Αποφασισμένος και έτοιμος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό με δομικά χαρακτηριστικά είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν και όπως έγραψε και ο εκδότης των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, Γιάννης Κουρτάκης, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος έντός της ημέρας, προκειμένου να ταυτιστεί η έλευση του 2021 με τη σημειολογία της απαρχής της νέας εποχής που φέρνει στη χώρα μας η έναρξη της διαδικασία του εμβολιασμού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν συγκεκριμενα οτι ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί στις 12.

Οι τελικές πινελιές στο νέο υπουργικό σχήμα μπήκαν χθες το πρωί και ξεκίνησαν οι επαφές με υπουργούς και βουλευτές και οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου εστιάζεται σε τουλάχιστον τέσσερα κορυφαία χαρτοφυλάκια, όπου θα υπάρξουν αντικαταστάσεις των νυν υπουργών, καθώς και στην αξιοποίηση μελών της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός.
Εκτός κυβερνητικού σχήματος εκτιμάται ότι μένουν ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Γιάννης Βρούτσης και ο Χάρης Θεοχάρης.

Στο υπουργείο Εσωτερικών, συζητείται να βρεθεί εκτός κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θοεδωρικάκος, με τον υφυπουργό του, Θοδωρή Λιβάνιο, να θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχός του.

Για τη θέση του δεύτερου, που θα μείνει κενή σε αυτό το ενδεχόμενο, ακούγονται τα ονόματα της Σοφίας Βούλτεψη και του Σπήλιου Λιβανού.

Σοβαρές ανακατατάξεις σχεδιάζονται από τον πρωθυπουργό και τους επιτελείς του και στο υπουργείο Εργασίας, όπου ο Γιάννης Βρούτσης φαίνεται να είναι υπ’ ατμόν.

Στην περίπτωση επιβεβαίωσης της σχετικής πληροφορίας, ο ίδιος θα αναλάβει πόστο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, με τον νυν υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, να θεωρείται από συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη ως ιδανικός για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο.

Κεντρικό επιχείρημα για τη μετακίνησή του είναι φυσικά το μεταρρυθμιστικό του προφίλ, καθώς το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει ουκ ολίγες προκλήσεις στα εργασιακά, αλλά και το κορυφαίο ζήτημα του Ασφαλιστικού.

Ωστόσο, εδώ και μερικές ημέρες, στην εξίσωση αντικατάστασης του Γιάννη Βρούτση έχει εισέλθει και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, το όνομα του οποίου πάντως εξετάζεται και σε εναλλακτικά σενάρια. Παράλληλα, εξαιρετικά πιθανή φαντάζει η μετακίνηση της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Υγείας, συνομιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος μεταφέρουν κλίμα δυσαρέσκειας για τον Βασίλη Κικίλια, κυρίως για μια σειρά ατυχών χειρισμών το τελευταίο διάστημα, οι οποίες καλύφθηκαν κυριολεκτικά χάρη στην παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ως εκ τούτου, υπάρχουν εισηγήσεις για αλλαγή σκυτάλης ακόμη κι αν πρόκειται για το πιο κομβικό στη διαχείριση της πανδημίας χαρτοφυλάκιο.

Τα σεναρια

Στο κάδρο των πλέον ηχηρών ονομάτων που βρίσκονται υπό μετακίνηση σε άλλο πόστο απ’ αυτό που κατέχουν σήμερα είναι όπως αναφέρει και η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και αυτό του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.

Ερώτημα παραμένει ως αυτή την ώρα το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, καθώς η παρουσία του Θόδωρου Καράογλου στον υπουργικό θώκο δεν θεωρείται βέβαιη.

Στον αντίποδα, παραμένουν στα πόστα τους, και μάλιστα με καλό βαθμό στο σύστημα αξιολόγησης, οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Εξωτερικών Ν. Δένδιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης, Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης, Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (όπως και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκης, στις αρμοδιότητες του οποίου αναμένεται να προστεθεί και ο εθελοντισμός), Παιδείας Νίκη Κεραμέως, Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης (που μάλλον θα αποκτήσει και υφυπουργό), καθώς και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ταυτόχρονα, εκτός του Θ. Λιβάνιου, προοπτική αναβάθμισης φαίνεται να έχει ο αν. υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, και ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, η περίπτωση του οποίου, όπως γίνεται αντιληπτό, βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με αυτήν του Β. Κικίλια.

Στα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις για την αντικατάσταση και των δύο υφυπουργών Παιδείας, Σ. Ζαχαράκη και Β. Διγαλάκη, καθώς αμφότεροι δεν βρήκαν ποτέ κοινούς κώδικες με την κ. Κεραμέως.

Ανάλογο σκεπτικό υπάρχει και για τον υφυπουργό Αμυνας, Αλκ. Στεφανή, ο οποίος επίσης φαίνεται ότι αποχωρεί από το Πεντάγωνο, με τη Σοφία Βούλτεψη να «παίζει» και σε αυτή την καραμπόλα.

Η έκπληξη έρχεται από την πλευρά του νεοεκλεγέντα βουλευτή Δυτικής Αττικής Γ. Κώτσηρα, ο οποίος φέρεται να είναι στον σχεδιασμό της ηγεσίας της κυβέρνησης για τη θέση του κ. Στεφανή.

Στη λίστα με τις πιθανές αποχωρήσεις συμπεριλαμβάνονται, ακόμα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Τσακίρης, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φ. Αραμπατζή (αντιθέτως παραμένει ο έτερος υφυπουργός Κ. Σκρέκας), ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός, που ουδέποτε ικανοποίησε τις προσδοκίες, ο αν. υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γ. Κουμουτσάκος, καθώς και ο υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού Κ. Βλάσης.

Διόλου εξασφαλισμένη θεωρείται και η παραμονή του Γιάννη Κεφαλογιάννη στο υπουργείο Υποδομών (που δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του), ως υφυπουργού, με τον Κ. Κατσαφάδο της Α’ Πειραιά να είναι στα υπ’ όψιν για την ανάληψη των σχετικών καθηκόντων. Στα προς αξιοποίηση στελέχη της Κ.Ο. της Ν.Δ. συγκαταλέγονται, τέλος, τόσο ο Χριστόδουλος Στεφανάδης από τη Σάμο όσο και ο Γιάννης Μπούγας από τη Φωκίδα, τον οποίο πολλοί «βλέπουν» ως υφυπουργό, στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Προηγούμενο άρθροΜηχανική βλάβη στο επιβατηγό οχηματαγωγό «AQUA BLUE»
Επόμενο άρθροΣτις 8 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία του Έβρου