Την παράταση για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να δώσει μια “ανάσα” στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να συγκρατήσει τις απολύσεις που θα προκύψουν με την παρέλευση του διαστήματος προστασίας.

Την προαναγγελία της επέκτασης του μέτρου έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο MEGA. Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι, με υπουργική απόφαση, θα επεκταθεί η δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας και για τον Νοέμβριο και για τον Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο των αναστολών ισχύει έως τις 31 Οκτωβρίου και μόνο για επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του επισιτισμού, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού και κάθε άλλου κλάδου που θεωρείται πληττόμενος βάσει ΚΑΔ.

Στο εξής το μέτρο των αναστολών θα έχει γεωγραφικά ή μάλλον επιδημιολογικά κριτήρια, καθώς θα αφορά «πορτοκαλί» ή «κόκκινες» περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το χρονικό διάστημα που μια περιφερειακή ενότητα εντάσσεται σε επίπεδο 4, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα στην εν λόγω περιφερειακή ενότητα και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ του Απριλίου, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που ορίζεται κατ’ ελάχιστον σε 14 ημέρες υπολογιζόμενου ποσού 534 ευρώ.

Γι’ αυτό το χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά με τις πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή Δημόσιας Αρχής αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες.

Οι επιχειρήσεις για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα και εδρεύουν σε περιφερειακή ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 και οι οποίοι πλήττονται σημαντικά, σύμφωνα με την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ του Απριλίου και συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών κλάδων, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής σε επίπεδο 4 της περιφερειακής ενότητας είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ανέρχεται σε 300 ευρώ.

Τέλος χρόνου για τις νέες δηλώσεις

Σημειώνεται επίσης ότι σήμερα, Σάββατο 24 Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία που έχουν οι εργοδότες για να υποβάλουν τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις δικές τους αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας έως και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου ώστε να λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ.

Το συγκεκριμένο μέτρο για την υποβολή αναστολών συμβάσεων εργασίας και την χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αφορά επιχειρήσεις και εργαζομένους που επλήγησαν από την πανδημία του κοροναϊού και ανήκουν στους εξής κλάδους: επισιτισμός, τουρισμός, μεταφορές, πολιτισμός, αθλητισμός, ξενοδοχειακά καταλύματα, τουριστικά λεωφορεία.

Προηγούμενο άρθρο“Φως στο τούνελ” Στην Αλεξανδρούπολη έψαχναν χθες βράδυ την Άρτεμη που εξαφανίστηκε από το Κορωπί
Επόμενο άρθροΦωτιά σε αποθήκη στον Πλαταμώνα