελλόριζο, ο Ακάρ ανέφερε ότι «βλέποντας την προκλητική τους στάση τον τελευταίο καιρό, σκεφτήκαμε ότι ξέχασαν να κολυμπήσουν. Αν πάνε με αυτή τη νοοτροπία, το να ξέρουν να κολυμπούν, θα τους φανεί χρήσιμο».

Κατηγόρησε, επίσης, την Ελλάδα ότι «στρατιωτικοποιεί νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση των συνθηκών».

«Αυτή η κατάσταση μας δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφισβητούμενη την κυριαρχία των νησιών. Όταν το λέμε αυτό, κάνουν φασαρία ότι απειλούμε την κυριαρχία τους» επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός.

Προηγούμενο άρθροΜε κάθε επισημότητα έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ποντιακού Ελληνισμού στη Νέα Πέραμο
Επόμενο άρθροΤα Μερομήνια μίλησαν: Πότε θα κάνει πολικό ψύχος στην Ελλάδα και πού θα χιονίσει πολύ