Το ζήτημα της ακρίβειας εξακολουθεί να απασχολεί έντονα την κυβέρνηση, που προετοιμάζει νέες παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις στους λογαριασμούς της ενέργειας, πέρα από όσες ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τους κ. Σταϊκούρα και Σκρέκα. Το πρώτο σκέλος των καινούργιων παρεμβάσεων αφορά στη δυνατότητα που θα δοθεί να εξοφλούνται σε δόσεις οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, να υπάρξει δηλαδή κάποια ρύθμιση των οφειλών.

«Επειδή οι ανατιμήσεις, ενδεχομένως, να δυσκολέψουν κάποιους -παρά την υποστήριξη- να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους, για να μην έχουμε διακοπές, για να μην μείνει ο κόσμος χωρίς ρεύμα, για να μην του έρθουν όλα μαζί, δίνουμε τη δυνατότητα μιας δοσοποίησης. Θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα αυτό με βάση και αυτά που διεκδικούμε στην Ε.Ε.», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ήδη κατά τη συνάντηση που είχε προ ημερών με τον Μαργαρίτη Σχοινά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για «τη δυνατότητα να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μία απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

Το δεύτερο σκέλος αφορά σε νέες στοχευμένες παρεμβάσεις σε ευάλωτες ομάδες και ασθενέστερα στρώματα, μέσω ίσως ενός είδους κοινωνικού μερίσματος τον Δεκέμβριο, εφόσον οι προβλέψεις για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης κινηθούν τελικά αρκετά πάνω από το 6%. «Όσο η οικονομία αποδίδει, όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, όσο ο εκσυγχρονισμός του κράτους δίνει τη δυνατότητα να έρχονται λεφτά, να ανοίγουν θέσεις εργασίας, πολλαπλασιάζονται οι δυνατότητές μας να σταθούμε στο πλευρό του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Το τρίτο σκέλος αφορά σε παρέμβαση που θα γίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών. Όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής ΥΠΕΣ Στέλιος Πέτσας, υπάρχουν συζητήσεις «με το οικονομικό επιτελείο και το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, προκειμένου να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τις αυξήσεις του κόστους ενέργειας έτσι, ώστε να μην μετακυλισθούν στα τιμολόγια υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων και, ως εκ τούτου, να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη».

Κρίσιμη ως προς το ζήτημα των τιμών της ενέργειας είναι η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνέρχεται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προτείνει μεταξύ άλλων την αγορά φυσικού αερίου κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθώντας όπως τόνισε το επιτυχημένο παράδειγμα των εμβολίων.

Θέση της Ελλάδας -όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας- είναι να αναληφθεί δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να στηριχθούν οι ευάλωτοι καταναλωτές και να προστατευθεί η στρατηγική της Ε.Ε. για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια η οποία τελικά οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές και εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει τη διαμόρφωση ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα αντισταθμίζει τις υπερβολικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αξιοποιώντας μελλοντικά έσοδα από το μηχανισμό εμπορίας ρύπων.

Προηγούμενο άρθροΦοιτητές Νοσηλευτικής Σχολής Διδυμοτείχου: «Δεν υπάρχουν καθηγητές να μας διδάξουν»
Επόμενο άρθρο«Ανοίγει παράθυρο» για νέες παροχές – Στο τραπέζι κοινωνικό μέρισμα και φοροαπαλλαγές