Τέσσερις επενδύσεις, συνολικού ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο του νέου νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων (v. 4608/2019). Οι τρεις από αυτές αφορούν σε μονάδες μεταποίησης/έρευνας φαρμάκων και μια μονάδα παραγωγής χάρτου.

Στις ενισχυόμενες στρατηγικές επενδύσεις περιλαμβάνεται και η εμβληματική επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη που αφορά στη δημιουργία του κέντρου παροχής υπηρεσιών προς την μητρική εταιρεία Pfizer Inc.

Η επένδυση αυτή είναι η πιο σημαντική μεταξύ των τεσσάρων που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα από τον αν. υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση. Περιλαμβάνει δαπάνες ύψους 125 εκατ. ευρώ εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία αφορά σε μισθοδοσία του προσωπικού που μετά την επένδυση θα φτάσει τα 280 άτομα. Η δαπάνη για τη διαμόρφωση των εγκαταστάσεων της εταιρείας εκτιμάται σε 7 εκατ. ευρώ και αφορά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Η αμερικανική εταιρεία θα λάβει μόνον φοροαπαλλαγές. Οι φοροαπαλλαγές ανέρχονται σε 7,09 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 35% των επιχορηγούμενων δαπανών οι οποίες αποφασίσθηκαν σε 20,25 εκατ. ευρώ (σε σύνολο 125 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία, σύμφωνα με την σχετική απόφαση, θα χρηματοδοτήσει αυτή την επένδυση στο 100% με ίδια κεφάλαια.

Τις μεγαλύτερες ενισχύσεις από τις τέσσερις επενδύσεις θα λάβει η Thera Cell Laboratories. Η εταιρεία θα λάβει φοροαπαλλαγές ύψους 1,96 εκατ. ευρώ και ενισχύσεις (επιδοτήσεις) ύψους 31,73 εκατ. ευρώ. Σχεδον το 42% της επένδυσης θα λάβει ενίσχυση είτε αυτή αφορά επιδότηση, είτε φορολογική απαλλαγή.

Η εταιρεία αξιοποιεί τις ενισχύσεις του νόμου που αφορά στις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης και οι οποίες ενισχύονται στο 100% και με ποσοστό υψηλό που φτάνει ακόμη και το 50%. Η επένδυση της εταιρείας στο Λεχαίο Κορίνθου θα απαιτήσει περίπου 83 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 31,73 εκατ. ευρώ (38,2% του συνόλου της χρηματοδότησης) θα προέλθουν από τις κρατικές ενισχύσεις, τα 47,04 εκατ. ευρώ (56,8%) από τραπεζικό δανεισμό και τα υπόλοιπα 4,14 εκατ. ευρώ (5%) από κεφάλαια των μετόχων της εταιρείας. Στόχος της επένδυσης είναι η έρευνα σε κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες ασθενών που πάσχουν από διάφορες παθήσεις/ασθένειες.

Η τρίτη επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα στον φαρμακευτικό τομέα είναι εκείνη της Elpen στην Αττική. Η επένδυση αυτή ύψους 50,7 εκατ. ευρώ αφορά σε δύο διακριτές μονάδες – η πρώτη που θα γίνει στην Κερατέα και θα αφορά στην παραγωγή νέων υπεργενόσημων (ύψους 28,72 εκατ. ευρω) και η δεύτερη στην ανάπτυξη κέντρου έρευνας και ανάπτυξης νέων υπεργενοσήμων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Επιχειρηματικό Πάρκο Σπάτων (ύψους 22 εκατ. ευρώ).

Για τις επενδύσεις αυτές η εταιρεία θα λάβει φοροαπαλλαγές ύψους 3,87 εκατ. ευρώ και ενισχύσεις (επιδοτήσεις) ύψους 11 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο της Elpen η χρηματοδότηση του σχεδίου της θα γίνει με ίδια κεφάλαια της επιχείρησης ύψους 33,22 εκατ. ευρώ, τραπεζικό δανεισμό ύψους 6,5 εκατ. ευρώ και τυα υπόλοιπα 11 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τις κρατικές επιδοτήσεις.

Η μικρότερη στρατηγική επένδυση που ενέκρινε το υπ. Ανάπτυξης είναι εκείνη της Intertrade Ηellas και αφορά στην παραγωγή χαρτιού (tissue) στην μονάδα που διαθέτει η εταιρεία στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Η επένδυση αυτή, ύψους 46,15 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει 50 νέες θέσεις εργασίας και η εταιρεία μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης θα λάβει αποκλειστικά φοροαπαλλαγές, ύψους 9,81 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου θα γίνει με ίδια κεφάλαια ύψους 3,8 εκατ. ευρώ (8,2% του συνόλου της χρηματοδότησης), τραπεζικό δανεισμό ύψους 17,87 εκατ. ευρώ (38,7%) και τα υπόλποιπα 24,5 εκατ. ευρώ (53,1%) από μισθωτήρια εξοπλισμού (leasing).

Σύμφωνα με τα επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί, οι τέσσερις επενδύσεις μαζί, όταν θα ολοκληρωθούν θα απασχολήσουν κάτι λιγότερο από 600 εργαζόμενους και μάλιστα υψηλής κατάρτισης προσωπικό. Εκτιμάται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει στη γραμμή (pipeline) δεκάδες αντίστοιχα σχέδια στρατηγικών επενδύσεων που θα ανακοινωθούν στους επόμενους μήνες.

Προηγούμενο άρθροΡεύμα: Οι πάροχοι ανακοινώνουν τα νέα τιμολόγια για τον Σεπτέμβριο
Επόμενο άρθροΑντιγόνη Ντρισμπιώτη: Ο συγκλονιστικός τερματισμός και οι πανηγυρισμοί – “Τι έκανες ρε; ”