Ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας πληρωμών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Οι εκταμιεύσεις θα αφορούν στις αποζημιώσεις για όσους έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, την επιστρεπτέα προκαταβολή, καθώς και την καταβολή της ζημίας των ιδιοκτητών ακινήτων από την υποχρεωτική μείωση των ακινήτων.

Η κυβέρνηση δίνει νέα ανάσα σε επιχειρήσεις και σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Αναλυτικά το πακέτο μέτρων έχει ως εξής:

Επίδομα 800 ευρώ: Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν, εντός Δεκεμβρίου, 800 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή. Η εκτίμηση του υπουργείου Εργασίας είναι ότι το επίδομα των 800 ευρώ θα καταβληθεί μεταξύ 20 – 31 Δεκεμβρίου αν και σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να υπάρξουν δυο γύροι πληρωμών ώστε οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή να πληρωθούν νωρίτερα.

Επίδομα ανεργίας: Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά 2 μήνες. Δηλαδή για παράδειγμα επίδομα ανεργίας που λήγει το Δεκέμβριο παρατείνεται μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021.

Επίδομα μακροχρόνια άνεργων: Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου. Το συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής αφορά σε περίπου 130.000 άνεργους που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου μετά την 1η Μαρτίου 2020. Οι πληρωμές θα γίνονται άμεσα μετά την επιβεβαίωση ή την υποβολή της αίτησης από τον μακροχρόνια άνεργο.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ο 4ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ θα ξεκινήσει μέσα στο μήνα, με τα κρατικά δάνεια να εκταμιεύονται από τις 24 Νοεμβρίου. Ο 5ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να υλοποιηθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.

ΦΠΑ: Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο, ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

Μείωση ενοικίου: Από το μίσθωμα Νοεμβρίου μειώνεται υποχρεωτικά κατά 40% το ενοίκιο για επιχειρήσεις που κλείνουν ή είναι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ καθώς και για τους εργαζόμενους που τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας για το ενοίκιο της κύριας κατοικίας τους. Επίσης, μειώνεται το ενοίκιο για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας τους, διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία και ο ένας από τους γονείς τους τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Οι εκμισθωτές των ακινήτων για τα οποία μειώνεται το μίσθωμα δικαιούνται πλέον αποζημίωση στο 50% της απώλειας του εισοδήματός τους. Η αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες δεν θα συμψηφίζεται με μελλοντικές φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά θα καταβάλλεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Προηγούμενο άρθροΑμερικανικές εκλογές: Τι σημαίνει η εκλογή Μπάιντεν για την Ελλάδα
Επόμενο άρθροΠαγώνη: Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα θα χρειαστεί παράτασή τους – Φέτος οικογενειακά τα Χριστούγεννα – Δεν ξέρω αν θα κάνουμε Πάσχα κανονικά