*** Στο τέλος της ημέρας δεν θα μείνει ούτε… ίχνος εξωκοινοβουλευτικού- υπουργού ή υφυπουργού-, που θα δεχθεί να «κατέβει» υποψήφιος με το κυβερνών κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Όποτε κι αν τις προκηρύξει ο πρόεδρος Κυριάκος. Κι αν τελικά το τολμήσουν δυο – τρεις, θα είναι απλά οι εξαιρέσεις που θα επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Γιατί είναι και πολλοί, ζωή να ’χουν.

*** Γιατί το αναφέρω; Επειδή μαθαίνω ότι προ ημερών, σε μια σχετική κουβέντα που είχαν, και ο υφυπουργός Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκης φέρεται να εξέφρασε τους σχετικούς προβληματισμούς του στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Γιατί μου κάνει εντύπωση; Διότι αν ισχύει, υπάρχει θέμα, υπό την έννοια ότι ο εν λόγω υφυπουργός είχε (σχεδόν) ξεκινήσει κι έναν άτυπο προεκλογικό αγώνα.

*** Ανεξάρτητα αν ισχύει ή όχι για τη συγκεκριμένη περίπτωση, γεγονός αποτελεί ότι οι αρνήσεις στο Μαξίμου από την κατηγορία των εξωκοινοβουλευτικών είναι πολλές. Γεγονός που προβληματίζει. Γιατί καλές οι θέσεις και τα οφίτσια, αλλά έχουν κι ένα κόστος. Και τι θα πει αύριο – μεθαύριο το πρωθυπουργικό γραφείο σε όσους βουλευτές «τρέχουν», για να βγάλουν το κόμμα; Μπράβο σας, αλλά θα υπουργοποιηθούν οι άλλοι;

*** Βέβαια, το άνοιγμα που επιχείρησε και επιχειρεί το Μαξίμου προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά – και δι’ αυτού του τρόπου – αποδείχθηκε επιτυχημένο. Όμως και η δυσαρέσκεια από την άλλη, όλων όσοι μένουν έξω από τον χορό, δικαιολογημένη. Και δεν αποκλείεται αυτός να ήταν κι ένας λόγος που ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην κάνει τον ανασχηματισμό.

*** Θα ευχαριστούσε τέσσερις – πέντε και θα δυσαρεστούσε καμιά πενηνταριά (και βάλε…) που περιμένουν «να ράψουν κουστούμι».

*** «Πέφτουν από τα σύννεφα» λέει, στο Μαξίμου, από την σκληρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στην αξιοποίηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου. Αλλά και γενικότερα στην (πολύ) υψηλών τόνων αντιπολίτευση που ασκεί η Χαριλάου Τρικούπη στην κυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, σε αυτή με τις πυρκαγιές, πιο σκληρή ακόμα κι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά γιατί τους κάνει εντύπωση;

*** Κι αυτοί αν ήταν στη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη, το ίδιο θα έκαναν. Ιδιαίτερα αν διάβαζαν σε βάθος τις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εμπιστεύονται «ως δεύτερη επιλογή» τον Μητσοτάκη για πρωθυπουργό σε ποσοστά που παραπέμπουν σε… Σοβιετική Ένωση. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά;

*** Ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να τσαλαβουτήσει εκλογικά στα νερά του ΠΑΣΟΚ, καθ’ οδόν προς τις κάλπες. Ιδιαίτερα αν χρειαστεί μια – δυο μονάδες για να συγκροτήσει κυβέρνηση. Και μπορεί να πετύχει τον στόχο του και να τις «ξεκολλήσει» από τη Χαριλάου Τρικούπη. Άρα; Άρα, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανεβάσει τους τόνους για να κάνει όσο μπορεί πιο εμφανείς τις διαχωριστικές γραμμές.

*** Θα μου πείτε: Από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει; Ναι, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Γι’ αυτό και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι πράγματι ο Ανδρουλάκης είναι ευχαριστημένος που ο Μητσοτάκης πήγε τις εκλογές για την άνοιξη του 2023. Επειδή τώρα είναι «καβάλα στ’ άλογο» κι έχει πιο κολλημένους «επάνω του» τους ψηφοφόρους του.

*** Θα είναι έκπληξη, αν ισχύει, γιατί ξέρω ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει κλειδώσει για νέα θητεία στην Ευρωβουλή. Ενδεχομένως να είναι και ο μοναδικός από τη γαλάζια ευρωομάδα που θα το κάνει. Αλλά, τελευταία, ακούγεται πέριξ της πλατείας Συντάγματος ότι «βλέπει» και το ενδεχόμενο της επιστροφής στα εθνικά ψηφοδέλτια, ενόψει της μεγάλης μάχης την ερχόμενη άνοιξη. Μου κάνει δύσκολο, αλλά το καταθέτω.

Προηγούμενο άρθροΕπιμελητήριο Καβάλας: Έναρξη του Δεύτερου Κύκλου του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά»
Επόμενο άρθροΗ Δημοτική Θεατρική Σκηνή Ενηλίκων Λιμεναρίων Θάσου προκρίθηκε στο 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στην Ιεράπετρα