Ανοιχτό άφησε για πρώτη φορά σήμερα η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μην ζητηθεί τελικά από τις επιχειρήσεις η επιστροφή ενός μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, μεγαλύτερου δηλαδή του 50% που ήδη είναι μη επιστρεπτέο. Η σχετική αναφορά έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, λίγο πριν το κλείσιμο της συζήτησης στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας.

Θυμίζουμε ότι απόψε, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπου έχουν ήδη υποβληθεί περισσότερες από 196.700 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στα 1.000 ευρώ και το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέο. Προϋπόθεση είναι η διατήρηση του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως και τις 30 Ιουνίου του 2021.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τριτολογία του στη Βουλή, απάντησε σε όσα είπαν σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά. «Ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει; Όλη επιστρεπτέα, μη επιστρεπτέα. Οριζόντια. Η κυρία Γεννηματά λέει κάτι διαφορετικό, το οποίο το βρίσκω πιο ενδιαφέρον. Και αυτό είναι το σκεπτικό στο οποίο κινείται και η κυβέρνηση, να έχουμε διαβαθμίσεις ως προς το ποσοστό της επιστρεπτέας που δεν θα επιστραφεί, ανάλογα με τη ζημιά που έχει υποστεί η επιχείρηση. Αυτό μου φαίνεται λογικό και αυτό είναι το σκεπτικό στο οποίο κινείται και η κυβέρνηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτή είναι λοιπόν η πρώτη είδηση που έβγαλε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ότι το ποσοστό της επιστρεπτέας που δεν θα ζητηθεί πίσω θα αυξηθεί, όχι όμως οριζόντια, αλλά ανάλογα με την ζημιά που έχει υποστεί η κάθε επιχείρηση που αιτήθηκε και έλαβε επιστρεπτέα προκαταβολή.

Η δεύτερη είδηση είναι ότι το μέτρο αυτό θα θεσμοθετηθεί μετά το πέρας της πανδημίας. «Δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή ακόμα να κάνω εξαγγελίες για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Θα μπορέσουμε να τις κάνουμε όταν με το καλό κλείσει ο κύκλος αυτής της περιπέτειας και μπορέσουμε να έχουμε μια πλήρη οικονομική εικόνα, ένα πλήρες οικονομικό αποτύπωμα της πραγματικής επίπτωσης στις επιχειρήσεις, με σκοπό, πάντα, να κρατήσουμε επιχειρήσεις ζωντανές αλλά ταυτόχρονα, και γι’ αυτό και είναι λάθος αυτό το οποίο λέτε,κύριε Τσίπρα, να μην καλλιεργούμε μία κουλτούρα μη πληρωμών», είπε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας: «Το χειρότερο το οποίο μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι δεν πληρώνει κανείς κανέναν γιατί θα έρθει το κράτος με ένα μαγικό τρόπο να χαρίσει χρέη και υποχρεώσεις. Θα ήταν καταστροφή αυτό και πρέπει να το αποτρέψουμε. Και οποιαδήποτε ενθάρρυνση σε αυτή την κατεύθυνση μόνο ζημιά μπορεί να κάνει».

Προηγούμενο άρθροΣτα επισκέψιμα αρχαιολογικά μνημεία της Καβάλας θα προστεθεί σύντομα τμήμα του τείχους της οχύρωσης της κάτω πόλης με έναν πύργο και μία πύλη
Επόμενο άρθροΞεκίνησε ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 85 και στο Νοσοκομείο Καβάλας