Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ξεδίπλωσε το σχέδιο της κυβέρνησης για Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

Ασφυκτική κατάσταση έχει διαµορφωθεί λόγω της έντασης του µεταναστευτικού προβλήµατος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τέσσερις δήµαρχοι παρεµβαίνουν στα «Π» και δηλώνουν ότι «µόνο µε µαζικές επιστροφές αντιµετωπίζεται το πρόβληµα», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσουν τον διάλογο µε την κυβέρνηση για τη διαχείριση του προβλήµατος.

Το τελευταίο διάστηµα και ενώ το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ξεδίπλωνε το σχέδιο της κυβέρνησης για να µπει τάξη στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, οι ροές από την Τουρκία προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου καταγράφονταν µειωµένες. Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία της Γενικής Αστυνοµικής ∆ιεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την 1η Φεβρουαρίου µέχρι και την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου πέρασαν συνολικά 286 άτοµα. Από αυτά 122 στη Λέσβο, 49 στη Χίο και 115 στη Σάµο. Αντίθετα, τον Ιανουάριο πέρασαν στα νησιά 2.540 άτοµα. Από αυτούς 1.767 στη Λέσβο, 176 στη Χίο και 597 στη Σάµο. Η εν λόγω εικόνα αποδίδεται όχι µόνο στα έντονα καιρικά φαινόµενα που κυριάρχησαν το τελευταίο διάστηµα, κάτι που απέτρεψε τους πρόσφυγες µε τις λέµβους να πλεύσουν στα ελληνικά ύδατα, αλλά και στην αυστηροποίηση της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στο ζήτηµα. Ωστόσο, η πρόσφατη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στο βορειοανατολικό Αιγαίο αναµένεται να επηρεάσει τις µεταναστευτικές αφίξεις και αποβιβάσεις.

2.540 άτοµα πέρασαν στα ελληνικά νησιά τον Ιανουάριο του 2020

Την ίδια ώρα, διεθνή µέσα ενηµέρωσης συνεχίζουν να αναφέρονται στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισµούς προσφύγων στην Ελλάδα. Για παράδειγµα, προ ηµερών ρεπορτάζ της βρετανικής εφηµερίδας «Guardian» αναφερόταν στην κατάσταση που επικρατεί στα hot spots στη Λέσβο, περιγράφοντας παράλληλα και το εκρηκτικό κλίµα που επικρατεί µε το νέο κύµα συγκρούσεων µεταξύ ντόπιων και αιτούντων άσυλο.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΥΤΕΛΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας επιδεινώνονται. Ούτε κλειστό κέντρο αντέχουμε, ούτε αυτή την αθλιότητα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ «Π»

Με βάση αυτά τα δεδοµένα, τα «Π» ήρθαν σε επικοινωνία µε αυτοδιοικητικούς φορείς, οι οποίοι επισήµαναν ότι ο διάλογος µε την κυβέρνηση θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί, δίνοντας παράλληλα έµφαση στην άµεση αποσυµφόρηση των νησιών από τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και µετανάστες. «Σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να διακοπούν οι συνοµιλίες µε τους κυβερνώντες», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Αρης Χατζηκοµνηνός, επισηµαίνοντας ότι «πριν φτάσουµε στη συζήτηση για τις δοµές φιλοξενίας, πρέπει η κυβέρνηση να τηρήσει τους τρεις πυλώνες που έχει θέσει για το Μεταναστευτικό. Πρώτον, τη φύλαξη των συνόρων. ∆εύτερον, την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Τρίτον, την αύξηση των επιστροφών προς την Τουρκία και όχι τη διοχέτευση των αλλοδαπών στην ενδοχώρα». «Αυτό που τραβάµε εµείς να µην το τραβήξει και ολόκληρη η πατρίδα µας» πρόσθεσε, τονίζοντας τη διαφωνία του µε το µέτρο της επίταξης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΛΙΑΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΡΟΥ: Το Δ.Σ. πήρε ομόφωνη απόφαση, με την οποία εκφράσαμε την αντίθεσή μας στην επέκταση της υπάρχουσας δομής

Από την πλευρά του, ο δήµαρχος ∆υτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, ανέφερε στα «Π» ότι «η έκταση που ανακοινώθηκε ότι επιτάσσεται βρίσκεται στα όρια του ∆ήµου ∆υτικής Λέσβου. Θα προχωρήσουµε σε όλες τις νόµιµες ενέργειες για να αποτραπεί η κατασκευή της νέας δοµής στην επιταγµένη περιοχή στη θέση “Καβακλί” Μανταµάδου. Εχουµε πάρει απόφαση στο δηµοτικό µας συµβούλιο και δεν δεχόµαστε τη δηµιουργία νέας δοµής στη Λέσβο» κατέληξε, ενώ ο δήµαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, σηµείωσε ότι «µόνο µε µαζικές επιστροφές αντιµετωπίζεται το πρόβληµα». «Στη Μόρια ζουν 30.000 µετανάστες υπό άθλιες συνθήκες. Ο δήµος δεν έχει τις υποδοµές να αντεπεξέλθει σε τέτοια βάρη. Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας επιδεινώνονται καθηµερινά. Ούτε κλειστό κέντρο ούτε αντέχουµε άλλο αυτήν την αθλιότητα», υπογράµµισε.

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΒΕΡΡΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ: Θα προχωρήσουμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να αποτραπεί η κατασκευή της νέας δομής στη θέση «Καβακλί»

Στα «Π» µίλησε και ο δήµαρχος Χίου, Σταµάτης Κάρµαντζης, επισηµαίνοντας ότι «σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να σταµατήσουµε τον διάλογο µε την κυβέρνηση. Κάθε µέρα που περνά είναι εις βάρος µας όσο δεν βρίσκεται ουσιαστική λύση. Εµείς διεκδικούµε το αυτονόητο: ηρεµία και κανονικότητα». «Η επίταξη και τα σχέδια για νέους καταυλισµούς στο νησί µας έχουν ήδη τα αντίθετα αποτελέσµατα», πρόσθεσε και κατέληξε: «Αν τώρα δεν αναληφθούν πρακτικά µέτρα από την κυβέρνηση, όπως οι µαζικές επιστροφές µεταναστών, τότε σε λίγους µήνες τα πράγµατα θα γίνουν χειρότερα».

Από την πλευρά του, ο δήµαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας, έκανε γνωστό µέσω των «Π» ότι «το ∆ηµοτικό Συµβούλιο πήρε οµόφωνη απόφαση, µε την οποία εκφράσαµε την αντίθεσή µας στην επέκταση της υπάρχουσας δοµής». «Ο αριθµός των προσφύγων είναι απόλυτα δυσανάλογος µε τον µόνιµο πληθυσµό. Η συγκεκριµένη τοποθεσία που επιτάχθηκε βρίσκεται κοντά στο Ψυχιατρείο Λέρου. Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στη συνύπαρξη αυτών των οµάδων. Επιµένουµε σε ένα κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης των 800 ατόµων, όπως και είχαµε δεχθεί», εξήγησε.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΙΟΥ: Αν δεν αναληφθούν τώρα πρακτικά μέτρα, τότε σε λίγους μήνες τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 15/2

Προηγούμενο άρθροΜε ελάχιστη συμμετοχή η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην Καβάλα
Επόμενο άρθροΚαι στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης θα γίνεται ηλεκτρονικά η δήλωση γέννας