Μια δύσκολη και σύνθετη άσκηση ολοκληρώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που δεν αφορά αυτήν τη φορά κάποιο διμερές πρόβλημα ή μια περιφερειακή συμμαχία της χώρας μας, αλλά την ίδια τη δομή και λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών.

Η αχανής δομή, με δεκάδες τμήματα και διευθύνσεις, «μαζεύεται», το λειτουργικό κόστος μειώνεται, η οικονομική διπλωματία και ο απόδημος Ελληνισμός έρχονται στο προσκήνιο, ενώ μια σειρά ακόμα από δομικές αλλαγές υλοποιούνται. Το υπουργείο Εξωτερικών καθίσταται πλέον ο κεντρικός φορέας όχι μόνο άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και προώθησης των θέσεων, των εμπορικών συμφερόντων, των διεθνών οικονομικών σχέσεων και της ενίσχυσης του προφίλ της χώρας διεθνώς.

Ο νέος Οργανισμός του ΥΠ.ΕΞ. αναμένεται να υποβληθεί στη Βουλή προς ψήφιση εντός του Ιουνίου. Εισάγει σημαντικές καινοτομίες και φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, παρέχοντας στην ελληνική διπλωματία μια σειρά από εργαλεία που θα την καταστήσουν πιο εξωστρεφή και δημιουργική. Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, «πρόκειται για έναν Οργανισμό που φιλοδοξούμε να δώσει εφόδια και φτερά στην ελληνική διπλωματία».

Η ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Το υπουργείο Εξωτερικών θα διαρθρώνεται στο εξής σε τρεις οργανωτικές μονάδες, που αντιστοιχούν σε τρεις πυλώνες πολιτικής: Διεθνείς Σχέσεις, Οικονομικές Σχέσεις Εξωστρέφεια και Απόδημος Ελληνισμός Επικοινωνία Θρησκευτικές και Μορφωτικές Υποθέσεις. Με την ενοποίηση διαφόρων δομών μειώνεται ο αριθμός των Γενικών Γραμματειών και των Διευθύνσεων από 65 σε 46, των Τμημάτων από 193 σε 67 και των Μονάδων υπαγόμενων απευθείας στον υπουργό από 19 σε 11.

Στο κομμάτι του απόδημου Ελληνισμού, επανασυστήνεται το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), ενώ συγχωνεύεται η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας σε ενιαίο σχήμα. Η ενοποίηση δημιουργεί μια νέα ισχυρή Γραμματεία, που θα συντονίζει και θα υλοποιεί με ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο δράσεις και λειτουργίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Ομογένειας (προξενεία, θρησκευτικά, μορφωτικά, πολιτιστικά).

«Η αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, καθώς και η ενδυνάμωση των σχέσεων με τους Έλληνες της Διασποράς είναι εκπεφρασμένη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, όπως έχει, εξάλλου, αποτυπωθεί και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού», τονίζουν από τη Βασιλίσσης Σοφίας.

«Η ελληνική Ομογένεια αποτελεί, εξάλλου, σημαντικό ανεκμετάλλευτο έως σήμερα συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Η νέα, ισχυρή, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού φιλοδοξεί, μέσα από μια συνεκτική πολιτική, να ενισχύσει τους δεσμούς των Ελλήνων της Διασποράς με τη χώρα, να επιλύσει χρόνιες γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες, αλλά και να υλοποιήσει με ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο δράσεις και πρωτοβουλίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Ομογένειας, ιδίως σε θέματα μορφωτικών και πολιτιστικών υποθέσεων». Πολλές αλλαγές γίνονται στη λειτουργία του ΥΠ.ΕΞ. Ξεχωρίζει η δημιουργία για πρώτη φορά ενός think tank (δεξαμενή σκέψης), του Κέντρου Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής.

Πρόκειται σίγουρα για ένα ξε χωριστό για τα ελληνικά δεδομένα εγχείρημα, που φιλοδοξεί να αποτελέσει κόμβο διασύνδεσης με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους σημαντικούς «διαμορφωτές γνώμης» στο πεδίο των διεθνών σχέσεων. Δημιουργείται, επίσης, μια δομή συντονισμού μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, που αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερης σημασίας σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα

Άλλη μία αλλαγή στον «σκελετό» του υπουργείου είναι η νέα Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής, που ενσωματώνει την παλιά Υπηρεσία Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΥΔΑΣ).

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Μια καινοτόμος κίνηση είναι η κατάργηση της Μεταφραστικής Υπηρεσίας και η δημιουργία νέου συστήματος πιστοποίησης μεταφράσεων, ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Με το νέο σύστημα θα υπάρχει η δυνατότητα απευθείας επιλογής για ιδιώτες και κρατικούς φορείς πιστοποιημένων μεταφραστών, ενώ το «επάγγελμα» θα ανοίξει με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πιστοποίηση επιπλέον μεταφραστών.

Μέσω μια νέας, εξορθολογισμένης, αποτελεσματικής λειτουργίας, με απλοποίηση διαδικασιών και πλήρη ψηφιοποίηση, το υπουργείο Εξωτερικών φιλοδοξεί, επίσης, να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες και προς τον πολίτη τόσο στο εξωτερικό (με ψηφιακές προξενικές υπηρεσίες και διευκόλυνση πρόσβασης στην πληροφορία για τους Έλληνες του εξωτερικού) όσο και στο εσωτερικό, με το νέο και ευέλικτο σύστημα πιστοποίησης μεταφράσεων.

Σε σχέση, τέλος, με το προσωπικό του υπουργείου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενσωμάτωση και αξιοποίηση πρώην υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης και των Γενικών Γραμματειών Τύπου και Απόδημου Ελληνισμού στο νέο σχήμα, καθώς και η εισαγωγή νέου συστήματος αξιολόγησης, με βαθμολογική κλίμακα και επίτευξη στόχων ανά οργανική μονάδα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 30 Μαΐου

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησε να «κλείνει» τα βράδια καθημερινών η παραλιακή οδός Αλεξανδρούπολης για το καλοκαίρι
Επόμενο άρθροΣύλλογος Εκπαιδευτικών Καβάλας για την υπόθεση τραυματισμού μαθητή: Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την απόφαση της δικαιοσύνης